På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rapport från Lion Effort 2012

flygvapenbloggen

F 17 ordinarie ramper har tömts på svenska Gripenflygplan och istället står de gästande nationerna på plats. Foto: Peter Liander

Fredag 30 mars

Familizationfasen är nu till ända och samtliga deltagare har nu hunnit vänja sig vid varandra, vårt bistra nordiska klimat (som i våra ögon sett varit alldeles förträffligt under övningsdagarna) och det svenska luftrummet. Denna fas innebär framför allt att deltagarna skall lära känna bl a in- och utflygningar, in- och ut-taxning för att slippa lägga kraft och tankeverksamhet på detta under den intensiva övningsperioden.

De sydafrikanska teknikerna tömmer de kvarvarande bränsleresterna innan de börjar meka med planet. Foto: Catharina Bergsell

Luftvärnsregementet, Lv 6 i Halmstad, deltar med Robot 97-kompaniet och tillför ytterligare en dimension i övningen, vilket mottagits mycket positivt av deltagande länder. För robotsystemets olika operatörer är det en ypperlig utmaning att möta en riktigt kvalificerad motståndare med snabba flygplan och välövade piloter.

Intaxande ungersk JAS 39 Gripen. Foto: Peter Liander

Lördag 31 mars

Första dagen då deltagarna hinner hämta andan och slappna av lite efter en veckas intensiva förberedelser och installationer. En dags uppladdning av ”batterierna” innan den fyra dagar långa LIVEX tar full fart. För dem som önskade erbjöds det tillfälle att besöka residensstaden Karlskrona med sightseeing och besök på Marinmuseum.

Ungersk Gripen på väg att landa under övningen Lion Effort 2012. Foto: Peter Liander

Söndag 1 april

I morse startade så äntligen LIVEX för Lion Effort 2012. Med ett mullrande ljud steg de första Gripenflyplanen upp i luften och styrde mot sina utgångslägen över Östersjön. Alla månaders förberedelser och planering är nu till ända och verkligheten har kommit ikapp oss. Det är för intet det är världens största Gripen övning. Det tog hela 30 minuter att få upp alla, ca 30 flygplanen i luften.

LIVEX inleddes med övningar så som combined air operations (COMAO), close air support och självklart låg lufttankningsplanet (C-130) i väntläge att fylla på med bränsle till dem som behövde för att kunna fortsätta ”striderna”. Trots den bitande vinden hindrades inte det flertal flygentusiaster som troget följde övningen längs staketet och fick tillfälle att njuta av det flertal starter och landningar som skedde under dagen.

Militärattachéerna passade även på att besöka övningen under dagen och stannar till och med måndagsförmiddagen.

Det tjeckiska stridsflygplanet L-159 ALCA taxar ut samtidigt som Gripenplanen lyfter mot sitt övningsområde. Foto: Peter Liander

Rekommenderar läsarna att gå in på

http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Ovningar/Lion-effort-2012/

Catharina Bergsell, F 17

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

  • Alf 2 april 2012 19:34

    Det skulle vara intressant att få läsa ett reportage om reservdelsförsörjningen med tanke på vad som skrevs om Hangardrottningar i ett tidigare reportage.

    Medför varje deltagande nation ett eget reservdelslager eller står F17 för alla behov?

  • Dr Blå 2 april 2012 21:23

    Att hålla i trådarna under en LIVEX är en konst!

    Lycka till under denna historiska övning för insats!

    Dr Blå

  • Catharina Bergsell 5 april 2012 08:32

    Svar på Alf´s fråga gällande reservdelslager.

    F 17 har dragit ett stort lass. Dock är det en mix av reservlagerhanteringen.

    Sverige, Tjeckien och Ungern har en gemensam pool för reservdelslager. Defacto är det så att värdförbandet står för reservdelslagret på plats och länderna "plockar" ut det de behöver (mot ett eget kostnadsställe självklart ;-)

    Sydafrika har ett avtal där deras reservdelslager försörjs av Saab.

    • Alf Catharina Bergsell 6 april 2012 00:35

      Tack!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *