På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Basering i Finland under ACE 13 möjliggör extra träning

Louise Levin

Svenska Jas 39 Gripen som medverkar i ACE 13 finns baserade i samtliga tre länder – Sverige, Norge och Finland. Här kommer en rapport från chefen för 171:a stridsflygdivisionen från Ronneby som baserar i Rovaniemi under övningen.
————————————————————————–

171:a stridsflygdivision från Ronneby deltar för närvarande i övning ACE 13 baserade på Rovaniemi flygbas tillsammans med finska Fighter Wing 11 som har Rovaniemi som hemmabas. Övningen bedrivs för vår del i ett dagligt 3-passystem.

Under morgonpasset genomför vi samövning med divisionerna på Kallax som cross border training. Det kan vara allt från manövrerande strid till större luftförsvarsövningar. Som ett exempel genomförde vi i fredags ett pass där två Jas 39 Gripen och två Typhoons från Kallax var röd sida och två Jas 39 Gripen och två F-18 från Rovaniemi var blå sida. Luftstriden genomfördes som MFFO (mixed fighter forces operations) där man slår ihop olika typer av flygplan till grupper som samverkar direkt. Passet gick mycket bra och visar hur väl samövade vi är med både brittiska och finländska piloter. Under passet användes gemensam Länk-16 inom båda grupperna för att samverka på länk. Stridsledning genomfördes av finska flygstridsledare.

Jas 39 Gripen och F-18 Hornet

Vi kör under övningen sedan ett lunchpass på Rovaniemi som går när Kallax och Bodö inte flyger. Det passet har varit inriktat på manövrerande luftstrid – dog fight, i form av DACT (dissimilar air combat training). Vi har då övat oss i att, enskilt eller i rote, strida mot finländska F-18. Träningen med Fighter Wing 11 på Rovaniemi under detta extrapass i övningen har varit mycket lärorik för alla inblandade då vi kunnat ha ett enkelt men effektivt övningsupplägg begränsat till finskt luftrum nära basen.

Under sista passet genomför vi COMAO (composit air operations) med alla divisioner från både Bodö, Kallax och Rovaniemi. Det har varit mycket givande pass med utmanande planering, flygning och utvärdering som ofta varat från initial brief dagen innan till kl 21 på kvällarna då utvärderingen är klar. (Vi är klara en timme senare än Bodö och Kallax eftersom vi är i Finland.)

Vi har blivit väldigt väl mottagna på Rovaniemi av våra finska kollegor och de har verkligen ansträngt sig för att hjälpa oss på alla sätt. Övningen bedrivs till stor del med hjälp av videokonferens vilket möjliggör att vi kan planera, flyga och utvärdera tillsammans på ett bra sätt utan att träffa piloterna på de andra baserna – utom i luften förstås. Att planera och flyga tillsammans på plats, som vi gör med finska flygvapnet, ger dock en dimension till och är ett bra sätt att utveckla den förståelse och tilltro som krävs för att vara en effektiv stridande styrka. Svenska flygvapnet har en historisk koppling till Rovaniemi och finska flygvapnet sedan det frivilligt uppsatt F 19-förbandet verkade i trakterna under finska vinterkriget. Vi var under helgen med hela den svenska kontingenten och besökte minnesmärkena från striderna vid Salla där många svenskar deltog, både på marken och i luften. Det är alltså en fin tradition vi fortsätter med vår basering i Rovaniemi även om det denna gång, som tur är, bara är övning.

Sammantaget har övningen, med den lite olika inriktningen under de tre passen, gett oss mycket bra träningsutbyte. Vi har också lärt känna den finska divisionen väldigt väl och haft ett mycket bra utbyte med dem både under och vid sidan av övningen. För den finska personalen har dessutom vår närvaro gett träningsutbyte även i form av att ge oss stöd på basen, så kallat host nation support. Vilket de uttryckt har gett ett extra övningsutbyte och krydda åt övningen för dem. Då finska flygvapnet är på väg att införa attackförmåga har vi bland annat även diskuterat detta mycket och identifierat möjligheter till fortsatt utbyte framöver.

På fredag återbaserar vi med våra sex Jas 39 Gripen till Ronneby igen, då övning ACE 13 är slut. Vi har dock planer för fortsatt utbyte med finska flygvapnet under hösten och de kommande åren där vi kommer att ha nytta av den personkännedom och den gemensamma träning vi fått med oss från Rovaniemi.

Adam Nelson, chef 171 stridsflygdivisionen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *