På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tjänsten som meteorolog på CAOC 5

flygvapenbloggen

Nu har jag varit på plats som meteorolog här på CAOC 5 i tre veckor och börjar bli riktigt varm i kläderna (både bildligt och bokstavligt). Personellt består vädertjänsten här av mig själv och två andra meteorologer, en italienare och en portugis. Tillsammans bemannar vi tjänsten ca. 20 av dygnets 24 timmar. Operationsområdet är ungefär lika stort som Skandinavien och de prognoser vi gör sträcker sig normalt upp till 3 dygn. Förutom att delge planeringsvädret till ATO-planeringen (ATO=Air Tasking Order och är det dokument som ger uppdrag för kommande dygns flygverksamhet) följer vi även upp det aktuella vädret i operationsområdet och på våra baser som finns spridda över i princip hela södra Europa. Det kan ibland vara något av en utmaning att hålla fokus på väderutvecklingen över olika områden och även över olika tider samtidigt.

Det mesta av den information som vi använder tas från olika sidor på internet, men också från Natos egna nätverk. Arbetet här är mycket intressant och det är verkligen spännande att vara en kugge i det stora hjulet och faktiskt göra skillnad. Det känns till exempel annorlunda när de kallar hem ett flygplan i förtid på grund av att jag har prognostiserat dåligt väder på deras hemmabas än vad det gör när samma sak händer hemma på Malmen i Linköping.

Att arbeta med meteorologer från andra länder är mycket lärorikt och jag anser att den svenska militära vädertjänsten håller en hög klass i jämförelse med andra nationer. Jag tycker också att Sverige mycket väl kan bemanna den befattningen jag har även om vi inte skulle ha med ett flygande bidrag till operationen.

Författat av den svenska meteorologen på plats i CAOC 5 och postat genom SNR försorg.

 

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • SNR CAOC 5 25 juli 2011 10:04

    Jag kan bara understryka hur väl vår meteorolog står sig kompetensmässigt vid en jämförelse med de övriga. Jag tror att det går att göra en koppling till hur vi svenskar i regel är utbildade och agerar. Som exempel föreslog vår meteorolog kort efter det att hon påbörjat sin befattning att prognosarbetet borde fokuseras till de områden som man avser utföra sina kommande uppdrag mot och inte endast se hela området som ett enda prognosområde. Detta kan te sig som självklart men så var inte fallet och idén mottogs så klart väl. Detta ser jag som lite typiskt svenskt att vi ser utanför boxen i våra roller och har ofta ett bredare perspektiv på de uppgifter som vi löser. Detta kanske kan sägas vara en balansgång mellan att vara generalist och specialist och är enligt min mening en del i utmaningen då vi går mot specialistbefattningar och lägger upp de utbildningar som är kopplade mot dessa. Jag menar att det vore mindre bra om vi fokuserar alltför mycket på specialistdelen på bekostnad av bredden. En svår balansgång, där tid och pengar till del är motståndare, men då en del av vårt "adelsmärke" ligger i vår bredd bör detta prioriteras högt även i vårt nya befattningssystem.

    Vi är nu alla på plats och har nu befattningar som 2 x LNO, 1 x meteorolog, 1 x C2 AWACS, 1 x GAT (Guidance, Apportionment & Targeting) PLANS, 1 x INTEL och 1 x PR (personal recovery). Vi kommer att återkomma inom kort med kortare beskrivningar även för de övriga befattningarna.

    Mvh,

    Magnus Liljegren, SNR CAOC5

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *