Inför rekognoscering i Helsingborg och Göteborg

Anmäl kommentar Postat den 26 Feb 22:13 av:
i Okategoriserade
Taggar: , ,

Som vanligt i kulturproduktioner så kommer konstnärer bäst till sin rätt om de får lov att koncentrera sig på just det som de är bäst på, i det här fallet att skapa en minnesvärd och känsloframkallande musikalisk upplevelse för publiken. Det ligger alltså på mig och mina kollegor i kårledningen att skapa sådana förutsättningar. I den bästa av världar vill man att musikerna i alla produktioner och tillfällen ska känna och uppleva att allt runt omkring är omhändertaget och uppstyrt så att de kan lägga fullt fokus på att spela (och rida) för att hedra och leverera till vår publik och våra uppdragsgivare.

I september planerar vi att förgylla gator och torg med vår beridna musikkår både i Helsingborg och Göteborg.  Vi hoppas även kunna ge en inomhuskonsert i Göteborg. Men innan man kan besluta sig för ett arrangemang av den kaliber det innebär att ge sig ut på vägarna med en hel musikkår och en ansenlig mängd hästar, måste man besöka och utforska sådant som marschvägar, uppstallning och tänkbara konsertlokaler. Man gör en så kallad ”rek”.

Det är mycket som ska klaffa och säkerheten är viktig, både för folk och fä. Alla eventualiteter vad gäller väder och vind måste tas med i beräkningarna. Arrangemanget förutsätter också ett gott samarbete med polis, gatukontor och andra lokala aktörer. Nu lägger vi sista handen vid rekplaneringen inför avfärd på måndag.

Kapten Victor och schäfern Leo planerar rek.

Kapten Victor med schäfern Leo.

(Ännu oklart om killen i förgrunden får ledigt från sitt vaktjobb och kan åka med.)

Våren nalkas och ny skribent vid tangentbordet

Anmäl kommentar Postat den 23 Feb 08:38 av:
i Okategoriserade
Taggar: , ,

Jag heter Louise och jag vikarierar som producent här på Livgardets Dragonmusikkår under våren 2015. Något förenklat kan man säga att mitt arbete går ut på att förverkliga den konstnärliga ledningens ambitioner och målsättningar inom uppsatta budget och planeringsramar.

Försvarsmakten är en helt ny värld för mig och det är mycket jag måste lära mig om hur saker fungerar just här, även om jag har arbetat som producent i drygt tio år. Det känns både spännande och roligt och jag hoppas att jag kan bidra till LDK:s utveckling och verksamhet. Jag älskar musik och jag älskar djur och på detta jobbet förenas de tu, här hörs både tubamusik och hundskall i korridorerna.

Fortsätt följa oss och ta del av hur tillvaron kan se ut för alla oss som arbetar inom Livgardets Dragonmusikkår, till vardag och fest. Kom gärna med tips och önskemål om var ni skulle vilja se och höra oss!

Beridna Högvaktens dag

Anmäl kommentar Postat den 20 Sep 16:30 av:
i Arrangemang, Häst, Markfordon, Militärmusiker, Robot, Skövde, Stockholm, Utrikesministern
Högvakten rider över Norrbro

Över Norrbro

På söndag är det Beridna Högvaktens Dag. Då är ni alla välkomna att besöka oss från Kavallerikasernen – hästar och människor – när vi visar upp olika sidor av vår hästverksamhet. Det blir uppträdanden med personal från Livgardet, Polisrytteriet och Blå Stjärnan. Dragonmusikkåren är naturligtvis med och spelar.

Det är Föreningen för den Beridna Högvakten som bjuder in. Föreningen äger alla de hästar som används i samband med beridna högvakter, korteger och övrigt statsceremoniel. Utan dessa ideella krafter så hade hästar försvunnit helt ur försvarsmakten på 80-talet. Continue reading →

Mot Östersund

Anmäl kommentar Postat den 13 Sep 11:52 av:
i Arrangemang, Häst, Ledning och logistik, Markfordon, Militärmusiker, Transport, Utrikesministern
Malmöhus

Musikkåren på turné till Skåne, hösten 2012

Att frakta 22 hästar är en ordentlig apparat. Förutom hästarna själva blir det mycket utrustning runt omkring; foder, krubbor, sadlar, träns, grimskaft, och allt annat. I det här följet finns en ledningsgrupp, några frivilliga från Svenska Blå Stjärnan och en musikkår. På det hela taget är vi nog en mindre cirkus som har gett oss ut på vägarna idag. Continue reading →

Norrlandsturné

Anmäl kommentar Postat den 10 Sep 11:05 av:
i Häst, Ledning och logistik, Markfordon, Militärmusiker, Transport, Utrikesministern
Ymer har gått sina första beridna vaktparader nu under våren.

Ymer ska ut på sin första turné

Nu är högvaktssäsongen över för i år, och hästtjänsten antar lite annorlunda former. Under hösten brukar vi få genomföra andra jobb till häst. Vi kommer till exempel att besöka Globen som för sista gången håller Stockholm International Horse Show.

Det första vi gör i höst är en turné till Östersund och Sundsvall. Vi uppträder i Östersund den 14 september och i Sundsvall den 15 september. Continue reading →

Högvaktsfinal

Anmäl kommentar Postat den 05 Sep 09:00 av:
i Hemvärnet, Markfordon, Militärmusiker, Robot, Skövde, Statsceremoni, Stockholm, Utrikesministern
Musikkårens uppträdande på yttre borggården.

Figurativt program på borggården

Idag går den sista beridna högvakten för året. Och trots att det har varit svårt att få ihop de senaste vakterna så har det kraftsamlats så att vi ska kunna genomföra beriden parad idag.

I skuggan av Obamas besök ställdes paraden in igår, och vaktstyrkorna byttes av på yttre borggården utan musik. Continue reading →

Figgrep

Anmäl kommentar Postat den 19 Aug 09:30 av:
i Hemvärnet, Markfordon, Militärmusiker, Robot, Skövde, Statsceremoni, Stockholm, Utrikesministern
Berlin Musikfest 2010

Figurativt framförande vid Berlin Musikfest 2010.

Det var ganska länge sedan man kunde se Dragonmusikkåren ett figurativt framförande nu. Men under hösten kommer vi att få gå ett antal högvakter till fots, så i förra veckan genomförde vi figgrep.

Och tur var väl det, torsdagens beridna högvakt fick ju lösas till fots efter sjukdom i hästhämtarstyrkan. Bemanningen på första pluton dippade sex man under lägsta antal för att kunna ta rida hem hästarna från Slottet. Och prognosen är att det blir fler inställda hästparader senare under säsongen. Continue reading →

Stortorgskonsert 10 augusti

Anmäl kommentar Postat den 09 Aug 10:45 av:
i Markfordon, Militärmusiker, Musik, Robot, Skövde, Stockholm, Utrikesministern
Dragonmusikkåren spelar konsert på Stortorget

Stortorgskonsert anno 2009

Nu är vi igång på allvar: det rids högvakter varje arbetsdag och så mycket annat hinns inte med. Därför är det så roligt att kunna bjuda in er alla till årets stortorgskonsert. Som det ser ut just nu kommer vi inte att bjuda på mer än denna enda utomhuskonsert i sommar, så passa på att se Dragonmusikkåren utan hästar.

Omväxlingen är bra för oss. Att få sitta ner några timmar och repetera in en helt annan repertoar, och att sedan få fokusera och spela upp ett annat program än vår ridmusik är en trevlig omväxling.  Det är också väldigt nyttigt. Dagen efter en repdag spelar vi bättre till häst, även om vi repat på helt andra saker. Continue reading →