26
Apr

Drivsystem

Anmäl Av:
i Okategoriserade

USA + 56

TSN: 260102

 

Vill börja med att be om ursäkt för denna försening av veckans inlägg. Söndagens färd till Richmond blev en sen historia, mer om den senare. Hoppas ni har överseende med mig 🙂

 

Ny vecka, nya delar att demontera/montera. Det var dags att sätta tänderna i drivsystem och stjärtrotor. Efter en 2 dagars teoretisk genomgång gick vi ut i hangaren för att få lite skit på händerna. Två dagar ägnades åt att ta ner stjärtrotorn och sätta tillbaka den (det fanns några riktigt elaka trådlåsningar som skulle göras). En av drivaxlarna skulle även tas ner och justeras in under fredagen. Ett rätt roligt jobb (om jag får säga det själv) där man verkligen får pilla, mäta och fundera. Det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Detta var också en lite mer avslappnad vecka eftersom det var den första utan prov sedan vi började kursen. Mycket skönt för den delen av oss som har dåliga provnerver! Vi har även, i och med denna vecka, gått över halvtid för denna första del av kursen, som innehåller allt som har med mekanik och skrov på helikoptern att göra.

IMG_2156

Nu, anledningen till det försenade inlägget: Nascar! Nascar för mig har aldrig varit särskilt tilltalande, med 35 bilar som kör runt och runt i 400 varv,  men då min bättre hälft gärna ville gå passade det ju bra att åka till Richmond, endast en dryg timme med bil, som var värd för hela arrangemanget denna helg. Jag ångrar ingenting. En riktigt häftig upplevelse. Det var blå himmel, ca 23 C varmt och allt det amerikanska spexet som man bara ser på TV. Innan racet startade stod alla race-team uppställda i nitiskt inrättade led till nationalsången som ackompanjerades av fyrverkerier och en överflygning. Självklart landade det in två fallskärmshoppare med ”stars and stripes”-flaggan. Sedan racet i sig var ju kanon! 3 timmar gick snabbt! Särskilt när äldsta sonen satt som ljus och var helt fokuserad på det som hände nere på banan.  Allt kändes som i en film.

IMG_2160

Kändes som en bra avslutning av en vecka när verktygen gått rejält varma!

Mycket varmt har det också varit i luften, 20-25 C varje dag vilket gjorde hangarerna ordentligt heta. Vi fasar lite inför vad som komma skall, då det kan bli upp till 20 C varmare än vad det är nu!

 

That’s all for this time folks!

 

Stay tuned!

 

// Henrik

 

18
Apr

Dwight D Eisenhower

Anmäl Av:
i Okategoriserade

USA + 48

TSN: 172358

 

Veckan som varit har bestått, återigen, i mycket skruvande. Denna gång var det huvudrotornavet som skulle bort och tillbaka. Om motorn är hjärtat i en helikopter som pumpar ut energi är huvudrotorn musklerna som drar helikoptern upp i luften. En ytterst primär och kritisk del av helikopterns funktion och inte något man lyfter bort särskilt ofta i våra hangarer. Därför är detta (tillsammans med förra veckans lyft av motorer) ett mycket välkommet moment i utbildningen och ger en bra grund i erfarenhetsbanken inför kommande arbeten hemmavid.

 

Nav 1: Även när navet var nere skulle det mekas. Diverse delar skulle demonteras och monteras.

Nav 1: Även när navet var nere skulle det mekas. Diverse delar skulle demonteras och monteras.

Nav 2: här skymtar vi endast en del av den bastanta antivibrationspjäsen som är monterad på huvudrotornavet. (nedre delen av bilden)

Nav 2: här skymtar vi endast en del av den bastanta antivibrationspjäsen som är monterad på huvudrotornavet. (nedre delen av bilden)

 

En av 2 motorer som lyftes. Här tog vi även bort det grå cylinderformade skyddet för drivaxeln (grön detalj) som kopplar ihop motor och huvudrotorväxel.

En av 2 motorer som lyftes. Här tog vi även bort det grå cylinderformade skyddet för drivaxeln (grön detalj) som kopplar ihop motor och huvudrotorväxel.

 

Två bra ”upplevelser” har hunnits med denna vecka: Ett lokalt besök på ”US Army Transportation Museum” inne på basen som trotts sin tillsynes ringa storlek bjöd på en kronologisk genomgång av transportmedel som använts av US Army, från inbördeskriget fram till idag. Detta kändes med amerikanska mått som ett litet museum, men mäter sig med vårt eget Flygvapenmuseum i Lonköping med både mängder av fordonstyper och historia.

Den andra upplevelsen var i Norfolk Naval Base. Vid kajen låg hangarfartyget USS Dwight. D. Eisenhower. Känslan av att se detta gigantiska fartyg var något utöver det vanliga. STORT! Fartyget konstruerades vid Newport News shipyard och är ett av de större modellerna.

USS Dwight. D. Eisenhower. Ett rejält fartyg!

USS Dwight. D. Eisenhower. Ett rejält fartyg!

Avslutade veckan med ett besök på ”The Swedish Club” där vi bjöd på lite hemmagjorda ”Swedish Meatballs” och gräddsås, vilket var mycket populärt!

 

Det var allt för denna veckan!

 

Stay tuned!

// Henrik

11
Apr

Powerplant

Anmäl Av:
i Okategoriserade

USA + 41

TSN: 102300 US

 

Vi har nu tagit oss igenom ännu en vecka och stor eloge till SSG Christopher som kämpade och vann över bacillerna, kom tillbaka till oss och kämpade hårt för att ta igen det han missade föregående vecka. Det var mycket svett och långa dagar (nätter), men efter 6(!) delprov är han nu i fas med resten av gänget, vilket känns bra!

Medan en av oss kämpade som ett djur för att komma i fatt, mekade vi andra som tokar tis-ons då vi skulle ta bort/installera både motor och APU (Auxiliary Power Unit) aka ” that little motor in the trunk”. Känns bra att ha gjort dessa momenten en gång, samt fått lite tips och trix på hur man kan göra livet lättare för sig under dessa arbetsmomenten, innan man kommer hem till förbandet.

På torsdagen var det provdags enligt tidigare rutin. Det teoretiska provet var väldigt knepigt denna gång, om jag får säga det själv, och det var med hjärtat i halsgropen som några av oss ramlade över rätt sida av gränsen. Ingen nämnd, ingen glömd.

 

De tre familjerna som endast består av två personer, och inte har några övriga familjemedlemmar, kunde i helgen ta sig en trip till Washington för att avnjuta lite NHL under gemytliga former, samt en del sightseeing. Vi får se om det går att få en mer fyllig kommentar om den resan i veckan.

 

Passar på att slänga upp en bild på burgare…

12969334_10153759690593791_1256395996_n

En lördagslunch a la America. Saftig Whisky-Bourbon BBQ med sweet potato fries och lökringar. Tur att man går till gymmet också!

Ber om ursäkt för min bristfälliga bildström. Förstår att ni vill se fräcka bilder på helikoptrar och verktyg , men minnet är tyvärr fullt på telefonen och har inte lyckats få tummen ur att lösa det lilla problemet. Det blir bättre inom kort. Tappa inte hoppet!

Stay tuned!

// Henrik

04
Apr

Sjukvecka och italiensk mat

Anmäl Av:
i Okategoriserade

USA + 34

TSN 032246 US

 

Ännu en vecka har förflutigt i staterna och denna vecka har varit den minst färgstarka hitintills.

 

Det började med att SSG Christopher fick ta sig in till sjukan på basen pga att hans elaka baciller han ådragit sig under helgen hållt kvar honom i ett järngrepp och gjort honom värre. Han fick piller och 48 h vila i hemmet. Föga anade han att skulle bli sängliggande resten av veckan med ytterligare läkarbesök och starkare piller, som skulle göra hans kropp frisk och stark igen för att klara av de prövningar vi utsetts för på kursen.

I övrigt var måndagen väldigt tröttsam och det var tunga ögonlock som försökte hållas uppe för att studera materialet under kvällen. Kvällstiderna (och det dagliga fixet) börjar göra sig påmint.

 

Tisdagen bjöd på prov! Än en gång 3 delar (praktiskt, teoretiskt och komponentidentifikation) vilket är så proven kommer att se ut framöver. Än en gång gjorde alla en förtjänstfull insats! För vår sjuke kamrats del får han göra provet vid ett senare tillfälle, troligtvis under kommande vecka.

 

Under onsdagen började vi med ett nytt block, Powerplant, som vi har och kommer att förkovra oss i under veckans gång. Än så länge det största blocket vi haft.

 

Fredagslunchen bjöd på något utöver det vanliga! Vi åkte till ett ställe som vi blivit rekommenderade, Olive Garden, vilka skulle ha italiensk mat. Förväntningarna var inte skyhöga eftersom man trodde att det än en gång skulle bli en amerikansk tolkning av det italienska köket, vilket betyder… Friterat! Men ack så fel man hade. Det var superfin mat! Till förrätt fick vi in en sallad som var värd namnet, med bl.a. vinaigrette och oliver. Sedan varmrätten med (ofriterade) räkor, med tillhörande sås och spaghetti. Det fick smaklökarna att dansa! Barnen åt som om dom inte fått mat på dagar. Den yngsta somnade till och med vid bordet (efter att ha tryckt i sig en laddning potatismos) vilket gjorde att vi kunde avnjuta en fantastiskt god efterrätt i lugn och ro. Klockrent! Med välfyllda depåer kunde man sedan påbörja veckans sista arbetspass.

 

Helgen bjöd, som tidigare, på dåligt väder. Hoppas den trenden vänder snart… Veckodagarna är av någon konstig anledning i regel varma och fina.

 

Stay tuned!

 

// Henrik

28
Mar

Påskvecka

Anmäl Av:
i Okategoriserade

USA + 27

TSN: 272348 US

Då var det dags att skriva några rader igen, men innan vi går vidare i de smaskiga detaljerna vill jag klargöra att jag har som mål att skriva veckovis på söndagskvällar, vilket leder till att ni kommer få en go’ uppdatering på måndagsmorgonen till kaffet. Hoppas att jag kan bidra med lite extra energi under arbetsveckans begynnelse 🙂

Detta kommer att vara normalbilden, så länge inget utöver det vanliga inträffar under veckan vilket då kommer att få ett helt eget inlägg.

Slut. Frågor?

 

Vi går vidare. (Kommer i och med detta inlägget även ta med lite bilddokumentation.)

Vi tar vid där jag senast slutade , vilket var onsdag. Onsdagen var en dag i provens anda. 3 st blev det varav ett praktiskt (som jag varskodde om i förra inlägget), ett skriftligt och ett komponentidentifieringsprov (CID) på landställen. Samtliga herrar klarade sig igenom denna dag och efter en tjuvstart på nästa ämne, Fuel and electronics, kunde vi stolta åka hem och inhämta en god natts sömn.

IMG_1789

En av två godingar vi jobbat med i veckan. Hjul och bromsbyte har denna kärra fått smaka på ett antal gånger, samt ett praktiskt prov. En s.k. Yellow Hawk, single pilot…

 

IMG_1791

En något robustare version. Twin pilot. Denna spark råkade också ut för en hel del ”isär och ihop”.

 

Torsdagen bjöd på fint väder så då passade familjen på att åka till Williamsburg och gå på outlet. Känns bra när man kan hitta två par riktigt bra skor att fysa i och betala under tusenlappen! Tummen upp! Har aldrig varit med om något liknande hemma i Sverige.

Långfredagen var kvav och tryckande och alla gick och väntade på en rejäl åskknall som aldrig kom och på schemat stod det, plugg. Say no more! När vi väl kommer till skolan får vi vända på klacken i dörröppningen och åka hem eftersom vi ju så klart var lediga på långfredagen. Den information hade ”bara” inte nått ut hela vägen och varken vi eller läraren visste om något.

Till påskafton drog vi iväg, nästan samtliga deltagare med familjer (2 av oss studenter har dragit på sig lite otäcka baciller) till Newport News Park där vi ordnat ett ”BBQ shelter”. Riktigt fint med skogsområde och en lekplats för barnen där man kunde grilla en fin stek och andas frisk luft och bara få vara ute. Självklart kom påskharen till skogsbrynet och gömde påskägg till barnen!

IMG_1821

Idag söndag har gått i familjens och återhämtningens tecken. Blev en söndagslunch på ”Five guys” som har riktigt fina burgare.

När jag ändå pratar mat måste jag nämna en lite rolig sak. Vi pratade med vår instruktör (på en rast så klart :)) om olika matställen och nämde bl.a. sea food. Perfekt! tänkte vi. Kan vara skönt att variera sig lite från stekar, friterat och burgare. För som europé tänker man att sea food är kanske en pasta eller sallad med räkor i sås eller musslor eller fisk, ja ni fattar. Men här i staterna är det friterade räkor eller friterad fisk med möjligtvis lite ofriterad krabba till om man inte drar sig för att öppna plånboken. En liten kulturkrock!

 

Der var en liten abrovink som fick avsluta denna veckas rapport.

 

Ha en trevlig annandag påsk!

 

Stay tuned!

 

// Henrik

 

 

 

 

23
Mar

End of the beginning

Anmäl Av:
i Okategoriserade

USA + 23

TSN 230036 US time

Det var nu en vecka sedan jag skrev om hur det gick till när vi anlände till USA och upprättandet av familjernas (b)o-platser. Vad har hänt sedan dess? Jo…

Under torsdagen fick vi bekänna färg i blocket ”Airframe” där det blev lite svettigt ett tag, men alla tog sig igenom helskinnade. Efter provet var det dags att hoppa på nästa ”block”, nämligen ”Landing gear”. Ett lagom ämne som alla känner att de bemästrar mer eller mindre. Vad kan gå fel?

 

Fredagen bjöd inte på så mycket mer än en väderförändring åt det sämre hållet (känns som att det är någon som vrider om en switch så fort det börjar närma sig helg)

 

På lördagen åkte Feather Stone-gänget uppbackade av min och Christophers damer till IKEA i Woodbridge för att komplettera för det som inte kom med på deras beställningar, samt inhandla efterlängtade svenska delikatesser som lösgodis (eftersom det lyser med sin frånvaro i de amerikanska boutique:rna), Kalles kaviar, köttbullar etc. Härligt, nu känner man sig verkligen som hemma!

 

Under söndagen besökte vi svensk klubben nere i Virginia beach. Ca 40-50 min körning syd ost om Newport News. Detta var en mycket trevlig tillställning och vi blev varmt välkomna av ett glatt gäng seniorer med rötter i Sverige. När vi kom dit blev vi direkt erbjudna tilltugg och andra förfriskningar under mingel med väldigt trevliga och intresserade människor. Sedan bjöds det på ett ”svenskt smörgåsbord” under ackompanjemanget av gamla svenska klassiker från 30-, 40- och 50-talet. Där fanns godsaker som gravad lax och sill, dock inga köttbullar värdiga namnet, så det får vi se till att ta med till nästa träff, samt en skiva med lite modernare svensk musik (!) Efter maten blev det allsång med svenska gamla godingar (så klart) som till och med för oss ”native speakers” var svåra att hänga med i verserna. Träffen avslutades med högläsning och övning i uttal av svenska bra-att-ha ord och fraser under ledning av Ted Yonsson (som är våran kontaktperson/rekryterare när det gäller ”the swedish club”). Han skötte det riktigt snyggt! Imponerande! En mycket trevlig sammankomst som det kommer bli repris på.

 

I övrigt har det jobbats på med lägenheterna i ren ”gräv och förbättra”  anda. Skulle tro att de flesta hushållen är kompletta vid det här laget och har någon, eller ingen, möbel att skruva ihop. På tal om skruva så har vi gjort det så att muttrarna blivit glödgade! Mycket isär och ihop med bromsar och hjul har det blivit under denna första del av veckan. Ett nödvändigt, och ack så välkommet moment, då det ikväll (ska sova först) är dags för första praktiska provet. Spännande!

 

I dagarna vankas det påsk och vi hoppas på att vädergudarna är med oss så att vi kan tillbringa påsken vid någon av det stora antalet grillplatser i Newport News Park.

 

We’ll keep in touch!

// Henrik

 

 

 

 

17
Mar

Tillbaka efter 2 års frånvaro

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Det är nu dags att ta upp tråden och skriva några rader om vistelsen i staterna för kurs… som blir den första utbildningsgruppen (från Sverige, Malmen) att sätta foten på amerikansk mark sedan hösten 2014.

Jag tänker nedan redogöra i stort det som har hänt de 2,5 veckorna vi varit här och som varit väl fyllda med väntan, ovisshet, möten, pappersskrivande, order och kontraorder, möbelskruvande etc.

Självklart kommer jag även hålla er ajour med det som händer under resans gång! Så luta er tillbaka, läs och ”Enjoy the ride”!

 

Allmän info:

Vi är 6 personer på kursen, 3  1st lieutenants (1 Lt) och 3 Staff Seargents (SSG).

1 Lt Morgan (Mogge)

1 Lt Anders (LÖA)

1 Lt Patrick (PAJen)

SSG Christopher

SSG Patrick (Putte)

SSG Henrik

 

Vi bor i två olika områden: Putte, LÖA och PAJen bor i Feather Stone och Christopher, Mogge och jag själv bor i Stoney run.

 

V.1

Vi backar bandet till den 29 februari då skaran på 5 man + följe tog 2 olika resvägar för att inta den amerikanska östkusten och där ansluta till Mogge, som veckan innan varit på plats för rek av boende och diverse matstationer och vattenhål. För mig själv och Christopher  började dagen kl 04.00 (svensk tid) med att iordningställa allt inför taxiresan som skulle ske 05.00 till Linköping airport. Planet skulle avgå 06.15. Detta visade sig vara en något optimistisk tidsaspekt då tydligen halva Linköping skulle flyga med samma flight och kom exakt samtidigt. Det blev stressigt och försenat men vi kom med och väl på planet kunde man andas ut något, första och den mest orosfyllda delen avklarad.

När vi tillslut landade i Newport News ca 17.20 (US tid) och efter diverse strul med att få ut hyrbilar och bilbarnstolar så kunde vi checka in på hotellet ca 19.30. Man kände sig lagom mör när man lade huvudet mot kudden efter att varit vaken i ca 24 timmar.

 

Dagen efter lokaliserar vi Mogge med familj samtidigt som vi äter vår första amerikanska frukost på hotellet. Faktiskt inte allt för sockerfylld och gräslig som ryktet beskrev. Självklart slank det ner en ”cup cake” under frukosten. Man ska ju ta seden dit man kommer 🙂 Runt lunch rullade resten av styrkan in med LÖA, PAJen och Putte och deras familjer/sambos och vi var nu samlade i Newport News. Dagen fortskred med en smygtitt  på lägenheter och och provsmakande av den inhemska maten.

 

Följande 3 dagar bestod av inskrivning på IMSO:t. Det har skrivits om det förr och jag skriver det igen. Vilken gigantisk och slö administrativ kvarn man skall tuggas igenom! Och vi som tyckte att vi redan hade fyllt i tillräckligt med papper… Nej då, varsågod och fyll i samma uppgifter igen, och igen. Mycket väntan och ovisshet bestod dessa 3 dagar av. För att toppa fredagen skulle vi göra ett engelskaprov som enligt ryktet skulle vara super lätt, men en bit in i provet dök det plötsligt upp ord och fraser man aldrig hört talas om. Så där satt man och slet sitt hår. Ändock klarade samtliga provet med god marginal och kunde gå vidare till nästa steg, nämligen själva utbildningen. Under dessa 3 dagar hade vi dock ett litet ljus som lös igenom denna skugga av papper (och åter papper) och det var att vi fått tiderna på kursen och de var ”first shift” 09.00-17.00 (och inte ”second shift” 17.00-01.00 som vi fått medan vi fortfarande var kvar på svensk mark) vilket var toppen! Föga oväntat slocknade detta ljus under fredageftermiddagens sista halvtimma då läraren, Mr Peters, kommer in och presenterar sig och säger: ”See ya’ll on monday at 1600”. Helt plötsligt satt det 6 fågelholkar i rummet som inte kunde få fram ett ord. Det blev alltså ”second shift” 17.00-01.00!

Med vetskapen av detta samlades vi ändå för en mycket trevlig kväll på Texas roadhouse för att avnjuta en riktigt god stek på amerikanskt vis och som slutade med en samling på hotelltrummet med diverse ljugerier.

 

Helgen bestod av återhämtning och en utflykt till Norfolk för skribentens del. Redan här har man börjat tröttna på att äta ute.

 

V.2

Måndag morgon hämtades nycklar på Stoney run, för mig själv Mogge och Christopher, samt planering och förberedelser gjordes för att påbörja utflyttning ur hotellrummet. 17.00 var vi insuttna i klassrummet där vi blev mottagna av Mr Peters och SSG Arnette som ska leda oss genom Airframe-paketet och kvällarna fram till sista maj. Genomgång av IETM stod på schemat denna dagen.

Ca kl 10.20  på tisdagen kom lastbilen med möblemanget för 3 lägenheter varav 2 barnfamiljer och efter ca 4 timmar springande i trappor var allt urlastat och i lägenheterna (det mesta kom faktiskt på rätt plats till och med)

Onsdagen bestod av omgruppering till lägenhet samt tokskruvande av sängar som var av högsta prio att få ihop så att alla åtminstone kunde sova dessa istället för på IKEA-kartongerna/golvet. (Torde i och för sig inte vara några problem för hårdförda tekniker, men för medföljande kan det tyckas vara lite väl spartanskt…) Tur att vi blev uppbackade av Feather Stone gänget i både bärande och skruvande! Onsdagen bjöd även på första delprovet och samtliga klarade provet med marginal! 🙂

 

Resten av veckan bestod av att skruva möbler och komplettering, av det som inte kom med på beställningen på dagarna, och fördjupning i amerikanernas felrapporteringssystem på kvällarna. Tur nog så tycker våra lärare att vi inte ska behöva lära om ett nytt tänk (amerikanst tänk) så vi gör i stort sätt som vi gör hemma vilket betyder en hel del mindre papper och frustrerande skrivande. Vad jag förstår har inte tidigare kurser haft samma tur, rätta mig om jag har fel. Stor eloge till er som fick stå ut med ”- 2 forms”! Fredagen bjöd faktiskt på någon form av prov där man skulle skriva en ”-1 form” (liknande vår TR) på ett däcksbyte. Alla godkända!

 

Helgen gick alldeles för fort, men vi hann med en inflyttningsbjudning tillsammans med hela gänget i skrivandes lägenhet. Vädret denna vecka var mellan 20-27 grader C under arbetsdagarna. Självklart blev det sämre och kallare under helgen…

 

V.3

Måndagen Familjerna på feather stone hämtade ut sina nycklar till lägenheterna och i skolan gick vi igenom IVHMS, AVCS och stabilator.

 

Tisdagen Familjerna på feather stone fick sin möbelleverans och de lastade ur den lastbilen som om det vore ”a walk in the park”. På skolan hade vi ett efterlängtat praktikpass. För många av oss har det inte blivit mycket skruvande sedan jul p.g.a. de till synes ändlösa uppgifter förberedelserna innan resan innebar.

 

Summeringen av den första tiden är nu klar och i skrivande stund håller familjerna i Feather Stone på att skruva möbler och det börjar kännas som att vi håller på att stadga oss.

Idag (onsdag) toppade vi med 30.5 C i solen! Känns lagom nu. Det behöver inte bli varmare…

 

Frågan kvarstår dock om vi ska fortsätta denna första del av utbildningen under samma tider  som vi gör nu och om vi kommer få monsterpasset (01.00-09.00) andra delen. Jag kommer hålla er uppdaterade!

Fortsättning följer…

 

// Henrik

 

 

 

 

16
Okt

Ett Svenskt smörgåsbord på Amerikanske maner.

Anmäl Av:
i Uncategorized

Vad är ett svenskt smörgåsbord?
– En fråga som gäckat allt från vardags amerikanen till filosofen och med största säkerhet vår instruktör.
Dock är frågan glasklar, namnet säger ju allt, det är ett bord fullt av smorgasar. Iallafall om du frågar IMSO.

Under besöket från Svenska försvarsutskottet hålls en lättare middagsbuffe efter klassisk svensk standard. Smörgåsar är staplade i högar jämte stora lass av Coca cola och sprite. Jordgubbar och melon till efträtt.

Som underhållning hålls en trollerishow som trollar bort våra pengar och trollar fram häpna blickar från åskådarna.

Hela skolan har viskat och spridit ryktena om de Svenska politikerna som skall granska utbildningen och diskutera försvarspolitik. Till och med våra instruktörer mumlar med varandra, sträcker på ryggen och går över klassrummet en sista gång innan besökarna anländer.

Efter middagen skakade de leende socialdemorater handen med oss, önskade oss lycka till och åkte hem.
Vad de tyckte om skolan?
Säg det. Det är bara att vänta och se 😉

Tills jag skriver igen om våra äventyr på andra sidan atlanten, som Amerikanarna säger,
– Have a god one!

Blomman J

10
Okt

En dag i våra förfäders fotspår.

Anmäl Av:
i Uncategorized

Några få händelser i vår historia skapade, idag, ett av världens mäktigaste nationer, USA. Det är en historia fylld av krig, fälttåg och nationalanda.

Krutröken tigger tjock i luften. Officerare skriker ut ordrar, raska soldater bemannar sina stationer. Känslan, när de frivilliga statisterna, på Yorktown victorycenter, försvarar sin postering, är storartad.

Saken är den att IMSO – Internationel Military Student Office, har anordnat en utflykt till både Jamestown och Yorktown.

I Jamestown ligger en autentisk nybyggarby. Allt från odlingarna utanför murarna, till infödingarnas byar är uppbyggda i detalj. Arbetande statister iklädda bästa modet från 1700 talet, svarar gärna på frågor och visar upp sina hantverk.

Yorktown är där Amerikanarna vann sista stora slaget mot Engelsmännen och besegrade Cornwell. Med en fransk flotta i ryggen pågick frihetskriget ytterligare 2 år innan freden infann sig.

Inte heller besökarna går riktigt säkra inne på museerna. Tillochmed jag fick göra en viktig insats som kirurg och extraknäcka som tandläkare, framför många skrattande Amerikanare.

Fler resor är inplanerade i framtiden och jag hoppas de kan leverera lika mycket som denna fantastiska utflykt.

Dags för mig att lämna in och undersöka om sängen blivit bekvämare från igår.

// Blomman J