På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ludde, 50 år i Flygvapnet

flygvapenbloggen

 

Överstelöjtnant Lars-Olov ”Ludde” Johansson

Efter att ha lämnat Härjedalen för att jobba på posten i Stockholm påbörjades Luddes resa i Mellansverige och i statlig tjänst. En ung oförstörd yngling som hamnade på en starkt kvinnodominerad arbetsplats, dessutom långt hemifrån. Nåväl färden tillfälligt tillbaka till Norrland sker vid inkallelse till värnplikt.

Luddes karriär inom Flygvapnet startade 1967 då han, den andra februari, ryckte in på F4 i Östersund för att utbildas till radarobservatör med placering först vid F4 ”Hästen” och därefter i Härnösand på ”Hjorten”.

Testen till fältflygare genomfördes hösten 1967 och utbildningen påbörjades vid F5 i Ljungbyhed den 29 januari 1968. Han tillhör alltså omg E701.

Efter examen placerades huvuddelen av kullen på F11 i Nyköping. Hälften av dem på S35 Draken och hälften på S32 Lansen. Raskt påbörjades tjänstgöringen på F11.

En S32 Lansen från Kalle Röd på F11.

I försvarsbeslutet 1974 så skulle F11 läggas ner. F11 hade fyra divisioner två S32 och två S35. De divisionerna som lades ner var Kalle Röd och Kalle Blå.

Ludde överfördes till F13 i Norrköping i september 1976 och satte upp spaningsdivsionen Martin Röd med S37 Viggen.

En SF 37 Viggen från Martin Röd.

Under ”kalla kriget” deltog divisionen nästan dagligen i incidentberedskapen och en hel del underrättelseunderlag inhämtades.

Några resultat från underrättelseinhämtningen.

1985 fick Lars Olov, vilket förmodligen bara hans mor kallar honom, erbjudande om att börja på 1. Flygeskadern, E1 Spa/Und i Norrköping. Framförallt var inriktningen att utveckla spaningsförmågan på Viggen.

1989 – 91 blev det utbildning på Försvarshögskolan, FHS och högre stabskurs.

Under högre kursen skrev Ludde en uppsats avseende ny tjänstegren inom underrättelsefacket. Den gick igenom och som chef för Flygvapnets Underrättelseskola fick han sedan möjlighet att implementera tjänstegrenen.

1994 så stängdes F13 och Underrättelseskolan flyttades till F20 i Uppsala.

FV Underrättelseskola gick sedermera upp i Försvarsmaktens Underrättelse- och Säkerhetscentrum, FM UndSäkC.

 

1999 rekryterades Ludde av generalen Kjell Nilsson till att bli chef för Open Skies. Själv påstår Ludde att dessa tio år kanske har varit de bästa han gjort.

Rekrytera och skapa en organisation med piloter, tekniker och övrig besättning.

Arbeta tillsammans med Försvarsdepartementet för att förbereda en proposition till riksdagen för svensk ansökan till Open Skies avtalet.

Projektleda ombyggnaden av flygplanet OS-100 med installation av kamera, missionssystem o.s.v.

– Det mest fantastiska är att med eget flygplan få flyga vart man vill i medlemsländerna. Tänk att få flyga vart du vill i Ryssland med ett spaningsflygplan, uttalar Ludde sig som gammal spaningspilot.

 

2011 genomförde Flygvapnet en insats inom ramen för NATO-insatsen mot Libyen, Unified Protector med basering i Italien.

Ludde var högst påtagligt inblandad som den som faktiskt i praktiken såg till att spaningskapseln, SPK till JAS 39 Gripen var tillgänglig. Det visade sig omedelbart att den svenska flygspaningsförmågan var ovärderlig för den gemensamma insatsen mot Libyen.

Det svenska flygförbandet baserade på Sicilien.

Som kronan på verket tilldelades Lars Olov ”Ludde” Johansson 2015 priset som Årets taktiker inom luftstridskrafterna 2014.

Flygtaktisk chef, brigadgeneral Gabor Nagy överlämnar priset till Ludde 2015.

Utdraget ur motiveringen nedan understryker vilken resurs som Ludde utgör för utvecklingen inom luftstridskrafterna.

” En viktig del av det nationella återtagande inom försvarsmakten är att åter hitta metoder för effektiv och funktionell taktisk ledning samt en operativ samordnad verkansprocess. Grunderna för en sådan taktisk ledning är en ändamålsenlig organisation och ett lämpligt ledningskoncept som kan svara upp mot dagens nationella försvar och dess uppgifter.

Övlt Lars-Olov Johansson har under sin mycket långa karriär tillförskaffat sig en djup och unik kompetens inom områdena flygtaktisk ledning av attack- och spaningsflyg samt underrättelsetjänst. Han har under den senaste tiden, med stort engagemang, drivit framtagandet av krigsförbandsspecifikation för flygtaktisk stab, FTS samt taktiska anvisningar för flygtaktisk ledning. Lars-Olov har med detta arbete skapat en mycket viktig plattform för ett effektivt utnyttjande luftstridskrafterna”.

– Jag är överväldigad stolt över att fått vara med dessa 50 år och att kanske några av mina ”avtryck” kommer att hjälpa dig i framtiden, blir Luddes sammanfattande budskap till er som skall ta över i framtiden.

Efter 50 år i Flygvapnet så har Ludde fått uppleva både uppgång och fall men mest uppgång.

Ludde tjänstgör nu på LSS vid Utvecklingsenheten för Luftstridskrafterna med ett reservofficersavtal, och ser nu till att arvet tillvaratas och att nya förmågor implementeras.
För C LSS och C UTV Luft är det en ynnest att få ha tillgång till en sådan kunskapsbank som Lars Olov Johansson. Eller som han själv ödmjukt säger;

– Jag hoppas att jag har kunnat, och kan bidra till att det Flygvapen vi alla vill ska vara det bästa också får bli det bästa.

Alla vi som känner Ludde vet att denna korta återgivning av en lång och trogen tjänst i Flygvapnet, bara är några milstolpar i allt det han bidragit med.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Tobbe Wikström 1 mars 2017 19:38

    Ludde,
    Du personifierar Flygvapenandan!
    Alltid en trevlig och positiv inställning, med en drivkraft och vilja till att göra detta Flygvapen ännu bättre.
    Det var en fröjd att få jobba tillsammans med dig när jag ryckte in på FV UndS -93, och det är en fröjd att återigen få jobba med dig idag, nu som KFA.
    Tack för din påverkan på vårt FV!
    //
    Tobbe

  • Alf Ingesson Thoor 14 april 2017 16:09

    Redan på FÖFS var Ludde, eller 801 Johansson då man på den tiden även i kamratkretsen tilltalade varandra med nummer och namn, en förgrundsfigur genom stil och klokhet. Scouterna i Ljungbyhed fick en duktig ledare under hans år i Ljungbyhed.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *