Angel Thunder – Återblickar

Anmäl Postat den 07 Nov 16:37 av:
i Eskort, Helikopter, Karlskrona, Räddning

Två veckor har nu gått sedan delar av kompaniet kom hem från USA. Efter att arbetstiden registrerats i PRIO, utrustningen packats upp och omhändertagits så långt möjligt och ledighet tagits ut är vi nu tillbaks på jobbet. Oerhört roligt att träffa alla kollegor igen på kompaniet och utbyta historier hemifrån F17, från USA, Afghanistan och Italien.

Foto: US Combat Camera. U.S. Air Force Pararescuemen and Swedish Air Force Rangers wait for evacuation after finding a mock survivor of a simulated downed aircraft during exercise Angel Thunder.

Ledigheten har bland annat ägnats åt att googla och söka på youtube efter bilder och filmklipp från övningen – bland annat följde US Combat Camera oss under några moment. Här kommer därför en sammanställning av det mer officiella material som går att hitta. Tack till er som redan gjort delar av jobbet genom att bifoga länkar i kommentarer till tidigare blogg-inlägg! 

I det moment som följs här deltar inte några Flygbasjägare. Om ni lyssnar noga så frågar PJs de funna, nödställda personerna om de vet var deras kollegor finns. Det vet dom inte… Det tog MÅNGA timmar innan man hittade merparten, och momentet avbröts innan man hittat alla.
YouTube Preview Image

Dagen efter var man väldigt mån om att vi skulle följa med på ett liknande uppdrag, med hund. 
YouTube Preview Image

Under det uppdrag som vi skrivit om tidigare som First Responder gjordes följande klipp. Det rör sig om en IED-incident där vi gick in med vår IED-sökande hund för att sedan ta hand om de skadade och döda.
YouTube Preview Image

Senare delen av det uppdraget följs i nästa klipp. Anmärkningsvärt här var att vi utsattes för GPS-störning från B-styrkan, vilket var en överraskande upplevelse. Eftersom amerikanerna arbetade i princip utan kartor, blev vi mycket beroende av GPS under övningen. Men eftersom vi hade kompass och terrängpunkter som backup, så löste det sig fint ändå.
YouTube Preview Image

Avslutningsvis kan man tillägga att under avslutningsdagarna av övningen var det många som manade oss att komma tillbaks nästa gång, 2013. ”Bring your Blackhawks too!” var en vanlig kommentar. Vi får väl se.


8 Responses to Angel Thunder – Återblickar

 1. Hv sjv 23 augusti, 2012 kl. 04:20 Anmäl kommentar

  Det vore intressant om ni kunde berätta mer om eran sjukvåds utrustning, utbildning mm. samt vad ni tagit för lärdom av jänkarnas och andra förbands utrustning/ utbildning.

  Svara
 2. Anonym 23 augusti, 2012 kl. 04:20 Anmäl kommentar

  Det vore intressant om ni kunde berätta mer om eran sjukvåds utrustning, utbildning mm. samt vad ni tagit för lärdom av jänkarnas och andra förbands utrustning/ utbildning.

  Svara
 3. M 10 december, 2011 kl. 01:22 Anmäl kommentar

  Hej.
  Vad tyckte amerikanerna om er insats och vad tyckte ni om deras?
  Tacksam för svar 🙂
  /M, FVRF-ungdom (blivande FBJ?)

  Svara
  • Flygbasjägarkompanichefen 11 december, 2011 kl. 01:17 Anmäl kommentar

   Hej M!
   Du ställer en fråga som är svår att besvara på ett enkelt med anledningen av de stora skillnaderna mellan de amerikanska och svenska försvarsmakterna. Generellt kan man säga att vi beundras av det amerikanska systemet med dess resurser och omvänt fick vi mycket beröm och respekt för vad våra soldater presterar och hur självgående vi är ned till minsta enhet.

   Svara
 4. NJO 5 december, 2011 kl. 01:35 Anmäl kommentar

  Hej Siq,
  Vi har prioriterat nyttjandet av kardborre för att kunna fästa igenkännings reflexer för mörkerbruk och därav inte haft möjlighet att använda hjälmdoket. Detta då det skall vara lätt att identifiera egen personal då vi jobbar med andra nationer samt flyg och helikopter.
  Hoppas att det är svar på din fråga.

  Svara
 5. SIQ 4 december, 2011 kl. 03:21 Anmäl kommentar

  Hej!

  Vad är syftet med att inte bära hjälmdok på 90-hjälmen?

  Svara
 6. Kompanichefen 10 november, 2011 kl. 09:29 Anmäl kommentar

  Tack Lasse!
  Vi har under dagen föredragit övningen och våra erfarenheter och slutsatser för bl.a. flottiljchefen, nu fortsätter erfarenhetsdokumentation och rapportering.

  Med vänlig hälsning
  Andreas.

  Svara
 7. Lasse B 9 november, 2011 kl. 10:25 Anmäl kommentar

  Välkomna hem!

  Svara

Kommentera