På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Årets Taktiker!

flygvapenbloggen

Kapten Kristian Pecci och kapten Mats Liegnell

Vid Flygvapenmötet, 6 februari, uppmärksammades Årets Taktiker inom Luftstridskrafterna 2011. Utmärkelsen går till kapten Mats Liegnell och kapten Kristian Pecci, båda från F17. De får utmärkelsen för sina personliga arbetsinsatser med utvecklingen av övningen TTP (Tactics, Techniques & Procedures).

Årets taktiker och motiv till utnämningen av årets taktiker

”Planeringen av TTP har präglats av nytänkande och kreativitet och skapat avgörande förutsättningar för taktikutveckling inom luftstridskrafterna. Bland annat har nyttjandet av Cross Boarder Training (CBT) och skarpskjutning Vidsel inom övningen givit ett mycket gott resultat med begränsade resurser.

Kapten Liegnell och kapten Pecci har starkt bidragit till en numera nationell storövning med utländskt deltagande som starkt bidrar till att höja statusen på våra insatsförband vilket till exempel visats genom ett kompetent och professionellt agerande inom OPERATION KARAKAL.”

Kapten Liegnell och kapten Pecci kommer utöver vandringspriset att erhålla ett personligt pris samt en resa med uppehälle för att besöka/medverka i ett internationellt taktiskt seminarium/kurs och/eller utställning.

Det är med glädje som jag konstaterar att förbanden nominerat mycket kompetenta medarbetare till årets taktiker. Nomineringarna har spänt över ett vitt verksamhetsfält, från planering och utveckling av övningar och utbildningar via klargöringsledare, ledningssystem till lufttankning inom JAS 39 systemet.

Vid Flygvapenmötet nämndes också löjtnant Herbert Hartman som nominerats av F 7. Löjtnant Hartman har tillsammans med utsedda vinnare varit en av favoriterna under beredningen och förtjänar ett särskilt omnämnande. Air Transport Unit/Tanker (ATU/T) var en del av insatsförbandet FL01 som deployerade under första veckan i april 2011. Löjtnant Hartman har med sitt stora engagemang och kunnande tydligt bidragit till att möjliggöra detta deltagande.

Grattis! Job well done!

Micael Bydén

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

11 kommentarer

  • Andreas 7 februari 2012 02:27

    Kan man köpa dessa modeller någonstans?

  • Kurt 7 februari 2012 10:50

    Deployerade?

  • Per 9 Nilsson 7 februari 2012 14:49

    Stort grattis till Liegnell och Pecci!

    Roteparet har med begransade planeringsforutsattningar tillvaratagit de unika ovningsforutsattningar som finns och har vidareutvecklat TTP ovningen till en komplex flygstridsovning av hog internationell klass. Arets utmarkelser ar en god inpirationskalla for fortsatt utveckling och ar i hogsta grad valfortjanta.

    Per 9 Nilsson

  • Andreas 7 februari 2012 16:39

    Kan modellerna köpas någonstans?

    • Andreas Andreas 8 februari 2012 08:57

      I Linköping skulle jag tro att man kan hitta såna modeller på flygvapenmuseum eller Saabs presntshop:
      http://www.profilpartner.se/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=61

  • Tommy Petersson 7 februari 2012 22:22

    Grattis pågar! Det var ni väl värda!
    /Timber

  • Sven E Hammarberg 8 februari 2012 09:18

    Grattis Kristian & Mats!
    Och kul att det finns ett fungerande belöningssystem - mer sånt i Flygvapnet.

    GMY /Preacher

  • Martin Lennartsson 8 februari 2012 13:42

    Härligt, bra jobbat gubbs! Grattis till utnämningen /LEN

  • Ola Bringle 8 februari 2012 14:15

    Grattis Kri, vad kul!!

  • Daniel 12 februari 2012 09:14

    Stort grattis till utmärkelsen!
    TTP är ett förträffligt övningsformat men det är snudd på lite för stort format för att en flottilj ska klara av den planering som krävs. Det missas alltför mycket av viktiga bitar ex luftrum. Det är ändå kul att se utvecklingen från det som var TUJAS Vidselveckor till vad det blivit idag. Än än gång....stort grattis men luta Er inte tillbaka...än finns det mycket att ta tag i vad gäller TTP!

  • Anders Silwer 18 februari 2012 00:00

    Kristian och Mats

    Stort grattis.

    Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *