På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök vid KS 24 i Kosovo

flygvapenbloggen

Generallöjtnant Silwer, Generalmajor Grundevik, Övlt Karlsson och Kn Helené Willix Samverkansofficer LMT-2. Foto: Kn Thomas Rydh, PIO KS24

På resan till insatsområden har vi kommit till Kosovo. En insats som är i en annan fas än Afghanistan. Idag finns inga öppna stridshandlingar men oroligheter med demonstrationer och våld med vägspärrar. Detta rör särskilt norra Kosovo där serbiska minoriteter bor.

KS består av 65 svenskar som arbetar inom KFOR. Första kvällen får vi en briefing över läget i Kosovo. En bra överblick över hur det ser ut. De grundläggande utmaningarna är den mycket höga arbetslösheten och att ekonomin behöver komma igång. Kosovo security forces KSF håller på att byggas upp som krishanteringsinstrument men inte som armé. De har nått initial förmåga och just nu övervägs om status ska bli full förmåga. Polisen är den största volymen av säkerhetsförband i Kosovo och har kommit bra framåt i sin utveckling. De institutioner som ska finnas inom rättsväsendet i ett rättssamhälle har längre kvar i sin utveckling.

Generalmajor Grundevik, Öv Magnus Eriksson CO SWECON, Övlt Karlsson, Kn Mikael Andersson Samverkansofficer LMT-5, Generallöjtnant Silwer och Mj Hans Evefalk C LMT-5. Foto: Kn Thomas Rydh, PIO KS24

Frukost på LMT C2 i Pristina. LMT står för Liaison Mentoring Team. De arbetar med att intervjua allmänheten och följa stämningarna ute i samhället.  Under frukosten där vi får veta hur verksamheten fungerar. Arbetssektorerna är opinion, säkerhet, utbildning och infrastruktur. Intressanta arbetsuppgifter att möta allmänheten och administrationen under byggnaden av samhällsfunktioner. LMT är alltid välkomna på möten och diskussioner ute i samhället. Före lunch vidare till Gracanica och LMT C5.

LMT C5 ligger i den serbiska enklaven och läget skiljer sig från Pristina. Gracanica ger många minnen till många i FM som var med vid de etniska oroligheterna 2004. Svenskarna är mycket väl sedda av den serbiska befolkningen p g a den svenska insatsen 2004. Läget är mycket lugnare nu men de etniska skillnaderna finns där. LMT C5 arbetar inom områdena ”situation awareness” och ”key leader engagement”. Arbetslösheten är också här mycket hög.

Generallöjtnant Silwer och Mj Björn Svensson C LMT-2 (I bakgrunden CO SWECON Öv Magnus Eriksson och Övlt Lars Karlsson). Foto: Kn Thomas Rydh, PIO KS24

KS 24 är ett bra förband där insatsen och förbandet nått en ”mognad”. Förbandet är injusterat mot uppgifterna och upplever sig ha goda förutsättningar att lösa uppgifterna. Bra att Sverige har en struktur med våra insatser som gör att det finns en stabilitet i insatserna avseende ekonomi och planering.

Ålder är en intressant faktor vid insatser. Ofta är ålder en väsentlig tillgång som ger trovärdighet i andra kulturer. Ålder, relation och erfarenhet kan ofta kompensera grad eller nivå.

KS kommer från hela försvarsmakten men F 17 har ansvaret. Åter en insats där svensk personal gör ett mycket bra arbete. Vi har mycket bra personal.

Nu är det tillbaka till HKV. Jag är allt lite avundsjuk på er som jobbar i insatserna...

Anders Silwer

Chef Insatsledningen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

  • Besviken reservofficer, fd moderat 12 januari 2012 07:41

    Har Anders Silwer verkligen skrivit detta själv? I så fall är det en intressant inblick i en generallöjtnants själsliv. Barnsligare språk har jag sällan sett:

    "Åter en insats där svensk personal gör ett mycket bra arbete. Vi har mycket bra personal."

    Och varför har mognad försetts med citationstecken? Är det för att det är ironiskt menat?

    Och vad har LMT C5:s arbetsuppgifter att göra med arbetslösheten i Kosovo?
    "LMT C5 arbetar inom områdena ”situation awareness” och ”key leader engagement”. Arbetslösheten är också här mycket hög."

  • Hasse Evefalk 12 januari 2012 07:56

    Ert besök var mycket uppskattat / Graccagänget

  • John Galt. 12 januari 2012 13:48

    Det här med att bära ökenuniform i ett snötäckt europeisk land ser ju tämligen löjligt ut.

    HKVs verklighet är uppenbarligen inte samma som förbandens.

    • Kalle Hillring John Galt. 12 januari 2012 16:44

      Men vid ett andra påseende så tycks den ändå smälta in bättre i miljön (no pun intended).

    • Sandra John Galt. 20 januari 2012 17:09

      men duuuuh, de hade ju precis landat från afghanistan där de var på liknande besök!!!

  • Anders Silwer 14 januari 2012 00:21

    Bloggvänner

    Jag skriver alltid mina inlägg själv, det är självklart att ni ska veta att det är tankar jag själv haft. Mitt själsliv, cha kanske det. Språk o ton försöker jag variera. I det här fallet lite telegramform eftersom det var en kort resa och för att måla en bild. Ökenuniform, helt enkelt för att vi kom direkt från Afghanistan. Nog av replik.

    Tack för ett bra besök hos er i Kosovo. Fortsätt ert jobb.

    Lycka till

    Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *