På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ny chef EAW

flygvapenbloggen

Hej. Jag heter Peter Cauwenbergh och kommer närmast från en befattning som stabschef för PRT MeS tillika stf chef för den svenska insatsen i Afghanistan.

Med anledning av den snabbt påkallade FN -mandaterade insatsen över Libyen sattes Flygvapnet, F17 och EAW på prov. Provet innebar att visa att flygstridskrafterna kan leverera efterfrågad operativ effekt, där den behövs, när den behövs. Flygstridskrafternas signum i form av professionalitet, modularitet, flexibilitet, snabbhet och expeditionär förmåga är grunden för att kunna leverera det som efterfrågas.
Det har varit intensiva dagar för många inblandade, men nu har kontingenten FL 01 och förbandet SWAD, Swedish Air Force Detachement på allvar kommit igång med sina uppgifter, och dessutom kommit över de inledande utmaningarna och friktionerna som alltid präglar en inledande ”01-mission”. Flygvapnet fortsätter nu att stödja FL 01/SWAD i deras viktiga uppdrag.

Som ni väl känner till så utgörs stommen av SWAD från enheter ur framförallt EAW FU och EAW HQ. Detta ledde fram till att en viss ”ledningssvacka” inom EAW uppstod i samband med etableringen av FL 01 och SWAD. Jag fick förtroendet att med kort varsel ta över EAW-stafettpinnen från Övlt Stefan Wilson, som tillsammans med många andra blivit avlösta från sina uppgifter inom ramen för EAW, i syfte att kunna fokusera helt på den nya uppgiften. Jag vill vara tydlig och poängtera att FL 01/SWAD inte är någon NBG eller EAW insats, utan är en svensk nationell insats under NATO ledning, där högre chef har valt att använda de organisationsdelar i FM som var bäst lämpade (inte minst med hänsyn taget till tidsförhållandena). Bäst lämpade var EAW, vilket är ett gott betyg till alla er som övat och genomfört förberedelser under lång tid- BRA JOBBAT!

Det finns nu all anledning att åter blicka in mot EAW och fokusera på den fortsatta NBG resan, och jag ska kort beskriva rådande orderläge och stridsidé för resterande del av beredskapsperioden.

1. Den politiska processen inom ramen för FN, NATO och EU innebär att det inte kan uteslutas att hela eller delar av NBG kommer att sättas in i en insats kopplat till någon av de många oroshärdar som nu präglar vår omvärld.

2. Jag har av Force Commander fått i uppgift att snarast återta förmågor och kompetenser inom EAW, med prioritet att klara av:
a) HELIOPS (MEDEVAC/CASEVAC)
b) Taktiska transporter
c) EAW HQ ledning och planering

3. En analys av det nya läget omfattande förändrade uppgifter, personal och materielläge har genomförts och resulterat i en framdrivningsplan, där återtagning av personal, materiel och planering kommer att ske. Denna analys och framdrivningsplan har föredragits för såväl C PROD FLYG, C PROD Förband, FVI och Force Commander, som bejakat denna plan:
a) Återtagning och rekrytering av nyckelpersonal, där ny stf chef, stabschef, operationschef och personalchef identifierats och kommer att verka inom EAW senast 2 maj. Ytterligare ca 8-10 befattningar bedöms att återtas och bemannas när behoven analyserats klart. Dessa skall verka inom EAW senast 15 maj.
b) Effekt och organisations bestämmande mtrl skall säkerställas för att lösa de prioriterade uppgifterna.
c) De förändrade uppgifterna innebär även att vi nu arbetar efter ett ”enbaskoncept”, där EAW inte längre har ansvaret som Base Commander, utöver ansvaret för ”airside”. Detta innebär att en nytt CONOPS är under framtagning som i kombination med de förändrade uppgifterna kommer att resultera i att vi minskar organisationen inom EAW HQ, utan att ge avkall på precision i det fortsatta arbetet.
d) En enklare stabsövning kommer att genomföras v 20 med syfte att samöva den nya staben och samtidigt utbilda oss själva i det nya CONOPS.et, samt genomföra nödvändiga revideringar i orderverk och SOP.ar.

4. När åtgärderna under punkten 3 är genomförda senast den 20 maj, bedömer jag att EAW har återtagit efterfrågad förmåga och kan lösa de prioriterade uppgifterna. Vårt gemensamma fortsatta fokus skall därefter vara att vidmakthålla beslutad förmåga, då vi nu kommit mer än halvvägs i vår beredskap. Om en insats med hela eller delar av EAW aviseras före v 20, är inriktningen att viss nyckelpersonal ur FL 01/SWAD förstärker EAW HQ. Denna förstärkning ersätts då av annan personal ur Flygvapnet.

Jag hoppas att jag med detta inlägg i tillräcklig omfattning beskrivit rådande orderläge och fortsatt färdriktning. Jag har ett gott stöd från DUC och övrig personal inom staben och EAW, och EAW har dessutom fullt stöd från FC/FHQ, HKV, F17 och linjen i övrigt. Alla inblandade parter har en vilja att hålla EAW insatsberett och förstår betydelsen av detta, och jag vet att ni delar den förståelsen och viljan.

Jag hoppas att ni nu efter påsken är utvilade och fulladdade efter allt ägg och godisätande, och tillsammans med mig sätter full fart framåt på den andra halvan av ”NBG/EAW-racet”.

Må väl /Peter Cauwenbergh
CO EAW

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • FVI 27 april 2011 11:03

    Peter

    Vi önskar EAW all lycka på vägen framåt. Viktigt att vi kör på med full kraft. Med all respekt för våra kamrater på Sicilien så är det endast ett drygt hundratal som tagits ur för denna insats och vi är ju totalt 1600 svenskar i NBG.

    Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *