På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Under Gripens vingar

flygvapenbloggen

TTP-16 är nu slut och Försvarsmakten har på många sätt visat sin förmåga till att tillsammans och trovärdigt lösa små enkla problem som tillsammans med lite friktioner och andra sorters små enkla problem blir komplexa situationer. Det har varit lärande, intressant och roligt och det känns fantastiskt att ha ett jobb inom ett yrke som erbjuder detta. Ett jobb inom Försvarsmakten är utmanande och erbjuder mycket.
F7 har deltagit med bland annat Taktiskt Transportflyg och 731 Transportflygdivisionen (tidigare 71. Transportflygdivisionen) har flugit Tp84 (C-130 Hecules) under två veckors TTP-övning. Förutom lufttankning så har förmågan taktisk transport övats.

Dagen börjar med att flygplanet görs i ordning (klargörs). Allt skall kontrolleras och bränsle, däck och syre ska fyllas.

Besättningen med stöd av flygunderhållspersonal förbereder flygplanet

Befälhavarens plats med flyghjälmen väntandes för ytterligare ett flygpass

Liksom övriga deltagande förband under TTP utvecklar det Taktiska transportflyget sin förmåga för att likt Sisyfos ständigt kämpa mot toppen, bli bättre, vassare och effektivare på att lösa våra försvarsuppgifter. Allt från landningar på kortabanor, transportera komplexa laster till fälla fallskärmsjägare är förmågor som hela tiden måste övas och utvecklas.

Ständigt pågår utbildning av nya besättningsmedlemmar, flygunderhållspersonal samt personal i funktionen flygoperativt stöd. 

Spaning efter plats för fällning


Just denna norrlandsvecka bjöd på fantastiskt väder för taktisk flygning. I en besättning bestående av sex personer (lastmästare, taktisk systemofficer, piloter och flygmaskinist) så finns det alltid något nytt att lära sig eller något gammalt att repetera. Trots att Tp84/C-130 Hercules funnits i Sverige i över 50 år så pågår en ständig utveckling av både flygmaskin och besättningsmedlemmarna. 

Vackert väder i Norrland

Ett kontor med fantastisk utsikt

 

Ensam är inte stark! Det blir uppenbart under en övning likt TTP. En bra, genomtänkt och gemensam plan tillsammans med våra kollegor från Stridsflygdivisionerna är på många sätt avgörande för att vi skall lösa vår uppgift – luftburen försörjning, utan att bli ”nedskjutna” på vägen till målet. Under Gripens beskyddande vingar har vi på ett bra sätt övat oss i att lösa våra allra svåraste uppgifter. Alla inblandade har lärt sig viktiga läxor.
Under veckorna har vi samverkat med samtliga stridsflygdivisioner. Vi har flugit högt och sett mycket av den norrländska naturen. Vi har flugit lågt och likt bilförare behövt rengöra vindrutorna från flugor. I 500 km/h har även de minsta flugorna en fantastisk förmåga att fastna rejält.

Besättningarna med stödfunktioner har genomfört en fantastisk övning och jag är glad över att haft förmånen att delta och är nöjd med de erfarenheter vi dragit. Nästa övning är vi ännu bättre!

Per Carlemalm, lokal flygchef Tp84

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *