Besök hos vår spanska motsvarighet

Anmäl Postat den 01 Jul 19:06 av:
i Uncategorized

Under veckan hade vi möjlighet att göra ett snabbt besök hos det spanska Medevac-förbandet inom ISAF. De har många likheter med vår svenska motsvarighet, bland annat flyger de med nästan likadana helikoptrar.

Vårt besök fokuserades på att utbyta erfarenheter mer specifikt med en del av Medevac-förbandet, vår spanska ”motsvarighet” – Ezapac (Escuadron de Zapadores Paracaidistas). Ezapac är en specialenhet inom det spanska flygvapnet och de har bland annat flygsäkring och personnel recovery som uppgifter – precis som vi.

Deras uppgift inom ISAF idag är att verka som flygsäkring till de spanska Super Puma Medevac-helikoptrarna. En patrull finns alltid med under uppdrag. Även CSAR-uppdrag kan lösas av förbandet. Deras skarpa erfarenheter bekräftar en hel del tankar och erfarenheter vi har med oss hemifrån Sverige.

Det var en häftig känsla att träffas och uppleva hur likheterna mellan våra förband snabbt svetsade oss samman trots språkbarriären. Man kan också konstatera att soldatens och trupparens glädjeämnen och bekymmer är likvärdiga oavsett om man är spanjor eller svensk!

Såå, med det i minnet får vi väl hålla på Spanien i kvällens match!


2 Responses to Besök hos vår spanska motsvarighet

  1. Flygbasjägarkompanichefen 1 juli, 2012 kl. 07:24 Anmäl kommentar

    Vilken match???

    Svara

Kommentera