05
Apr

Lion Effort 2012: Slutet på övningen

Anmäl kommentar Av:
i Stridsflygplan

Alla fyra nationernas JAS 39 Gripen uppställda på ramp 4. Foto: Catharina Bergsell

5 april

LIVEX är slut och övningen i sin helhet. Under skärtorsdagen lämnar tjeckiska och ungerska delegationerna med både JAS 39, ALCór, An-26 och CASór, Ronneby. Tjeckerna kommer dock tillbaka till Sverige vecka 15 för att öva på Vidsel.

Den sydafrikanska delegationens personal lämnar Ronneby under kommande två dagar. Deras Gripenflygplan lyfter i skrivande stund mot Linköping där de kommer att genomgå en modifiering på Saab. Därefter kommer de skeppas hem till Sydafrika.

Under onsdagen besökte även Air International Magazine övningen och kommer skriva ett flertal större reportage om F 17, Lion Effort och Gripen User Group- ländernas deltagande. Ett högt flygande tips är att hålla noggrann uppsikt på kommande utgåvor av denna tidskrift.

För övrigt har större delen av verksamheten kopplad till Lion Effort börjat ebba ut. De som ännu inte kan koppla av är Host nation support som den kommande veckan har fullt upp med efterarbetet, såsom återställandet av Lion Camp (barackuppställningen där de olika nationerna haft sitt UPL under veckan) mm.

En kort summering av övningen:

Deltagande nationerna i GUG var väldigt nöjda med upplägget och själva genomförandet och målen med övningen är uppnådda. Nu vet vi vad vi ska utveckla och en bra grund är lagd inför nästa Lion Effort 2015 som genomförs i Tjeckien.

Catharina Bergsell, F 17


Ett svar till Lion Effort 2012: Slutet på övningen

  1. Bydén Micael 6 april, 2012 kl. 09:23 Anmäl kommentar

    Lion Effort 2012 Livex är avslutad efter några mycket intensiva dagar. Övningen har varit lätt att följa tack vare utmärkt rapportering i sociala medier, inte minst på FV Bloggen. Jag hade själv förmånen att följa övningen på plats från F17 under ett par dagar den gångna veckan. På måndag med H.M. Konung Carl XVI Gustaf och på tisdag med särskilt inbjudna gäster från Sverige och övriga deltagarländer. Samtliga jag pratat med, besökare och övningsdeltagare uttrycker sig uteslutande i mycket positiva termer. Det gäller allt från personligt mottagande till kavlitet i övningsplanering och genomförande.
    Jag vill här passa på att rikta ett varmt tack till alla inblandade, ingen nämnd ingen glömd, för personliga insatser som bidragit till att Lion Effort 2012 blev den framgång som vi planerade för.
    Tack och Glad Påsk!

    Svara

Kommentera