Strid och tårta avslutar 2011

Anmäl Postat den 21 Dec 00:49 av:
i Uncategorized

Inför julupphållet har det varit en intensiv period på Flygbasjägarkompaniet, särskilt för aspiranterna på grundkursen. I slutet av v49 drog kursen ut på en tillämpningsövning som startade på F17 och fortsatte sedan i Kosta. Övningen omfattade både patrull- och enskilda moment där fokus låg på att testa och utveckla den enskilde jägaraspirantens färdigheter.

Måndag v50 mynnade tillämpningsövningen ut i ett tillämpat stridsmoment med skarp ammunition på Kosta skjutfällt. Momentet bestod av att hämta ett föremål som hade släppts med fallskärm och hamnat fel. Eftersom motståndarna hade sett föremålet hänga i fallskärmen på väg ner var det högt hot och stor sannolikhet för sammanstöt på väg fram till objektet. När väl objektet var lokaliserat och omhändertaget dök motståndaren upp och öppnade eld. Patrullen med jägaraspiranterna svarade med massiv eldgivning och en stund därefter drog de sig ur med föremålet och en skadad kamrat. En försvårande omständighet var att föremålet bestod av en plastlåda fylld med vikter vilket innebar att den var väldigt tung och otymplig. Efter några hundra meters urdragning bröts momentet och därmed var tillämpningsövningen slut. Nu gick kursen över till stridsutbildning med skarp ammunition.

Stridsskjutning

Måndagen fortsatte med att öva patrulls olika förfaranden vid sammanstöt och efter mörkrets inbrott övades grundläggande skjutövningar med bildförstärkare. Vidare bestod veckan av att skjuta på olika, okända avstånd samt rörligt mål med Ak5C/D, Ksp90 och Ksp58. Längsta skjutavstånd var 700m och med ksp58 var det inga större svårigheter att träffa.

Utbildning Ksp58

Stridsutbildningen avslutades med ett antal kortare patrullmoment under en dag. Eftersom vi i stort sätt var ensamma på skjutfältet medgav detta att vi kunde vara mitt på fältet och då skjuta 360 grader runt oss. Detta gjorde att vi kunde öva med motståndarna i olika riktningar. Målangivning! Var ett nyckelord och efter dagen var både kursdeltagarna och instruktörerna många erfarenheter rikare.

Transport av skadad under stridsskjutning

Väl hemma på F17 var det vård och återställning av både gemensam och personlig materiel.

Mässmingel

Under fredagen var det julavslutning med hela Flygbasjägarkompaniet i ”jägarmässen”. Det var en stämningsfull stund där även tre flygbasjägare avtackades eftersom de lämnar kompaniet till förmån för studier och förbandsbyte. Tårta, kaffe och mingel fick avrunda 2011. Vecka 03 drar vi igång igen!

Avskedstårta

God jul och gott nytt år önskar Flygbasjägarna!


11 Responses to Strid och tårta avslutar 2011

 1. jonte 1 februari, 2012 kl. 05:13 Anmäl kommentar

  Hejsan!
  Hur ofta åker erat förband ner till afg. eller liknande mål? Hur ser erat Förband ut ”där nere” blir ni som ett skytteförband med deras uppgifter eller är ni ett självständigt, ja vad ska man säga jägarförband?

  Svara
 2. jonte 1 februari, 2012 kl. 05:06 Anmäl kommentar

  Hejsan!
  Jag undrar hur era insatser ser ut i Afg.
  Blir ni som ett ‘vanligt’ skyttekomp. då? Eller hur är det utformat?

  Svara
 3. jonte 1 februari, 2012 kl. 05:06 Anmäl kommentar

  Hejsan!
  Jag undrar hur era insatser ser ut i Afg.
  Blir ni som ett ‘vanligt’ skyttekomp. då? Eller hur är det utformat?

  Jag är väldigt sugen på att söka in till GMU4 och undrar om man kommer in och genomför utbildningen. Får man då välja om man vill fortsätta jobba som Flygbasjägare?

  Svara
  • Stf PluCh och PtrCh Fbjkomp 2 februari, 2012 kl. 10:04 Anmäl kommentar

   Flygbasjägarna har hittills inte haft någon kontinuerlig eller återkommande uppgift i Afghanistan-insatsen. De uppgifter som har varit och är aktuella är patrulluppgifter (tidigare MOT och flygsäkring) och ledningsstöd (Personnel Recovery stabsofficer).

   Just nu rekryterar vi inte, vilket innebär att du inte för tillfället kan söka till Flygbasjägare. Den dagen det blir aktuellt kommer det att framgå på forsvarsmakten.se och här på bloggen. GMU kan vara en väg in. Det är ingen nackdel att redan ha genomfört GMU och ha arbetat på annat förband.

   Svara
 4. Besökare 30 januari, 2012 kl. 03:14 Anmäl kommentar

  Update?

  Svara
 5. Peter 26 december, 2011 kl. 12:42 Anmäl kommentar

  Under hösten/vintern har man kunnat läsa en hel del om uttagning och utbildning av de första GSS soldaterna vid flygbasjägarkompaniet på denna blogg. Är det aktuellt även med anställning av tidvis tjänstgörande personal (GSS/T) vid flygbasjägarkompaniet och i så fall vilka ”tidsramar” arbetar man mot?

  Svara
  • Chefen Flygbasjägarkompaniet 27 december, 2011 kl. 01:17 Anmäl kommentar

   Vi hoppas på ett avtal för GSS/T till halvårsskiftet och återkommer med mer information så fort vi vet mer. Vi lyckades precis innan julledigheten få in en reservofficer på 173.Flygbasjägar pluton som är vår ”T-pluton” vilket var ett steg i rätt riktning.

   Svara
   • Peter 28 december, 2011 kl. 01:41 Anmäl kommentar

    Tack för svar och snabb respons! Med tanke på härlig initiativkraft och framåtanda under 2011 skall det bli mycket intressant att följa utvecklingen under 2012!

 6. Peter 22 december, 2011 kl. 11:05 Anmäl kommentar

  Stridsskjutning, 360 grader eldområde och tårta…. Låter som en helt ok dag på jobbet!

  Svara
  • Chefen Flygbasjägarkompaniet 23 december, 2011 kl. 11:54 Anmäl kommentar

   Din dröm – vår verklighet…som vi brukar säga med ett visst mått av ödmjukhet.

   Svara
 7. Chefen Flygbasjägarkompaniet 21 december, 2011 kl. 09:00 Anmäl kommentar

  God Jul och Gott Nytt År önskar jag er alla! Ni är väl värda er julledighet efter ett MYCKET händelserikt år med flera insatser, nyrekryterade kollegor och nyvunna erfarenheter. 2012 bjuder många utmaningar så vila upp er nu för sen finns ingen tid.
  Sänder även en hälsning till alla vänner och kollegor utanför kompaniet!

  Svara

Kommentera