Rivstart på 2012

Anmäl Postat den 02 Feb 11:50 av:
i Eskort, Helikopter, Karlskrona

Efter en välbehövd ledighet över jul- och nyårshelgerna drog Flygbasjägarkompaniet igång på riktigt igen vecka 3. Grundkursen inledde med materieltjänst och en heldag på skjutbanan. På torsdagen inleddes förberedelser för årets första övning – Operation Coldfront. Fordon och materiel kontrollerades och iordningställdes. Övningen var också första gången då de tilltänkta patrullcheferna skulle ingå i patrullerna, så en del tid gick åt till självpresentationer och teambuilding. Patrullcheferna kommer under vissa tillfällen under resten av grundkursen att gå i sin befattning och både leda och instruera under olika övningsmoment.

Nedtagning av Hkp10.

Nedtagning av Hkp10.

Övningen inleddes på fredag morgon. Första uppgiften var att spana mot ett ödehus i syfte att få en uppfattning om byggnaden skulle kunna utgöra en framskjuten bas under övningen. Troppen gick in i beredskap och löste sedan under fyra dygn i ett högt tempo varierande former av undsättnings- och inhämtningsuppgifter. Rörlig spaning, fast spaning, CSAR och Combat Recovery i ett väder som gick från grådask i regn och blötsnö till tiotalet minusgrader och 1 dm nysnö. Icke att förglömma – ingen övning är komplett utan bårbärning!

Många metoder och moment var helt nya för kursdeltagarna. Övningens pedagogik var i mångt och mycket on-the-job-training under ledning av de erfarna patrullcheferna. Flera av deltagarna kommer ursprunligen från andra förband med erfarenheter som på ett mycket bra sätt kompletterade utbildningen.

Grundläggande utbildning i helikoptertjänst.

Grundläggande utbildning i helikoptertjänst.

Som avslutning under vecka 4 genomfördes en heldag på 3. helikopterskvadron och deras Hkp10-division. Här övades grunderna i helikoptertjänsten med säkerhetsgenomgång och ett antal flygtimmar med i- och urlastning med och utan bår samt nedtagning av helikoptrar på olika tillfälliga helikopterlandningsplatser.

Härnäst väntar nu förberedelser och genomförande av en förkortad vinterutbildning. Detaljplanering har pågått under veckan. 

Parallellt med grundkursen rullar övrig verksamhet som vanligt i ett högt tempo. Ett första utkast till förbandets nya reglemente är på väg i tryck inför en intern remissrunda. Våra utrymmen optimeras för att smidigt rymma befintlig och nytillkommande materiel. 2012 blir sannolikt ett arbetsamt år för Flygbasjägarkompaniet, både på hemmaplan i Blekinge och i andra delar av världen…


3 Responses to Rivstart på 2012

 1. Norrland 10 februari, 2012 kl. 11:22 Anmäl kommentar

  Genomför ni vinterutb uppe i Kiruna (fd I22) enligt tradition eller är det AJB eller annan lokalisering som gäller nu när I22 är avvecklat?

  Svara
  • AGT 17 februari, 2012 kl. 11:34 Anmäl kommentar

   Den grundläggande vinterutbildning genomförs på kalixfors skjutfält utanför kiruna, Skjutfältet medger mycket bra utbildningsförutsättningar.
   En plats som vi nyttjat regelbundet sen 90-talet

   Svara
 2. SIQ 2 februari, 2012 kl. 06:38 Anmäl kommentar

  Hej!

  Varför bär ni aldrig Hjälmdok på era hjälmar?

  Svara

Kommentera