Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Flygvapenpris till modellbyggare

FVI Sekreterare

Chefen för Flygvapnets Hederspris som här överlämnas till Björn Bäcklund av FVC Mats Helgesson består av diplom samt en modell i trä i skala 1:50 av jaktflygplanet J 6 Jaktfalken, i ett hölje av plexiglas och tillverkad av framlidne trafikledaren vid F 16, Olof Peterson, som byggde modeller av Flygvapnets samtliga flygplanstyper. Hans stora samling finns nu i Flygvapenmuseum. Foto: Gunnar Åkerberg.

Flygvapenchefen, general Mats Helgesson var jury och prisutdelare när Chefens för Flygvapnet vandringspris i modellbygge nyligen delades ut vid IPMS 08 Open årliga mästerskapstävlingar. IPMS står för International Plastic Modellers Society, 08 för arrangerande Stockholmsavdelningen och Open att tävlingen är öppen för alla. Den som knep det åtråvärda och prestigeladdade priset var modellbyggaren Björn Bäcklund för en detaljrik modellsamling i skala 1:72 av dels alla Viggenutföranden fram till serieutförande, dels olika ”flygande provbänkar” av Lansen för bland annat provutskjutningar av raketstolar och för utprovning av Gripenradarn.

Björn Bäcklunds vinnande temasamling som skildrar utvecklingen av Saab Viggen fram till serieutförande samt några Lansen som användes för olika experiment och utprovningar. Många utställningsbesökare stannade upp inför samlingen, och lärde mycket om Viggens tillkomsthistoria. Foto: Gunnar Åkerberg.

I sitt tal till pristagaren framhöll Flygvapenchefen inte minst samlingens stora pedagogiska värde som dokumentation av den tidiga Viggenhistorien. Genast föddes tanken att ställa ut samlingen i militärhögkvarteret.

Årets tävling var något av rekord i antalet tävlande modeller, över 500 stycken. Glädjande många med flygvapenförebild, varför urvalet var svårt. Byggarna lägger ner åtskilliga timmar, ibland månader, på sina modeller. Numera byggs de inte ”rakt ur lådan”, utan med en superdetaljering där även de minsta detaljer finns med, som till exempel cockpitinredning med instrument, spakar och reglage. Eftermarknaden med tillbehör i form av bland annat smådetaljer i resinplast eller etsad metall, är enorm. Byggskalorna är 1:72, 1:48, 1:32 och 1:24.

Chefens för Flygvapnets vandringspris instiftades på sin tid av Flygvapnets legendariske informationschef Ulf ”Ulle” Björkman och undertecknad redan i början på 1980-talet. Syftet var att stimulera bygget av modeller med flygplan ur Flygvapnet som förebilder, inte minst för att gynna rekryteringen till Flygvapnets olika yrken. Under de första åren utdelades priset av informationschefen själv; siste informationschef som var prisutdelare var Sven Hammar. Nu har Flygvapenchefen själv plockat upp handsken, vilket var mycket uppskattat bland de hundratals byggarna som ställde ut sina alster i Skytteholmsskolans gymnastiksal 8-9 april.

Priset består av en modell i trä i skala 1:50 av jaktflygplanet J 6 Jaktfalken, i ett hölje av plexiglas och tillverkad av framlidne trafikledaren vid F 16, Olof Peterson, som byggde modeller av Flygvapnets samtliga flygplanstyper. Hans stora samling finns nu i Flygvapenmuseum.

Svensk Flyghistorisk Förenings vandringspris för bästa modell med svensk förebild, tilldelades Jon Myhr Wahlén för sin modell av en Heinkel He 115, med svensk beteckning T 2, i skala 1/48. Byggaren har utgått från ett fotografi där flygplanet ligger förtöjt vid Gålöbasen i Stockholms skärgård. Foto: Gunnar Åkerberg.

Supermarine Spitfire Mk.XIX, med svensk beteckning S 31, var vårt första egentliga spaningsflygplan. Typen anskaffades i 60 exemplar till flottiljen i Nyköping. Det fordrades nästan förstoringsglas för att upptäcka modellens många detaljer. Foto: Lennart Berns

Jan Sairanens Viggenmodell i skala 1/48 vann priset för Bästa Viggenmodell, utdelat av Svensk Flyghistorisk Förening med anledning av att typen fyller 50 år i år. Modellen är mycket detaljerad, bland annat i cockpit och i märkningar och dessutom ”vädrad” på ett sätt som skänkte den ytterligare autenticitet, erinrande om en viktig epok i Flygvapnets historia. Foto: Lennart Berns

 

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *