På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Inte bara Farnborough

flygvapenbloggen

Många av er känner igen ortsnamnen Farnborough (London) och Le Bourget (Paris) och kopplingen till de flygrelaterade utställningar och stora flygshower som genomförs vartannat år på dessa platser. I år genomfördes evenemanget FIAS 2012, Farnborough International Air Show, i London. Under delar av veckorna 27 och 28 (4-12/7) var jag i England bland annat för att närvara vid FIAS.

Deltagare vid Global Air Chiefs Conference

Inledningsvis genomförde chefen för Royal Air Force, Air Chief Marshall Sir Stephen Dalton, en konferens, Global Air Chiefs Conference, med flygvapenchefer eller deras representanter från omkring 30 länder. Konferensen genomfördes i Shrivenham, vid Joint Services Command and Staff College (JSCSC) där föreläsare från USA, Frankrike och England delade med sig av vunna erfarenheter och perspektiv för framtida luftoperationer. Temat var ”Air-Sea Integration” och inte helt oväntat fick Libyeninsatsen 2011 och Operation Unified Protector stort utrymme. Vad gäller integrerade sjö- och luftoperationer så kan jag konstatera att vi själva tittar på detta. Vid höstens fältövningar har Marintaktisk chef och jag kommit överens om att genomföra delar av dessa gemensamt.

Under helgen 7-8 juli genomfördes Royal International Air Tattoo, RIAT 2012, på Fairford vilken marknadsförs som världens största militära airshow (www.airtattoo.com) med över 250 flygplan och bedömt över 130000 besökare.

På söndag den 8 juli träffade jag ett samling internationella flygjournalister som ingår i en ”supporterklubb” under namnet Swedish Air Force Fan Club (SAFF). Initiativet till SAFF togs av några av Englands mest framträdande flygjournalister redan 1966, eftersom man ansåg att svenska Flygvapnet var mycket intressant att följa. Sedan dess träffas SAFF varje år i samband med Farnborough eller Le Bourget. För den som vill veta mer om SAFF är nuvarande ordförande, Mats Gyllander, infochef vid LSS, en bra kontakt.

Sist, men absolut inte minst inleddes Farnborough Air Show (www.farnborough.com) på måndag den 9 juli. Själva utställningen med flyguppvisningar pågick under veckan och kulminerade under helgen 14-15 juli med flyguppvisningar för allmänheten. Själv var jag på plats med en delegation ur FM under måndag till onsdag och genomförde myndighetsgemensamma möten, FM/FMV/FXM, med olika aktörer på plats.

Sammantaget har veckan i England inneburit en rad personliga möten med internationella representanter såväl från andra flygvapen, myndigheter och industri. Jag har bland annat haft bilaterala möten med flygvapencheferna från Royal Air Force och US Air Force. Svenska Flygvapnet lyfts i många sammanhang fram som det goda exemplet på partnerländer som levererar det som efterfrågas och som utlovats. Vi får stor uppmärksamhet och mycket positiv feedback för de insatser vi har genomfört och genomför utomlands, inte minst avseende Adenviken, Libyen och Afghanistan. För mig är detta bekräftelser på att vi lyckats väl i våra strävanden att bli interoperabla, att fungera som en naturlig part i en internationell miljö. Vi skall nu säkerställa att vi bibehåller den internationella förmågan, låta den utgöra grunden för den fortsatta utvecklingen av den nationella förmågan där ledning och bas kommer att utgöra fokusområden.

Fortsatt trevlig sommar.

Micael Byden/ Flygtaktisk chef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *