På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Det är synd om människorna

flygvapenbloggen

Under ett krig är det många människor som far illa. Barn, kvinnor och män skadas, dödas eller mister sina nära och kära.
En grupp människor som oftast inte innefattas i de som vi kan tycka synd om är stabsofficerare som leder insatserna. Det ligger något teknokratiskt över en stab som inte i första hand lockar fram några sentimentala känslor.
I måndags i förra veckan tyckte jag dock synd om stabsofficerarna på CAOC 5 i Norditalien. De såg relativt slitna ut efter veckorna av arbete nästan dygnet runt men det som lockade fram min sentimentala sida var deras frustration. De hade bevittnat, via satellitlänk, hur en raketartilleripjäs sköt rakt in mot Misrata i Libyen. Stabsofficerarna hade sett pjäsen laddas om gång efter gång och skjuta urskiljningslöst. De beskrev med frustration att de inte hade haft några resurser att slå ut artilleripjäsen med förrän efter cirka en och en halv timma. Då hade de omdirigerat en brittisk Tornado som slog ut den med en s k Brimstone. Jag vill förmedla mina intryck eftersom den generella bilden är att koalitionens resurser är omfattande. Exemplet ovan visar att de tillgängliga resurserna är begränsade när de ställs mot uppgifterna.

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

  • JR 28 april 2011 15:20

    Tänk om våra fpl hade fått hjälpa till...
    Då hade nog frustrationen minskat något i CAOC

  • Lars Rössle 28 april 2011 19:07

    Händelsen i sig är tragisk, men det är bra att denna sida av konflikten också blir belyst med ett så konkret exempel.

    Lars Rössle

  • Josef Boberg 28 april 2011 19:59

    Min allmänna reflektion...

    "Hur länge till - innan människosläktet on mass inser att våld ALLTID föder, för att ej säga göder, än MERA av våld - och alldeles oavsett hur berättigat det kan synas vara vid utövandetillfället ?"

  • JON 28 april 2011 20:05

    Bra att höra att någon kunde se artilleriet och sen bekämpa det. Det verkar ha varit alldeles för lite av den varan.

    Man tycker att moderna krigsfartyg med AESA/SAR radar borde kunna mäta in artilleriet och ge mot eld!

    Blir det ingen rotation på dom uttröttade i FL01?

  • Palle 28 april 2011 23:03

    Josef B: En reflektion kring din allmänna reflektion...

    Så det rätta är att lägga ner vapnen och låta de utan samvete hållas? Jag tror inte på en värld utan ondska, men vi kan balansera denna ondska med godhet, om det så ska tvingas ske med vapen i hand.

    Kraft och tankar till alla er som deltar i FL01 och uppdraget i Afghanistan. Det är när vi slutar att vända oss bort som vi börjar göra skillnad.

    • Josef Boberg Palle 29 april 2011 22:43

      Palle - jag har svarat på Din fråga - men kommentaren är ännu ej godkänd.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *