På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Väderpersonal ute i skogen

f17vader

Som meteorolog och väderobservatör inom försvarsmakten är det viktigt att lära sig att handha sitt vapen samt att upprätthålla denna kompetens. Därför bar det för någon vecka sedan av mot de småländska skogarna i Kosta för en skjutvecka med kompaniet. Vi var 3st från F17s vädersektion och övriga deltagare jobbade med brand och räddning samband och informationssystem samt flygbassäk. Det var en härlig blandning både åldersmässigt och hur mycket gröntjänst man gjort tidigare. Det fanns allt från de som endast skjutit ett par gånger, till de som gjort lumpen/GMU till de som är utbildade soldater/officerare. Antalet år sedan man senast sköt varierade också. Målet med veckan var i stort att man ska veta hur man försvarar sig i ett värn och känna igen uttryck som ens gruppchef ropar till en vid strid.

Måndagen inleddes med packning på eget ansvar. Skyddsmask, stridsväst och hjälm var dock ett måste på listan förutom uniformen.

Under tisdagen hämtades våra vapen ut och vi blev indelade i två grupper beroende på hur bekanta vi var inom skjutandet. Oavsett vilken grupp man hamnade i så kunde man efter tisdagen byta grupp om man kände sig lite osäker, eller om man tyckte att man behövde mer utmaning. På Kosta skjutfält åkte halva gruppen ut till skjutbanan och halva gruppen åkte till en tårgaskammare för att testa sina skyddsmasker. På skjutbanan fick man möjlighet att skjuta in sitt vapen samt repetera skjutställningar. Skjutledarna förevisade även hur det såg ut om man sköt med en AK5C respektive en pistol på blanda annat träd. Senare på kvällen utförde vi daglig tillsyn av vapnet, man rengör det viktigaste delarna och smörjer in med olja.
13388981_10209084300601920_1478026354_o13383819_10209084300241911_971232098_o
Putsning av kängor samt maskering av hjälm. Foto: Johanna Pakruhn

Under onsdag och torsdag fick vi prova på gruppstrid i värn, enskild strid och stridspars strid. Några var mer bekanta med uttrycken än andra, men alla hjälptes åt och stöttade varandra. Skjutledarna var fantastiska, följde varje rörelse för att peppa ens självförtroende och kontrollera säkerheten samt ge feedback efteråt. Efter skjutningen på torsdagen blev det särskild tillsyn av vapnet. Ta isär alla delar, rengöra ordentligt och som sen ska visiteras och godkännas av övningsledaren. Därefter väntade grillad mat som avslutning på en mycket rolig vecka.13396686_10209084300401915_81995805_o
Gruppering innan gruppstrid i värn. Foto: Johanna Pakruhn

På fredagsmorgon städades alla utrymmen som vi befunnit oss i. Därefter var det uppställning och alla fick beröm för sin insats i veckan och sen blev det hemfärd.
Det var en väldigt givande vecka för alla och man fick mer förståelse för andra enheter inom försvarsmakten.

/ Johanna, Väderobservatör & Jenny, Meteorolog F17

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.