03
Apr

Andra dagen på LIVEX, Lion Effort 2012, 2 april

Anmäl kommentar Av:
i Stridsflygplan

Kung Bore har varit i farten. Under gårdagskvällen regnade det och på natten sjönk temperaturen till en bra bit under nollan. I Sverige är vi vana vid att alltid ha planen inne i hangarerna över natten, men på grund av utrymmesbrist under övningen står många av flygplanen ute på ramperna.

Måndagen började därför något bistert då vår tekniska personal upptäckte att alla luckor och annat som skall gå att öppna på Gripenflygplanen var hopfrusna. Men den kvicktänkta personalen visste hur man råder bort på även den här typen av ”övningsverksamhet”. Kvickt togs varmluftsaggregaten och avisningsvätskan fram och det tog inte lång tid innan planen var redo för att lyfta mot skyn.

Dagens besök

HMK var förundrad över hur detaljerade flygbilderna är. Foto: Försvarsmakten

Idag har H.M. Konung Carl XVI Gustaf varit och besökt övningen Lion Effort. HMK visade sig vara oerhört intresserad av övningen som sådan vilket tydligt framgick under de olika föredragningarna han fick under dagen. Samtliga delegationsansvariga höll ett kort anförande kring deras deltagande och HMK nickade instämmande då de tackade för den ännu så länge väl genomförda övningen.

Under fältmässiga förhållanden höll den sydafrikanska delegationsansvarige en kortfattad presentation av deras erfarenheter kring övningen och Gripenplanet. Foto: Försvarsmakten

Visst är det smickrande att HMK tar sig tid att bevista en övning som i och för sig är världens största Gripenövning (om man ska räkna till antalet Gripenflygplan) när vi alla har vetskapen om hur fullspäckad hans almanacka är.

Dagens hemkomst

KS 24, Äntligen hemma! Foto: Försvarsmakten

Och så äntligen, till många anhörigas glädje så kom KS 24 hem. De landade kring 19-tiden och ska under kvällen lämna in sina vapen och kanske till och med ta sig en välförtjänt öl på mässen.

Välkomna hem!

Catharina Bergsell, F 17


Kommentera