På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Respekt för hemmafronten

flygvapenbloggen

I dessa semestertider vill jag passa på att uttrycka min respekt för Er som är hemma medan Era nära och kära är borta på insats. Idag har jag pratat med en medarbetares fru. Han är borta och kommer ”nog hem i september”. ”Allt går bra men 13-åringen saknar pappa”. Två uttryck för att det ofta är Ni som är hemma som drar det tyngsta lasset. De som är borta vet ju hela tiden vad som händer, eller inte händer. Ni får vänta. Jag tycker det är jobbigare att vänta. Lite grann som att gå på sidlinjen när barnen spelar fotboll. Svårare än att vara på planen.

I Afghanistan har vi en insats med hkp i två år med upprepade rotationer. FL 01 drog iväg med två dagars varsel i 90 dagar utan leave. FL 02 åker iväg imorgon med två veckors förberedelser mot normalt månader. Olika utmaningar för Ni, nära och kära.

Min stora respekt för er del i insatserna.

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • Alf Ingesson Thoor 30 juni 2011 23:20

    När en är på mission, är hela familjen det. En gammal sanning men lätt bortglömd. Om de där hemma mår bra, mår den på mission också bra, och tvärtom.
    Det anhöriga mest oroar sig för är inte att det ska hända deras käre något under missionen, det är hur vardagen hemma ska klaras av.
    Det vet jag efter 14 år i just den branschen.

  • Ida Eriksson 4 juli 2011 20:16

    Vet inte om jag ska bli glad eller förbannad när jag läser den här typen av blogginlägg. Bra att det finns en respekt även för oss här hemma och en medvetenhet om att även de anställda har ett privatliv på hemmaplan. Att vänta skriver du, är det jobbigaste. Jag kan tillägga att det är än värre att vänta utan att veta hur länge man ska vänta!

    Inte heller nämns det faktum att det just nu står minst 2st anställda utan arbetsuppgifter som inte kan skickas tillbaka, trots att de 90 dagarna har passerat. Som kompensation får dessa två anställda mer betalt. Just en snygg hantering av våra skattepengar. På vilken annan arbetsplats som helst så blir man hemskickad när det inte finns någonting att göra. Det handlar om att hushålla med företagets ekonomiska och personella resurser. Detta beslut tär inte bara på vår gemensamma statskassa utan också på mitt tålamod.

    Jag vill ändå passa på att tacka för den visade förståelsen, men jag hoppas innerligt att det nu sker en ordentlig utvärdering av FL 01 så att inte samma ovisshet gällande hemkomstdatum fortsätter att vara gällande vid denna typ av missioner.

    • FVI Ida Eriksson 4 juli 2011 21:49

      Ida
      Tack för engagemang. Jo, jag tycker ni där hemma gjort en insats precis som du. När det gäller hur länge ni kan få vänta så bygger insatsen på operativa behov. D v s insatsen styr både leave och hemkomst. De förutsättningar vi har avseende behov i insatsen och när beslut tagits gör att förutsättningarna är de vi har. Tyvärr, vi kan inte exakt säga när alla kommer hem. Jag förutsätter sedan att alla har att göra under insatsen annars ska de självklart skickas hem. Bl a beslutade vi direkt vid insatsens början att 10 personer skulle rationaliseras bort de första 20 dagarna. Så gjorde vi och skickade sedan ner personal som behövdes bättre, tekniker och drivmedelsfolk. Dsom ska hem nu efter att ha gjort hela insatsen tar vi hem i två omgångar för att göra hemkomstverksamhet vid två tillfällen. Det är en erfarenhet av tidigare missionärer att göra på det sättet för att förbereda personalen inför hemkomsten till er.

      Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *