29
Jul

Tiden går väldigt fort!

Anmäl kommentar Av:
i Stridsflygplan

Idag passerades 1000 flygtimmar med JAS 39 sedan Libyeninsatsen påbörjades (varav nästan 250 timmar producerat av FL 02).  Det motsvarar drygt 20% av vad en normal flottilj producerar på ett helt år. Med tanke på att Fighter Support Coy motsvarar 1/4 av en flottilljs ordinarie flygunderhållsresurser är det ett imponerande resultat under de knappt fyra månader som insatsen har pågått.

En förutsättning för att FL 02 kan lösa ställda uppgifter med hög precision och säkerhet är det stöd som vi får från Sverige, utan det stödet fungerar inte vår verksamhet. Vi är medvetna om att det är många som avbryter sin semester för att lösa våra problem direkt. Andra skapar förutsättningar för att arbetet kan påbörjas så snart ordinarie personal kommer tillbaka efter semestern. Jag vill framföra ett stort tack till alla er som bidrar till att vi kan fortsätta att leverera effekt!

Idag har FL 02 varit på Sigonella i fyra veckor och det börjar snart bli dags att rotera hem första omgången personal och välkomna nya medarbetare.

Flera ur FL 02 första omgång har anmält intresse för att stanna kvar om behovet finns och det gläder mig som förbandschef eftersom jag tolkar det som att personalen trivs i förbandet och med uppgifterna de löser.

Under förra veckan genomförde jag en rundresa på de platser runt om i Italien där FL 02 har personal. Min uppfattning är att den svenska personalen har kommit väl tillrätta och även på Italiens fastland gör ett utmärkt jobb och att deras kompetens är mycket uppskattad.

Jag mötte personligen COM CJTF, COM CFAC samt CAOC Director och deras samlade uppfattning är att Sveriges bidrag i Operation Unified Protector håller oerhört hög kvalitet. Våra spaningsrapporters bildkvalitet, höga precision i analyserna och snabba leveranser imponerar på våra uppdragsgivare. Som exempel kan nämnas att när COM CFAC har särskilt intresse av ett spaningsunderlag vill han uttryckligen se svenska spaningsrapporter. 

Förutom att delta i den rena produktionen av psyopsmaterial så arbetar våra medarbetare i Pesaro  såväl med kulturell rådgivning som i ledande befattningar. Ett exempel på bredden i förbandet är att en inbjudan på arabiska som kom från Förenade Arabemiraten om att delta i en utbildning under hösten direkt kunde översättas till svenska och skickas hem till Sverige.

Jag är mycket stolt över personalen och det som FL 02 och Sverige bidrar med i operationen Unified Protector!

Öv Fredrik Bergman                                                                                                                          CO FL 02


7 Svar till Tiden går väldigt fort!

 1. Chefen F 21 29 juli, 2011 kl. 20:06 Anmäl kommentar

  Imponerande insatser av samtliga som har bidragit till leveransen av operativ effekt. Keep it up.

  Per Nilsson
  C F 21

  Svara
 2. Joche 31 juli, 2011 kl. 16:13 Anmäl kommentar

  Dessa fantastiska omdömen vore intressant att få höra direkt från dem som delar ut dem dem. Det ökar trovärdigheten. Något för Combat Camera att ta tag i.

  Joachim

  Svara
 3. MAS 3 augusti, 2011 kl. 18:39 Anmäl kommentar

  Bra jobbat av alla. Är stolt över er! Skickar en särskild hälsning till er på FuKomp.

  MAS

  Svara
 4. victor 10 augusti, 2011 kl. 16:46 Anmäl kommentar

  Hatten av för utförandet av Lybieninsatsen (även om de politiska motiven är diskutabla).

  Jag har lite konkreta frågor om Lybieninsatsen.

  Hur många flygtimmar per flygplan har de olika deltagarnationerna i insatsen? (Vore intressant att se hur hårt olika flygplan kör sina maskiner)
  Hur ser styrkeförhållandet ut för markpersonal per flygplan i Lybieninsatsen?
  Hur står sig underhållstiden för Gripen gentemot övriga flygplan i närheten mellan flygningarna? Har ni testat att pressa tiderna och hur ser det ut i förhållande till de övriga nationerna?

  Är det siffror ni har? Det skulle vara väldigt kul att läsa.

  Svara
  • Anonym 11 augusti, 2011 kl. 21:42 Anmäl kommentar

   Hej Victor,

   din fråga är väldigt intressant men mycket svår att besvara på ett enkelt sätt eftersom de olika underhållskoncepten mellan olika länder skiljer sig åt markant. Därför blir en direkt jämförelse mellan olika system djupt orättvis och felaktig. Men jag ska försöka lämna ett förenklat svar i alla fall. I förbandet FL 02 finns det ungefär 40 flygtekniker inklusive ledningspersonal för flygplansunderhåll. Varje vecka flygs det ca 70 timmar i förbandet.

   Även frågan om hur mycket varje flygplan flyger är svår att ge ett enkelt svar på. Uppgiften för FL 02 är att leverera önskad operativ effekt med fem flygplan. Det är dock inte samma flygplanindivider som används hela tiden utan vissa flygplan har bytts ut under insatsen. Totalt har mer än 1100 flygtimmar JAS 39 flugits under Operation Unified Protector.

   För den turkiska delen i operationen används ungefär dubbelt så mycket underhållspersonal för 6 flygplan. UAE (Förenade arabemiraten) har liknande förhållanden.
   Jag vet inte exakt hur förhållandet är hos den danska kontingenten men den danska insatsen liknar den svenska med cirka 100 personer i förbandet och 6 flygplan. Jag har inga närmare uppgifter om hur mycket flygtid övriga nationer har flugit i operationen.

   Uppfattningen bland oss här nere är att JAS 39 inte är mer underhållskrävande än andra flygplan.

   Anders Carlsson
   Stf C FL 02

   Svara
   • victor 22 augusti, 2011 kl. 17:16 Anmäl kommentar

    Tack så mycket. Min uppfattning efter att ha läst runt är att Gripen är ett av de minst underhållskrävande flygplanen i sin klass (gen 4 JAS/Multirole). Dina uppgifter bekräftar den bilden.

    Själv trodde jag i min enfald att vi hade 8 flygplan men det verkar ha varit en ”upp till” siffra… Det är iaf imponerande hur ni med så litet mantal lyckas hålla så många flygtimmar och sortier.

    Svara

Kommentera