På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Klart slut

flygvapenbloggen

Ja, så är det då helt klart att det är slut. Sista timmarna som FVI.

Det blir ingen summering av stort och smått från min sida. Jag har haft förmånen att ha befattningen FVI under knappt 4 händelserika år. Det har varit en tid bland ett fantastiskt team av personal. Det är det teamet som har gjort allt bra som är gjort och som kommer att fixa utmaningarna framöver också.

Det kan inte undvikas att det finns en viss separationsångest. Jag ska besöka någon flottilj i framtiden för att lukta på lite flygfotogen och krutrök för att dämpa ångesten.

Avseende blogg så är det inte klart hur jag ska göra i framtiden men jag tycker det är bra med kontakten via bloggen. Visst, det har sina nackdelar men generellt så tycker jag Flygvapenbloggen har fungerat bra. Särskilt bra med personer som kan delta i en diskussion och kanske sedan ändra sig eller be om ursäkt för fel. Det är stort. Jag har tycker också om raka frågor och svar där ingen nödvändigtvis tar ut subjekt och predikat i varje mening. En blogg är ju inte ett underlag för ett litteraturpris. Det ska vara ett enkelt kommunikationsmedel. Då blir inte formuleringarna alltid perfekta. Jag har också gillat folk som skriver vilka de är. Det gör alltid att jag lägger ner mer energi på svaren. Det känns bra med någon personifierad som ska få svaret.

Sist lite verksamhet. Det finns en del saker som kommer riktigt nära en som person på vissa befattningar. Det är när befattningen innebär ansvar för verksamhetssäkerhet och insatser. För mej en nära och personlig relation mellan mej med ansvaret och den som genomför verksamheten ute på plutonen, divisionen eller troppen. Det är helt självklart att fatta alla riskbeslut med uppgiften i fokus men med en analys av andra och tredje gradens konsekvenser om något skulle gå fel. Ett genomförande av en verksamhet ska alltid vara värt de konsekvenser som uppstår när något går fel. Jag är generellt tillfreds med hur verksamhetsäkerheten bedrivs, men vi ska aldrig, som organisation, vara nöjda. Fortsätt hålla i detta. Ni får lite ”peppar, peppar ta i trä” av mej längs vägen.

Det var väl allt. I morgon tar Micael Byden över. Det blir mycket bra. Jag ser fram mot att besöka flygvapenförbanden i min nya roll, jag vill komma ut och känna mej stolt över att jag har mitt ursprung här. Fortsätt ge mej den möjligheten.

Kolla backspeglarna

Klart slut

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

  • Jan-Henrik Torselius 31 december 2011 22:58

    Anders!
    Jag började i flygvapnet 1947 och har upplevt flygvapenchefer som Nordenskjöld Ljungdahl poch andra. Jag tycker du har fallit väl in i rollen som kunnig och uppskattad "flygvapenchef". Tack för dina insatser för oss äldre veteraner och lycka till i din framtida viktiga roll.
    Jan Henrik Torselius
    CF16 1973-76

  • Anders Silwer 2 januari 2012 10:27

    Jan Henrik

    Stort tack. Ja, veteran är jag själv nu...

    Anders Silwer

  • Pentti Lamberg 7 januari 2012 20:32

    Grattis och lycka till!

  • iTem 23 januari 2012 15:01

    Lycka till med det nya!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *