Ett mail från Afghanistan…

Anmäl Postat den 23 Okt 21:07 av:
i Ceremoni, Eskort, Karlskrona

I skrivande stund genomförs en operation av 2:a skyttekompaniet RL i området mellan Shibirghan och Darzab. Bakgrunden till operationens uppgift är upprättandet av Critical Infrastructure Programme, CIP, vilket går ut på att anställa, avlöna och tilldela personer områden där de ansvarar för att säkerheten upprätthålls. Pågående operation syftar till att kontrollera rätt man på rätt plats, bestyrka att alla arbetstagare erhållit lön, genomföra byäldste-möten i de byar som passeras på vägen ned mot Darzab samt inhämta information om insurgentverksamhet i området. Vägen från norr till söder har en historia som talar sitt tydliga språk. Av FS19 och FS20 kallades vägen ”rälsmålsbanan”. Vår kolonn är den tredje som inte har blivit beskjuten på vägen ned mot Darzab.

Vår tredje dag får vi reda på att två medlemmar i CIP-familjen har råkat ut för en IED (Improvised Explosive Device) och är på väg mot oss för att få kvalificerad sjukvård. När de båda anländer, körandes på en mc visar det sig att de har haft stor tur och är mest irriterade över att de har gått på en IED. De båda hade tidigare i samma område lagt ut flera IED:er riktade mot ISAF.

Efter en snabb kontroll fann vi att de båda hade splitter under huden och behövde en hörselkontroll. Då detta inte var något som inte kunde åtgärdas på plats skickas de med helikopterburen MEDEVAC till det afghanska militärsjukhuset i utkanten av Mazar-e-Sharif.

Det var en kurvig väg från maj vi påbörjade vårt uppdrag tills nutid då vi börjar se slutet av missionen. Hittills har vi har 10-talet patienter varav ca 50% har fått flygas bort från skadeplatsen. Största erfarenheten för medicinpersonalen är att man aldrig kan kunna för mycket daglig sjukvård. Det jag tar med mig hem förutom respekt för det härdade folket i Afghanistan är erfarenheter som har utvecklat mig själv både som person och gruppchef. Kompaniets nuvarande och framtida jägare/sjukvårdare kommer även att få uppleva många utbildningspass och övningar inspirerade av händelseutvecklingen i Afghanistan.

/Darzab 2011-10-18 1.sgt Elias Mobile Medical Team PL84

 Kompanichefens kommentar:

Vi är flera på Flygbasjägarkompaniet som känner igen terrängen Elias beskriver, både med fasa och förtjusning. Personal från kompaniet har vid flertalet tillfällen bemannat MOT och bl.a. vid två tillällen MOT G som ansvarade just för distrikten Qush Tepah och Darzab och vid åtskilliga patruller rullat längs ”rälsmålsbanan”.

Stay safe Elias


Kommentera