På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök på Swefinex

forsvarsmeteorologerna

SWEFINEX är en återkommande övning där svensk och finsk flotta övar tillsammans. I år var vi två meteorologer (från METOCC och F17) som hade möjlighet att besöka denna övning och få en smak av hur det är att gå till sjöss.

HMS Carlskrona Foto: Charlotte Boström

HMS Carlskrona Foto: Charlotte Boström

Helikopter 15 ombord på HMS Carlskrona. Foto: Helena Brandt

Helikopter 15 ombord på HMS Carlskrona. Foto: Helena Brandt

Efter att ha flugit ut till Visby i fredags började logistiken med att skeppsbåten Emma i mörkret hämtade oss i hamnen för att köra oss till HMS Carlskrona där vi trodde att vi skulle tillbringa hela övningen. Ombord fanns även övningens högsta stab där vi fick inblick i arbetet och dessutom genomföra varsin väderbriefing. Efter två nätter på Carlskrona var det åter dags att kliva över på skeppsbåten, denna gång för transport till HMS Trossö där en mindre stab jobbade med att leda minröjning.

Från Trossö hade vi möjlighet att göra studiebesök på det finska minfartyget Katanpää medan de bunkrade från Trossö. Sedan blev det spännande då vi tog skeppsbåten till HMS Koster, där vi fick klättra upp över en (enligt oss landkrabbor) väldigt gungande reling på en repstege. Väl ombord fick vi se hur en misstänkt mina undersöktes med en liten undervattensfarkost och se hur ljudhastighetsprofiler mäts för att kunna kalibrera sonaren. Då det gungade lite för mycket för att falla vissa i smaken tidigarelades transporten tillbaka till HMS Trossö, vilket var uppskattat.

Solnedgång ombord på HMS Koster. Foto: Charlotte Boström

Tisdagen avslutade vi med en glass i soliga Visby hamn innan vi sa hejdå till varandra och tog olika transporter hem (flyg till Mälardalen respektive HMS Carlskrona till hemmahamnen i Karlskrona).

Detta är bara ett axplock av allt vi har fått se och uppleva. Förutom ett stort antal studiebesök har vi bjudits på god mat och givande diskussioner. Kanske har vi framstått som vädernördar, men det har varit intressant att få mer kunskap om hur väder kan påverka marinen i olika funktioner och verksamheter.

Ombord på HMS Carlskrona. Foto: Helena Brandt

 

 

Slutligen vill vi framföra ett stort tack till alla som fått oss att känna oss så välkomna ombord! Det har varit en mycket givande tur, både att få se er verksamhet och att få diskutera eran syn på vår. Hoppas vi ses snart igen.

/Helena och Charlotte, Försvarsmeteorologer

 

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.