På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”De som betalade det högsta priset”

Louise Levin

Minneshögtid för stupade i militär flygning

Den 1 juli är en dag att minnas och hedra de som stupat i militär flygning. Flygvapnet genomför sedan 2021 en årlig minnesceremoni i Flygvapnets minneshall i ämbetsbyggnaden Tre Vapen, Stockholm.

– Den här platsen är skapad för just att minnas de som omkommit i flygtjänsten. Stillheten i minneshallen gör det möjligt för tanken att finna ro men också för att reflektera över de som en gång stod vid vår sida. För mig personligen är de flesta flygarkamrater som betalade det högsta priset, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Med placering mitt i rummet, framför väggen där 955 namn är uppsatta höll flygvapenchefen ett tal till de anhöriga och kollegor som närvarade vid ceremonin.

– Det som väggen bakom mig berättar, har format oss. Det är med stor respekt och ödmjukhet jag möter dessa namn. Jag vill vara tydlig med att den här dagen tillhör alla de som har givit sitt liv i Flygvapnets tjänst. Även om de namnen inte finns upptecknade i den här minneshallen så har de lämnat samma tomrum efter sig på flottiljerna och i familjerna som de som är skrivna här. Den här dagen går våra tankar till alla som har givit sina liv för Sverige och Flygvapnet.

Flygvapnet har genom åren dragit lärdomar, om än dyrköpta, av händelserna bakom namnen.

– Genom åren har vi lärt oss att bli bättre på att hantera haverier med dödlig utkomst. Då särskilt omhändertagandet av anhöriga, men resan är inte över. Vi kan och vi ska bli bättre.

Flygvapenchefen uttryckte att möjligheten att komma till minneshallen och minnas är värdefull, både för oss i Flygvapnet men även för anhöriga. Där tackade han särskilt Anhörigforum för den viktiga roll de har och riktade ett särskilt tack till orförande Marianne Reuterdahl Hernblad.

– Det värmer mitt hjärta när jag ser hur ni stöttar och tar hand om varandra. Inte minst viktigt är hur ni har inspirerat Flygvapnet till att bli bättre i sin hantering av förlorade kamrater och familjemedlemmar.

Efter flygvapenchefens tal ljöd Flygvapnets igenkänningssignal och en tyst minut hölls för att hedra alla de som mist sina liv. Flygvapenchefen och ordförande för Anhörigforum lade sedan ner en krans till minne av de omkomna flygkamraterna.

Efter kransnedläggning delade garnisonspastor Mattias Lönnebo en betraktelse.

Minnesceremonin avslutades med att Flygvapnets traditionsofficer berättade om minneshallen, uppkomsten av denna samt de frescomålningar som är målade på marmorväggen.

Efter den avslutade minneshögtiden erbjöds tid för de anhöriga att reflektera och samtala med varandra i minneshallen en stund. Därefter tog de anhöriga plats i restaurang Vingen där det bjöds på kaffe, kaka och landgång.

Marianne Reuterdahl Hernblad, ordförande i Anhörigforum, uppmärksammades av flygvapenchefen med en cointavla som tack för det arbete som hon utför.

Flygvapenchefen avslutade med att genomföra en föreläsning om Flygvapnet i dag och de spännande utmaningar vi står inför.

I entrén till minneshallen hänger en målning av konstnären Roger Middlebrook som skildrar händelsen då en DC-3:a sköts ner av sovjetiskt jaktflygplan för 70 år sedan. Under denna återfinns en minnestavla med namnen på de stupade ur Flygvapnet och Försvarets radioanstalt.

 

Vid minneshögtiden framförde kapten Andreas Brink från Flygstaben vackra musikstycken på cello.

Längst ner på marmorväggen under namnen finns en del ur vers 12:11 Uppenbarelseboken.

Text och bild: Louise Levin/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *