På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Helikopterbasering i Abisko

f21vader

Abisko är kanske är mest känt för sin vy över Lapporten, ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv, eller möjligheten att se norrsken på vintern men här finns också en liten helikopterbas. Där har 1. Helikopterskvadron från Luleå, varit på Fjällflygövning i drygt en vecka. Eftersom fjällvädret kan vara nyckfullt har två av meteorologerna från F 21 i Luleå stöttat med vädertjänst på plats under övningen och med oss har också två kollegor från SMHI Flyg varit. Under en sådan här övning har meteorologernas uppgift varit att tillhandahålla väderprognoser till den flygande personalen som en del av deras planeringsunderlag.

Vy från Björkliden med Lapporten i bakgrunden. Foto: Kristian Silver.

För att kunna bedriva vår verksamhet på plats hade vi med oss en liten portabel observationsutrustning som kan mäta vind, temperatur, lufttryck och molnbas (höjden till undersidan av molnen). Den största skillnaden med att jobba på en plats där vi normalt inte verkar är just tillgång på data. ”Hemma” har vi en programvara där vi får in prognosdata och kan rita bilder, på en sådan här plats får vi ta mycket från internet och vi har inte tillgång till allt sådant underlag vi är vana vid. Vi får jobba i Power Point istället för i våra vanliga rit-, och presentationsprogram. Det gäller att vara lite uppfinningsrik trots att vi har varit med på denna övning under många år.

Att vara försvarsmeteorolog är inte bara skrivbordsjobb. På bilden görs plats för en molnhöjdmätare. Foto: Elisabeth Grunditz Steen

All kabel till den tekniska utrustningen ska på plats. Foto: Malin Anteros

Vi gjorde underlag till tre vädergenomgångar per dag och däremellan följde vi upp prognoserna. Just denna vecka har det inte varit så svårt då det antingen varit riktigt bra eller riktigt dåligt väder. Det är mellanlägena som är klurigast. Nedan ett exempel på hur en prognosbild kunde se ut.

Prognoskarta över fjällområdet söder om Torneträsk. Prognosen visar molnighet,sikt, vindar och väder.

Vi hann även med att följa med på en helikoptertur i fjällmiljö vilket inte bara är en nöjesresa utan även ett bra tillfälle att observera vädret från pilotens perspektiv.

Försvarsmeteorologer framför en helikopter 14 på en fjälltopp i närheten av Kebnekaise. Foto: Kristian Silver

/ Elisabeth och Erik,  F 21

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.