Bakom kulisserna

Anmäl Postat den 04 Jun 08:55 av:
i Arrangemang, Häst, Hemvärnet, Markfordon, Militärmusiker, Robot, Skövde, Statsceremoni, Stockholm, Utrikesministern
Christensen med vippan

Stallet dammas - Foto av Joachim Müller

Är du nyfiken på hur det går till innan den beridna vaktparaden belägrar Stockholms gator? Kanske vill du se hur hästarna har det i sin vardag, eller vad som händer innanför grindarna på Lidingövägen alldeles innan högvakten avmarscherar. Då är Öppet Hus något för dig! Några utvalda helgdagar under sommaren är allmänheten välkommen att ta en till bakom kulisserna på den beridna högvakten och följa med på en stallvisning. Evenemangen är naturligtvis gratis och för alla.

Högvaktens hästar ägs som ni kanske redan vet inte av försvarsmakten, utan av den ideella organisationen Föreningen för den Beridna Högvakten. Föreningen bildades 1985 då den beridna vaktparaden hotades av nedläggning. Idag bekostar föreningen inköp och utbildning av de drygt 80 hästarna på kavallerikasern, och för huvuddelen av kostnaderna som krävs för driften av stallarna (foder m.m.).

Om man som privatperson vill vara med och stötta den Beridna Högvakten så kan man för den ringa kostnaden 200 kr bli medlem, och därmed kan alla uppfylla sin dröm om att bli ”hästägare”.

Nästa Öppet Hus är den 10 juni, men fler tillfällen kommer med all säkerhet tillkomma på sensommaren. Håll ett öga på www.beridnahogvakten.se för senaste nytt.


Program

11.30
Samling i vakten.

11.40
Dragonmusikkåren ger en kort konsert samtidigt som den beridna vakten ställer upp

12.20
Den beridna vakten och Dragonmusikkåren ställer upp och inspekteras.

12.35
Hela vaktparaden avmarscherar mot Slottet och därefter visas stallarna.

Programmet är preliminärt


Kommentera