På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nya intryck

flygvapenbloggen

Det har varit något av en mjukstart för mig de två gångna veckorna i och med att verksamheten inte varit i full gång efter jul- och nyårshelgerna. Jag är medveten om att verkligheten kommer att bli en annan rätt snart. Redan i nästa vecka har kalendern ett helt annat innehåll än fram till nu. Det fina för mig är att jag till största del varit på plats bland mina nya medarbetare under den gångna veckan. Det har blivit många personliga möten och mycket information vilket har gett mig många intryck som genererar såväl frågor, tankar som idéer. Jag känner mig varmt välkommen och omhändertagen och har mötts av många: ”Välkommen!”, ”Grattis!” och ”Hur känns det?”. Passar här på att respondera – Tack! – Tack så mycket! – Det känns bra, riktigt bra!

Erfarenheter

Det är uppenbart att 2011 har varit ett mycket speciellt år för flygstridskrafterna där
insatsverksamheten varit i fokus. Utan att negligera några delar kan jag konstatera att insatsen med helikopterenheten i Afghanistan (SAE ISAF MEDEVAC) och insatsen över Libyen (FL01/FL02) är mest framträdande.

Insatserna har varit och är uppmärksammade. I allt väsentligt handlar det om ”ros” i form av positiva omdömen och tacksamhet över våra bidrag. Lovord över kvalitet och säkerhet i leverans. Det är inte utan att man imponeras och känslan av stolthet ligger nära tillhands.

Genom dessa insatser får vi en stor mängd erfarenheter som det nu gäller att ta hand om, att lära av. Här skall vi, på alla nivåer, genom att vara lyhörda och uppmärksamma vidareutveckla det som fungerat bra. Vi arbetar aktivt och kontinuerligt med områden där vi som arbetsgivare får kritik, – ”riset”, och där vi har anledning att förbättra oss, där vi brister. Frågor rörande arbetsmiljö och personaladministration ligger i denna vågskål. Jag är medveten om detta och duckar inte för kritik och synpunkter. Det stora flertalet av identifierade avvikelser har hanterats och hanteras fortsättningsvis i linjen. Frågor av policy- och avtalskaraktär är adresserade inom HKV för fortsatt beredning.

De frågor och ärenden som är våra egna dvs de som jag i min roll som C FTS ansvarar för och som det finns anledning att kommentera och diskutera, har jag för avsikt att ta upp vid
kommande FV Möte som är planerat i vecka 6.

Framåt

Jag konstaterar också att vi kommer att ha fullt upp även under 2012. På insatssidan kan nämnas incidentverksamheten, fortsatt insats inom ramen för SAE ISAF MEDEVAC inklusive planering för våren 2013 och framåt, samt planering av en insats med Tp84 i Afghanistan kommande sommar. Vidare kommer arbete inom ramen för BU13, försvarsplanering och omstrukturering mot IO14 att vara tongivande.

Överlämningsceremoni

I fredags, den 13e (nej, jag är inte vidskeplig), genomfördes överlämningsceremoni mellan min företrädare, genlt Anders Silwer, och mig. Ceremonin genomfördes i samlingssalen på
Lidingövägen 24 där Anders överlämnade FVI kommandotecken till mig. Ett speciellt ögonblick för mig personligen. Vill passa på att tacka alla inbjudna som var där, ingen nämnd ingen glömd. Er närvaro betyder mycket för mig.

Väl mött!

Micael Bydén

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • Flygstyrkemedlem 16 januari 2012 08:03

    Skulle önska att du kommenterar den aktuella personalsituationen på SAE ISAF Medevac. En sedan i höstas känd vakans på förbandet har inte lösts. Nu "fem över tolv" går en person in från det förbandet frivilligt och löser vakansen. Denna personen gör detta pga lojalitet mot förbandet, inte mot FM övrigt.
    Mvh
    Undrande.
    Vill gärna vara anonym

    • Bydén Micael Flygstyrkemedlem 17 januari 2012 08:21

      Undrande
      Det ärende du tar upp är ett konkret exempel på det jag nämner inom ramen för ”riset” och där vi som arbetsgivare har skäl att ta till oss kritik. Jag är medveten om ärendet och jag har synpunkter på att vi hamnat där vi är. Oavsett vart det brustit måste vi vinnlägga oss om att inte hamna i samma situation igen. Jag har dock respekt för att ett till synes enkelt ärende har flera sidor. Jag vet att frågan har hanterats, att det sökts flera olika lösningar och jag är tacksam för att det nu finns en kortsiktig lösning, om än sent. Av hänsynsskäl håller jag mig generell i mina kommentarer precis som du gör, bra.

  • J.K Nilsson 25 februari 2012 10:22

    Micael, nu har du suttit en stund i befattning. Vilken är din vision med flygstridskrafterna. Kommer Silwers påbörjade arbete att fortsätta eller avser du att ändra något?

    Generalen Berndt Grundevik sitter i arbete om Gotland och det har varit uppe för diskussion på Armébloggen, finns det något motsvarande på FTS?

    J.K Nilsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *