På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ambassadörer för Flygvapnet

flygvapenbloggen

Det är många som på frivillig basis, drivna av ett i grunden brinnande flygintresse, ägnar stor del av sin fritid inom verksamheter som ger positiva effekter för Flygvapnet. Ni har nyligen kunnat läsa om Mikael Carlsons framfart i Ryssland där han visade upp sina flygplan vilka har koppling till vårt flygvapens tidiga historia. En annan ”aktör” som röner stor uppmärksamhet och som förtjänar uppskattning är Swedish Air Force Historic Flight, SwAFHF, och de personer som är engagerade där.

På SwAFHF hemsida framgår att organisationens huvudsakliga syfte är att bruka och bevara flygplan och materiel som funnits i svenska Flygvapnet. Till verksamheten hör även att bruka och bevara teknisk utrustning och produktionsutrustning för viss materiel och reservdelar. SwAFHF utvecklar även metoder för kontinuerlig vård av flygplan och materiel. SwAFHF opererar J29F Tunnan, Hawker Hunter, DH Vampire, Sk16, SK50, SK60 och SK61. Ännu ej flygande projekt är SK35C och AJS37 Viggen.

Jag fick här om dagen en kort rapport av Bert Stenfeldt, ordförande för SwAFHF, om den verksamhet som genomförts under sommaren. Där framgår följande:

”SwAFHF har efter Malmendagarna varit i Stavanger, Bodö, Dala-Järna med Viggen och Tunnan i något fall Huntern och SK 60. Vi har varit i Ålborg med SK 16. Några mindre uppvisningar, bl.a. Västerås. Vi tackade nej till Fairford men avser vara med där nästa år. Har nu på programmet ”familjedag” på F 7 den 25 augusti, Jersey och Belgien 11 – 16 september med Viggen, Tunnan och SK 60. Därefter är uppvisningssäsongen över för i år. Har påbörjat pappersjobbet med att få SK 37 till SwAFHF (Finns i hangaren på F 7). Därutöver kommer vi att jobba med att få SK 35 luftvärdig (disponeras redan av SwAFHF).”

SwAFHF tillsammans med FV möjliggjorde flygning i den mycket uppskattade sexgrupp (29, 32, 35, 37, 39 och SK60) som flög första gången vid högtidlighållandet av Saab:s 75-års jubileum tidigare i år.

Läs gärna mer om SwAFHF på deras hemsida (http://swafhf.se/).

Micael Bydén/ FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • Nils 21 augusti 2012 22:07

    Det är gädjande att du vidgat vyerna.
    Nu visar du uppskattning för dom som så väl behöver det.
    Den här gången hamnade ditt beröm på rätt plats från början.

    /Nils

  • Alf Ingesson Thoor 22 augusti 2012 06:46

    Bra inlägg. Vill bara komplettera för tydlighetens skull att FV nu tre flygande J 32 också avses överföras till SWAFHF samt att föreningen även har en A 32 A som beräknas kunna flyga inom det närmaste året. SWAFHF deltager även på Örebros flygdag kommande helg.

  • Anders Linnér 23 augusti 2012 17:50

    Vid flottiljens dag på F7 lördagen den 25 augusti räknar vi med att få alla maskiner i luften. Välkommen till vår monter om du vill bli medlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *