Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

ICC 2017

attblitransportpilot

En aning jetlaggad är jag tillbaka i Sverige efter en internationell kadettkonferens i Japan. Deras officersskola National Defense Academy of Japan (NDA) höll för 20:e året i rad en konferens för 31 kadetter från 19 olika länder, där jag fick äran att representera Sverige, Försvarshögskolan och Militärhögskolan Karlberg.

På den översta bilden ser ni samtliga utländska kadetter vid avslutningsceremonin, samt det inledande fotografiet som togs första dagen. De länderna som ni kan se är USA, Indonesien, Filippinerna, Sydkorea, Kina, Tyskland, Kanada, Indien, Australien, Singapore, Myanmar/Burma, Benin, Malaysia, Italien, Thailand, Brasilien, Tunisien och Georgien. Det var otroligt häftig att kunna samlas så många kadetter från så många olika länder på ett och samma ställe, det kommer förmodligen inte komma fler möjligheter till sådana träffar.

Från kasernbyggnadernas tak kunde en skymta nationalberget Fuji och Tokyo. 

Under veckan så delades vi kadetter in i fyra grupper med en tillhörande bataljon från NDA med ca. 500 kadetter i varje bataljon för seminarium. I min seminarietät så diskuterade vi kring den nya krigföringsmetoden – cyberspace. Otroligt intressant att höra andra kadetters tankar och hur deras skolor fungerar och jobbar kring ämnet. Under veckan fick vi även ta del av mycket Japansk kultur. Vi fick se på Japansk traditionell teater, se och vara med på många traditionella sporter och aktiviteter samt vara med på en teceremoni.

Här rör vi om i det Japanska teet ‘Matcha’ innan vi får testa att smaka det.

Sky tree och körsbärsträd i blom som även är Japans nationalblomma.

En dag fick vi spendera i Tokyo och vi valde att bland annat åka till ‘Sky tree’ som är Japans högsta byggnad på 634m. Jag försökte att se ett slut på staden i någon riktning, men det är helt ofattbart så stort Tokyo är. Här behövs det definitivt mer än en dag för att hinna uppleva allt. Det var riktigt lyxigt att ha med sina värdkadetter från skolan in till Tokyo, jag fick testa på massor som jag förmodligen inte hade gjort utan dem.

Skolan i sig är ganska lik vår här i Sverige samtidigt som dom är helt olika. Jag är imponerad över deras självdisciplin och vänlighet som dom visat under veckan. Dom är alltid på rätt plats på utsatt tid och jag har då aldrig sett mer sträckta sängar än där, det är perfektion varje dag! :) Annars finns det många olikheter såsom eget ansvar kring studierna där vi i Sverige läser enligt den civila högskolelagen men även hierarkisystemet kadetterna emellan som skiljer sig från vår skola.


Avslutar med en bild där ni till höger kan se kasernbyggnaderna som vi bodde i under veckan. Längre fram ser ni klocktornet och byggnaden där aulan ligger i, där vi höll den inledande presentationen inför 2000 personer. Jag har lärt mig massor denna vecka både om kultur, mig själv, andra länder och deras officersutbildningar men även fått nya vänner och bekantskaper runt om i hela världen. Det är möjlighet jag kommer vara evigt tacksam för att jag fick chansen att uppleva.

 

 

 

Personlig blogg

Här kan du läsa om min tid som officersaspirant på militärhögskolan Karlberg samt vägen till transportpilot i försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.