På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

TNR 300511 – TRJE15 Bevakning

Louise Levin

tj15_151104_kvällsskift_camp_DSC3164-75px

Andra bevakningspasset under Trident Juncture 2015, detta pass blev något tidigare på grund av ändringar i övningen.

Under natten har en tjock, fyllig dimma dragit in och det är inte svårt att dra paralleller med en tidig sommarmorgon i Sverige.

Baracken vi sitter i är något spartanskt inredd. Sex bord ihopskjutna till ett stort i mitten utav rummet, tillhörande stolar samt lite frukt och en kaffebryggare. På bordet står även några datorer.

tj15_151104_kvällsskift_radio_DSC3174-75px tj15_151104_kvällsskift_rond_DSC3185-75px tj15_151104_kvällsskift_telefon_DSC3170-75px

 

 

 

Mellan de oregelbundna patrullerna utav flygplanen och den svenska materielen så dricker vi kaffe, lyssnar på musik och snackar om liknande jobb och ens värsta natt i fält, för att nämna några saker.

Att bevaka materiel hör inte till flygbassäks vanligare uppgifter, men det är något vi ska vara beredda att göra. Annars är vi ett mer fysiskt och fältförband där långa patruller, spaning och strid hör till de vanligare aktiviteterna.

Men just nu, några hundra mil från Luleå och minusgraderna sitter vi i Beja och ska precis gå ut på ännu en runda. Några timmar kvar till frukost.

Marcus Roos, stf gruppchef 231.fbs F 21

tj15_151104_nattskift_plattan_DSC3222-75px

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • M Olson 9 november 2015 23:39

    "...långa patruller, spaning..."

    Officerare, chefer!
    FM dras med utmaningar att behålla personal och en av anledningarna antas vara att FM förmedlar en felaktig bild av hur vardagen ser ut och vad den enskilde kan förvänta sig. FV flygbassäk har alltid varit, är, och skall vara en funktion för skydd av FV baser och anläggningar och där bevakning av materiel och verksamhet kommer vara den huvudsakliga uppgiften.
    OM resurser läggs på annat, som inte är styrt i KFS, är detta slöseri med FM resurser och därmed djupt ansvarigt!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *