Om Armébloggen

Anmäl Sida

Välkommen till Armébloggen.

Du som är soldat, specialistofficer, reservofficer, officer eller civilanställd i Försvarsmakten eller utanför Försvarsmakten och intresserad av markstridsfrågor, här är ett forum för dig som vill engagera dig.

På armébloggen kan du direkt kommentera och informeras om arméns verksamhet och föreslå ämnen vilka Du tycker skall fördjupas i Arménytt eller kommenteras på arméns hemsida.

Arménytt och Armébloggen kompletterar varandra och det är här Du kan påverka innehållet med de frågor du tycker är viktiga. Genom god kommunikation i centrala frågor bidrar vi till och formar vi vår verksamhet tillsammans.

Och tillsammans är vi starka!

Engagera dig!

Generalmajor Berndt Grundevik, Arméinspektör

 

Frågor, kommentarer och bidrag till bloggen

Vi välkomnar synpunkter och kommentarer på publicerade inlägg. Du lämnar dina kommentarer i kommentarsfältet i anslutning till blogginläggen.

Har du allmänna frågor om armébloggen och dess innehåll, eller vill bidra med ett eget debattinlägg så kontaktar du armébloggen genom att maila till följande e-post: armen@mil.se


9 Svar till Om Armébloggen

 1. Adrian 19 oktober, 2015 kl. 3:37 e m Anmäl kommentar

  Det vore kul om ni kunde lägga upp organisationskartor på försvarets bataljoner och vad som ingår i dom !

  Som en soldat av invasionsförsvaret så är det väldigt svårt att lista ut vilka kompanier som gör vad med vilken utrustning.

  Blev tex förvånad att Signalregementet hade Strf 90 !

  Svara
 2. Markus Svensson 10 oktober, 2012 kl. 6:26 e m Anmäl kommentar

  Jag undrar över om den Strategiska reserven kommer fortsätta att finnas som koncept, och om isåfall vilka förband som kommer att bli anspråkstagna för den i framtiden, för tillfället kan man bara läsa sig till att nuvarande strategisk reserv innehas av I19 men dock inte hur länge och vilket nästa förband som kommer ta över beredskapen är?
  Tack på förhand.
  // Markus

  Svara
  • Louis De Geer 15 oktober, 2012 kl. 10:37 f m Anmäl kommentar

   Konceptet med strategisk reserv fortsätter enligt plan och det är AMF 1 som tar över efter I 19.

   Svara
 3. sven wergård 15 juli, 2012 kl. 1:11 e m Anmäl kommentar

  Vi bör utöka antalet hemvärnsmän till det mångdubbla — gärna via en förkortad värnplikt under Rikshemvärnschefens ledning!

  Det är syns att inte Hemvärnet i än större omfattning fick ta dela av den – i många fall fullt användbar materiel – som under Försvarsdep ledning skrotades, såldes eller skänktes bort!!
  Det vár fråga om hundra milliarder i värde — ingen revision har påtalat detta slöseri!!

  Svara
 4. J 10 augusti, 2011 kl. 12:08 f m Anmäl kommentar

  Lite efterklokskap. Jag skulle gärna se att sidan hade en forummodell. Det är enklare att överblicka och administrera samt lämnar utrymme för bättre sökfunktioner om man är intresserad av ett visst ämne. Varje artikel skulle då kunna vara länkat till en specifik tråd istället för att ”skapa” sitt egna forum i kommentarsfältet.

  Mvh

  Svara
 5. J 9 augusti, 2011 kl. 11:21 e m Anmäl kommentar

  Jag tycker att det är ett strålande initiativ av Armén (även om det ska erkännas att Marinbloggen gick i bräschen). Detta är ett av de delar i ett av alla de element som krävs för att våra högsta chefer ska kunna bilda sig en uppfattning om attityder inom FM. Jag hoppas dock att inte alla lyckönskningar och beröm går någon åt huvudet utan att man fortsätter (endast ett antagande förvisso) lyssna på förbanden, läsa bloggar och kommentarer på dessa samt sträva efter att skaffa sig en egen uppfattning. Jag tror också att det är viktigt att tänka på att det endast är ett redskap utifrån ”många-bäckar-små-principen” . Enskilda kommentarer och uttalanden sällan kan erbjuda hela läget.

  Mvh
  Nybliven Fänrik

  Svara
  • J 9 augusti, 2011 kl. 11:30 e m Anmäl kommentar

   Tusen ursäkter. Jag är en APA. Naturligtvis var det Flygvapenbloggen som var först och ingen annan.

   Svara
 6. Anonym 5 augusti, 2011 kl. 11:48 f m Anmäl kommentar

  Syftet med Armébloggen?!

  Ett forum för dig som vill engagera dig inom markstridsarenan (min omskrivning och tolkning av budskapet som framförs på armébloggen)

  Försvarsmakten hade glömt bort nyttan med att skapa utrymme, forum, mötesplatser för de människor både inom och utanför myndigheten, som vill engagera sig och få fram budskap och därmed kunna påverka sakfrågor. Förr var mässen och andra fysiska platser utmärkta att genomföra denna verksamhet men med samhällets utveckling har vi nog alla insett att det är lättare att sprida budskap och påverka via tryckta och digitala medier. Försvarsmakten var inte sen utan hakade på och har haft tryckta medier för respektive del inom FM men även för olika tjänstgrenar och sakområden, allt för att skapa möjligheter för enskilda att kunna engagera sig. En dag så uppenbarar sig den tekniska revolutionen, flugan internet har anlänt och plötslig höjs möjligheten att i realtid påverka! Det är nu FM gör en kovändning som är svår att förstå om alla aspekter belyses. Plötsligt skall alla tryckta medier samlas in under ett paraply och möjligheten att påverka nedgår drastiskt. Utöver detta skapas det endast en digital plats och denna är hårt styren för att styra informationsflödet åt de riktningar som några inom ledningen vill (troligen läste de inte hela marknadsförinsgbibeln Principles of Marketing av P.Kotler). De har ju då missat att enskildas engagemang är svårt att stoppa och plötsligt dyker det upp försvarsbloggar för alla möjliga sakfrågor och därmed så har platserna för engagemang skapats men informationsflödet sprutar ut i alla riktningar till vissas förtret! Efter många konster börjar FM släppa på käpphästen ett informationsrör ut från FM och vips så har vi sett bland annat denna arméblogg. Beröm för att misstagen erkänns och förändring kan ske till det bättre. Nu skall VI bara utveckla detta vidare…
  Det som nu sker gör mig konfunderad är att misstänksamheten mot armébloggen och att FM kanske vill styra och övervaka vårat engagemang, gör att det som skrivs på armébloggen mer är av karaktären en plattform för att framhäva hur bra respektive verksamhet, ort etc. är och därmed blir en minikopia av mil.se (oj förlåt skall vara forsvarsmakten.se självklart). För i ärlighetens namn, hur många engagerade artiklar har det skrivits på armébloggen?! Läs och se alla kommentarer så får ni skapa er en egen bild. Istället kanske det är just den form av engagemang som pågår på alla de oändliga försvarsbloggar som är det armébloggen borde skapa!

  Det här är mitt sätt att skapa engagemang runt en sakfråga. Så du som läser detta, respondera och bemöt det jag skriver!

  Varma sommarhälsningar
  Mikael Axelsson

  Svara
  • armeblogg 9 augusti, 2011 kl. 12:05 e m Anmäl kommentar

   Hej Mikael,

   Tack för dina kommentarer. Det är helt rätt att debatten är central. Under semesterperioden har det främst varit information från förband samt våra insatser och ett sätt att komma igång med bloggen. Bloggen är även en viktig del i att informera. Nu när Sverige ”startar upp igen” efter semestern är ambitionen att mer gå över till just debatt. Nu finns det en vetskap om att armebloggen finns och vi hoppas och ser fram emot att få en bra debatt om arméns utveckling. Att det skrivs och kommenteras. Än en gång tack för dina synpunkter. Se Arméinspektörens/ATS kommande inlägg i just denna fråga på bloggen under dagen.

   Mvh Öv Fredrik Ståhlberg, Stabschef Armétaktiska staben

   Svara

Kommentera