På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bakom kulisserna…

flygvapenbloggen

Redan innan jag började på Transport och Specialflygenheten (TSFE) för knappt ett år sedan hade jag konstaterat att denna enhet måste vara Försvarsmaktens mest insatta insatsförband. Den känslan har därefter bara förstärkts. Oftast får de som ger sig iväg på olika missioner runt om i världen uppmärksamhet i olika former men det behövs så många fler för att insatsen skall fungera.

Här följer ett bildkollage med temat hur det ser ut här hemma samtidigt som vi har en maskin på uppdrag av MSB i Filippinerna, en på väg hem från Filippinerna, en har just lämnat mot en längre stationering på Cypern för FN-uppdrag, utbildning av nya styrmän i norra Sverige och Norge och pågående underhållsarbete osv.

Bild 1 av 14Bild 2 av 14Bild 3 av 14

Gick en runda i byggnad 86 med kameran och vill visa detta med ett bildkollage. I kollaget är det många som inte kommit med och alla behövs för att få maskineriet att fungera.

Bild 4 av 14Bild 6 av 14Bild 5 av 14

Jag tänker bland annat på allt stöd från övriga delar av flottiljen men även många delar av TSFE. Klarerarfunktionen Då jag jobbar på den funktionen kan jag inte låta bli att berätta lite vad vi gör.

Bild 7 av 14Bild 8 av 14Bild 9 av 14

Funktionen omfattar sex personer där någon alltid är i tjänst när flygning genomförs. Detta kan vara som idag när vi har en maskin på Filippinerna och en i Hemavan så vi jobbar på mycket udda tider med tanke på att Filippinerna ligger sju timmar före oss.

Bild 10 av 14Bild 11 av 14Bild 12 av 14

Jobbet innebär att vi innan en flygning planerar och beställer det en besättning behöver vid olika mellanlandningar. Logi, tankning, transporter till och från hotell, öppethållning av flygplatser samt färdplanering ingår i uppgifterna. Vi kommunicerar med besättningarna via krypterad HF-radio.

Bild 14 av 14

Text och foto: Håkan Brandt

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • Mark E 29 november 2013 18:28

    Tack Håkan för några riktigt fina bilder! Som vanligt kan jag säga, du är duktig på den enkla kompositionen!

  • Peter Mignander 29 november 2013 18:58

    Ni gör alla ett fantastiskt bra jobb hemma, utan er hade vi inte levererat så bra på så många olika platser i världen. Det gäller inte bara personalen i H86, utan också i alla andra TSFE byggnader runt om i Sverige.
    Bra jobbat Bromma/Arlanda, Malmen och Såtenäs!

  • Anders Johanson 29 november 2013 20:43

    Håkan,

    Välkommen till Insatsverksamheten, FV bedriver sådan verksamhet 24/7/365 sedan medio 50 talet.
    Ni gör ett fantastiskt jobb, keep on going!

    /A

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *