Dags för Lodjursmarsch!

Anmäl Postat den 10 Nov 22:10 av:
i Uncategorized

Måndagen den 14 november är det återigen dags för en av Flygbasjägarskolans mesta traditioner – Lodjursmarschen. I år är det två patruller som ska genomföra utbildningskontrollen. En består av våra sex soldater under utbildning, den andra av befäl och sedan tidigare anställda soldater. Somliga har genomfört marschen tidigare, för andra blir det en ny upplevelse…

Foto: Försvarsmakten. Lodjursmarschen är en av Flygbasjägarskolans utbildningskontroller. Den har en historia nästan lika lång som förbandets egen.

Lodjursmarschen är också ett tillfälle då Kamratföreningen Flygbasjägaren brukar samlas för att umgås och följa sina blivande kamrater vid en av utbildningskontrollens tyngre avsnitt. Flygbasjägarskolan brukar då även arrangera grillning vid Upk12 samt bjuda in tidigare befäl till den efterföljande baskermiddagen på Parkmässen, F7. Av olika orsaker utgår de två senare traditionerna i år. Baskermiddagen genomförs istället på F17 på onsdagkvällen.

Foto: Försvarsmakten. Frostig gryning över Lodjursmarschen.

Förutom packning inför Lodjursmarschen har veckan ägnats åt kulspruteutbildning (ksp90 och 58), vård och återlämning av utrustning från Angel Thunder, remisskrivande till två av Försvarsmaktens systemutvecklingsplaner, ett pass på skjutbanan och ett antal fyspass med mera, med mera. Skönt med lite rutintjänst på hemmaplan!


7 Responses to Dags för Lodjursmarsch!

 1. Joakim Lundmark 21 maj, 2013 kl. 10:39 Anmäl kommentar

  Kul att läsa, väcker minnen.
  Vill passa på att efterlysa mina foton och ett album som lånades ut till kamratföreningen för många år sedan.
  Från 93-94 skulle gärna få tillbaka dom om någon vet var dom är kontakta mig svinfylking@hotmail.com

  Svara
 2. Jesper 30 november, 2011 kl. 06:16 Anmäl kommentar

  Pannlampor?! Vill minnas att det var ljud- och ljusdiciplin på min tid…

  Svara
  • Olle 1 december, 2011 kl. 07:52 Anmäl kommentar

   Olika uppgifter ställer olika krav – anpassning och flexibilitet till nya situationer och nya miljöer är Flygbasjägarnas signum.

   Svara
 3. Sebbe 21 november, 2011 kl. 03:15 Anmäl kommentar

  Hur gick marschen? Bilder?

  Svara
 4. . 17 november, 2011 kl. 03:21 Anmäl kommentar

  Marschen är ingen hemlighet varken före eller efter genomförandet. Marschen omfattar orientering minst 85km med full utrustning. Under tiden genomförs prov på fältnära aktiviteter.

  Svara
 5. Anders 17 november, 2011 kl. 12:40 Anmäl kommentar

  Florian det vet man efter man genomfört den och då håller man tyst.
  En del utav att genomföra den marschen är att man just inte skall veta exakt hur långt eller hur länge man kommer att hålla på , för att kunna utvecklas.
  Att inte veta är en del av utmaningen och flygbasjägare och blivande flygbasjägare gillar utmaningar så därför finns det ingen anledning att sprida ett facit i förhand.

  När du skriver högskoleprovet så vore det väldigt tråkigt om du hade facit innan du skriver provet ? 😉

  Svara
 6. Florian Douhan 13 november, 2011 kl. 01:05 Anmäl kommentar

  Fina bilder! Hur lång är marschen och hur lång tid tar den att genomföra?

  Svara

Kommentera