På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FVUP: Ledarskap i dagens Flygvapen – Tekniken

flygvapenbloggen

I vårt ledarskap skall tekniken verka som ett stöd. Historiskt är vi en organisation som innovativt kombinerat tekniskt avancerade system med individuell kompetens och professionalism, därmed har vi kunnat åstadkomma unika lösningar. Vi ska undvika att vänta på tekniken som lösningen och istället finna metoder där tekniken verkar som ett stöd, en accelerator för att öka vår förmåga. Kunskap om de tekniska förutsättningarna, på detaljnivå, är en integrerad del av ledarskapet på den högsta nivån.

Anders Silwer

FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

  • alf ingesson thoor 1 december 2011 12:25

    @Silwer; "Kunskap om de tekniska förutsättningarna, på detaljnivå, är en integrerad del av ledarskapet på den högsta nivån. "

    Menar Du i en och samma person eller delegerat till specialister?

    • Anders Silwer alf ingesson thoor 2 december 2011 12:00

      Alf

      Här är jag inne på att det finns ett antal små detaljer inom flygsystemen som kan stjälpa allt. Gränssätande teknik skulle vi kunna säga. Jag tycvker det är självklart att en chef ska kunna dessa gränssättande tekniska förutsättningarna för att vara bra på att leda flyg. Jag ska veta vad våra varnar- och motmedelssystem kan, förutsättningar att rädda personal efter uthopp, räckvidd på vapen etc. Divisionschefen ska kunna konsekvenserna av bromsvärden 0,1 för bromssystemet. Om cheferna på olika nivåer inte kan det så behövs det en beredning som tar tid. Jag har förstått att jag ställer högre krav än andra här men det är erfarenheterna av hur flyg leds utomlands vid insatser som har färgat mej. Den chef som inte kan den gränssättande tekniken får snabbt problem.

      Anders silwer

  • alf ingesson thoor 4 december 2011 21:53

    Jag håller med i princip. Min tanke var mera att en chef måste hålla sig med kvalificerade rådgivare som snabbt kan ge detaljinfo i objektiv form. När Du som chef behöver detaljinfo så får Du snabbt upp det på Din skärm utan att lägga tid på att leta eller på att läsa in.
    Däremot tror jag det är väsentligt att en chef har praktisk erfarenhet från så många områden som möjligt för att kunna ha ett "förhållande" till aktuellt område..

    • Anders Silwer alf ingesson thoor 5 december 2011 15:18

      Alf

      Jo, bred erfarenhet är bra. ska dock vägas att då kan ingen ha hunnit med att vara på många olika ställen. Linjen nu är att vi ska vara 4-6 år på varje jobb. Verkligheten ser dock inte ut så än.

      Anders Silwer

  • Ndorop 7 december 2011 19:50

    Det är förnämligt när chefen själv kan och förstår de gränssättande faktorerna, men då mycket få kan allt (non omnia possumus omnes), är det näst bästa en chef som har förstånd att lyssna till goda rådgivare. Det värsta, är när chefen tror sig begripa det han inte har förstånd till och inte lyssnar till råd.

    "Because there are three classes of intellects: one which comprehends by itself; another which appreciates what others comprehended; and a third which neither comprehends by itself nor by the showing of others; the first is the most excellent, the second is good, the third is useless." (Jag hittade tyvärr inte en bra svensk översättning i hastigheten)

    http://www.fordham.edu/halsall/basis/machiavelli-prince.asp#CHAPTER XXII

    • Anders Silwer Ndorop 8 december 2011 08:13

      Ndorop

      Jag förutsätter att det du beskriver är en grund som alla chefer fungerar efter. Kunskapen ska vara "på toppen" av detta. D v s alla vill ju hade både en lyhörd och en kompetent chef.

      Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *