På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Traditioner – en del av Försvarsmakten

Louise Levin

Alla personalkategorier representerades vid fanspikningsceremonin. Amanda Gustafsson (OR 3), Kalle Bjurling (OR 2), Leif Edström (Lt), Tommy Henriksson (övlt), Mikael Hörnqvist (mj), Fredrik Bergman (öv), Ulrik Danielsson (Flottiljförvaltare), Peter Cauwenbergh (övlt), Carl-Fredrik Edström (övlt), Paul Bergström (OR 3) och Louise Levin (civ). Alla personalkategorier representerades vid fanspikningsceremonin. Amanda Gunnarsson (OR 3), Kalle Bjurling (OR 2), Leif Edström (Lt), Tommy Henriksson (övlt), Mikael Hörnqvist (mj), Fredrik Bergman (öv), Ulrik Danielsson (Flottiljförvaltare), Peter Cauwenbergh (övlt), Carl-Fredrik Edström (övlt), Paul Bergström (OR 3) och Louise Levin (civ). Foto: Bodil Gyllensvärd/Armémuseum

Fredagen den 9 maj genomfördes en fanspikningsceremoni av F 21 nya fana på Armémuseum. Elva medarbetare från F 21 fick äran att närvara vid detta historiska ögonblick. Ceremonin är en gammal tradition från 1600-talet som återupptogs 2007 när kommandotecknet var klart för den operativa chefen inom EU, som då var en svensk officer. Ceremonin innebär att fanduken under högtidliga former spikas fast på fanstången innan den formellt överlämnas till förbandet av H.M. Konungen, vilket för F 21:s del kommer att ske senare detta år.

Det är 70 år sedan F 21 fick sin nuvarande fana. H.M. Konung Gustaf V överlämnade den 17 september 1944 fanan till dåvarande Kungliga Norrbottens flygbaskår (F 21). Överlämnandet skedde på F 8 i Barkarby och mottagare var flygbaskårens chef, överste Gösta von Porat. Anledningen till att F 21 tilldelas en ny förbandsfana är att den nuvarande har med åren blivit så sliten att den sedan några år är utdömd och inte möjlig att restaurera till ett skick så att den kan användas vid ceremoniella tillfällen. Som traditionsbärande förband av tidigare nedlagda flottiljer tillkommer på den nya fanan traditionsarv från Jämtlands flygflottilj (F 4) och Hälsinge flygflottilj (F 15) i form av respektive läns vapenbilder. Luleås stadsvapen, de korslagda nycklarna återfinns även i den nya fanan. Processen med framtagandet har varit omfattande. Kristina Holmgård, heraldisk konstnär, tolkade den heraldiska beskrivningen av fanan som godkändes av Högkvarteret.

 
Konstnär Kristina Holmgård och konstbrodöser Louise Peribert och Anna Eriksson.

Armémuseum fick uppdraget att tillverka fälttecknet (fanan). Det exklusiva hantverket är utfört av konstbrodöser från underleverantör Handarbetets Vänner. Innan sömnaden påbörjades så förbereddes bottentyget, som är av flaggsiden, genom att läggas i blöt för att krympas och att överflödig färg skulle försvinna. När handarbetet var klart spändes fanan upp på en skiva, fuktades med vatten och torkade till sin rätta form. Därefter så fästs fanan vid fanstången och det var det som de F 21-anställda fick göra vid fanspikningsceremonin. Tännlikor, en kort mässingsspik med stort buktigt huvud, spikades ned av samtliga yrkeskategorier – officerare, specialistofficerare, soldater och civilanställd. C F 21, överste Fredrik Bergman, spikar i den första tännlikan. Amanda Gunnarsson soldat från 25:e flygbaskompaniet i Uppsala.

När den nya fanan nu är färdigställd så innebär det inte att F 21 kan börja använda den, eftersom den inte är formellt överlämnad till flottiljen. Det kommer att ske senare under året av H.M. Konungen. – Ceremonin kändes väldigt speciell eftersom det inte hör till vanligheten att en flottiljchef och delar av flottiljens personal får vara med om en fanspikning. Hela 19 flottiljchefer har passerat F 21 mellan Gösta von Porat och mig sedan 1944. Det var med stor ödmjukhet och stolthet som jag spikade i första tännlikan och därmed fäste fanan vid fanstången. Jag ser fram emot det formella överlämnandet av fanan av H.M. konungen senare i höst, säger flottiljchef Fredrik Bergman. – Jag vill framföra mitt varma tack till Armémuseum, Traditionsnämnden, Kristina Holmgård och inte minst Handarbetets vänner som har gjort det möjligt att idag beskåda en fantastiskt vacker fana som kommer att vara F 21 kommandotecken i säkert mer än ett halvt sekel framöver, avslutar han.

Fakta Konstnär: Kristina Holmgård Broderi: Anna Eriksson, Louise Peribert och Inger Broström, samtliga konstbrodöser vid Handarbetets Vänner Material: Bottentyg av flaggsiden, broderitråd av silke Teknik: Kronan, propeller och vingar är infällda med så kallad intarsia och konturbroderade med plattsöm. Hörnmotiven är broderade med schattersöm, vilket ger samma motiv på baksidan fast spegelvänt. Tillverkningstid: 1 162 timmar inklusive förarbete, broderi och montering. Innan fanspikningsceremonin visades gamla fanor från utställningen i Armémuseum. Detalj från fanans baksida. Fler bilder finns på F 21 facebooksida.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *