På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Uppvaktning på hög nivå

flygvapenbloggen

Foto: Håkan Brandt

I länderna Tjeckien, Ungern och Thailand finns svensk personal som tjänstgör och ger våra utländska Gripenkollegor support. F 7 har såväl arbetsgivaransvaret som uppgiften att funktions- och verksamhetsleda dessa grupper.

Vid en resa ner till supportgruppen i Kecskemét i Ungern fick befälhavaren i vår TP100 (SAAB 340) en förfrågan om ungerska flygvapnet fick genomföra en övning i uppgiften som kallas QRA. Ungerska flygvapnet har detta som huvuduppgift. Dessa tre bokstäver betyder Quick Reaction Alert och är en motsvarighet till den svenska incidentberedskapen. För vår del har detta varit en uppgift allt sedan DC-3:an blev nedskjuten av sovjetiskt jaktflyg i internationellt luftrum över Östersjön 1952. Territoriell integritet kallas denna del av Försvarsmaktens insatsverksamhet.

En kort stund efter att vi passerat in i ungerskt luftrum blev de ungerska Gripenplanen inledda av sin flygstridsledning. Bakom oss närmade de sig försiktigt. En av maskinerna stannar kvar bakom på ett avstånd där den kan agera om den de skall identifiera inte har vänliga avsikter. Den andra maskinen närmar sig och piloten har till uppgift att identifiera och oftast fotografera för dokumentation.

Foto: Håkan Brandt

I detta fall var det givetvis övning men som svensk var det med stolthet jag såg ”svenska” Gripenplan med ungerska nationalitetsbeteckningar som avslutningsvis flög bredvid oss.

Det vi såg var ett resultat av att Gripenplanens piloter men också flygstridsledare och tekniker som utbildats i Sverige och som jag träffat på F 7 Såtenäs när de agerande som det yttersta redskapet för sitt lands säkerhetspolitik.

Foto: Håkan Brandt

Håkan Brandt, F 7

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Anders Silwer 29 september 2011 19:00

    Håkan

    Härligt. Bra inlägg som pekar på att våra kamrater finns där ute i supportgrupperna och också speglar vad vi gör här hemma i incidentberedskapen 24/7/365.

    Särskilt bra att du inte använde förkortningar... ...men du jobbar väl med info.

    Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *