Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndighet

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndighet

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här
Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

Dragonmusikkåren på väg till jobbet. Foto: Skriva med Ljus Idag, torsdag, och imorgon kan ni se den beridna högvakten. Sen blir det semester för personalen och betessläpp för alla hästarna. Efter den 17 juni blir nästa vaktparad den 1 augusti.

Beriden musikkår vid kungens födelsedag 2015, foto: Skriva med Ljus Vid Dragonmusikkåren är vi vana att rida till firandet av kungens födelsedag. Men som ni alla förstår så innebär en sjuttioårsdag särskilda begivenheter. Hästarna är upptagna med annat så i år kommer vi att ledsaga högvaktsparaden till fots. Vaktstyrkan kommer från Svea Livgardes livkompani.

Senaste gången man kunde se Dragonmusikkåren. Göteborg, 20 september 2015. Foto: privat. Imorgon, onsdag 20 april, är premiärdag 2016. Livgardets Dragonmusikkår anför återigen högvaktsparaden från Kavallerikasernen till Kungliga Slottet. För de flesta av oss är det här business as usual, men för några av våra nya kollegor är det verkligen premiär. Vid premiären har vi fyra adepter som kommer att förtjäna sina sporrar.

Viktor Bridal på pukhästen Tor vid Pride 2014. Foto av Joachim Müller. Ingen har väl missat att det är Pride­festival i Stockholm just nu? Det är omöjligt för oss vid Dragon­musik­kåren att missa det, för festival­området ligger alldeles granne med Kavalleri­­kasernen. I fjol hade vi för­månen att få delta med ett upp­trädande inne på festivalen. Så blev det tyvärr inte i år. Jag vet inte var det tog stopp, men jag hoppas verkligen att vi får möj­lighet att dyka upp 2016. Det är en lysande arena för vårt under­hållnings­band, med en under­bar publik som vi verkligen älskade att upp­träda för. Försvars­makten har mani­festerat till stöd för Pride på lite olika sätt, främst genom deltagande i paraden och med en monter på festival­området. Jag är stolt över att jobba för den här myndig­heten. Särskilt stolt blir jag faktiskt när jag läser hat­stormen som dök upp i kommen­tarerna kring vår profil­bild på Facebook för några dagar sedan. Den som får utstå spott och spe från människor som kan skriva sådana kommen­tarer måste göra någonting väldigt bra.

Här övas tjänstemusik, notbaksidan kan användas för att täcka över det som skall läras in utantill. Dragonmusikkåren spelar i många olika sammanhang, och har på sätt och vis flera olika repertoarer. Dels har vi den musik som vi spelar när vi rider, och konsertrepertoaren som hela musikkåren är med och spelar, och så den repertoar som vi spelar "till fots" i ceremonier och vid parader. Därutöver så kan musikkåren delas upp i flera mindre ensembler. Två sextetter och en kvintett kan i teorin uppträda samtidigt.

Ymer är fortfarande i sin hage Dragonmusikkåren har börjat jobba efter sommarsemestern. De första dagarna går som vanligt åt till förberedelser. För den som aldrig slutat öva är det här sköna dagar, men den lyxen har man skaffat sig genom att jobba på semestern. För andra är det absolut nödvändigt för att orka med den tunga högvaktsperiod som väntar.

Idag, per den 17 april, beordrade vår chef vår. ”Vår” som i årstiden vår. Med den ordern följer – bland annat – annan klädkod, och skulle man kunna förmoda, solsken…

Hey ho, let’s go! Snart är det premiär för den beridna vaktparaden, närmare bestämt den 17 april. På onsdag har vi ett genrep i ridhuset inför publik. Kolla på vår…

Utöver statsceremoniella uppdrag, beriden högvakt, turnéer och konserter som genomförs i helkår, kan musikerna formera sig i diverse spännande konstellationer som ger ännu fler möjligheter att skapa musik. Det finns ett…

Av försvarsmaktens tre musikkårer kan endast en skryta med att ha musiker som även kan rida. I fredags examinerades de fem glada gossarna på bilden, efter sju veckors ridkurs. De…