06
Aug

Södermanlandsgruppen på Markstridsskolan i Kvarn

Anmäl kommentar Av:
i Hemvärnet
Södermanlandsgruppen KFÖ. Foto Pontus Stenberg

Ta och genomsök av rum, KFÖ. Foto Pontus Stenberg

Som första hemvärnsförband har Södermanlandsgruppen varit på Markstridsskolan i Kvarn för att genomföra krigsförbandsövning. Detta i den endast ett år gamla övningsstaden.

I ett par dagar utbildades alla skytteplutoner i militära operationer i urban terräng (MOUT). Initialt från enskild soldats agerande upp till grupps (8st) stridsteknik inne i byggnader. Gruppen övades också i att röra sig rätt bland husen i bebyggelsen. Vad händer om fienden skjuter på oss framifrån, i sida? Efter detta byggdes det hela på med hur en hel pluton (ca 40st) rör sig i bebyggd miljö.

Plutonen utbildades även i att ta genomsök, ta rensa rum, byggnad, trapphus samt stridsställningar och väljer växel- och alternativ eldställning. När plutonerna var färdigutbildade startade ett 18 timmars tillämpat moment där hela kompaniet bland annat skulle ta och försvara byggnader i en stad från en fiende.

Stridspar i fönster, KFÖ. Foto Pontus Stenberg

Plutonerna blev beskjutna i skogen, från husen, mellan husen och även inne i byggnaderna. Det var stundtals riktigt slitsamt och med minimalt med sömn på grund av en ihärdig motståndare. Insatskompaniets sjukvårdare fick slita hårt då både fienden och vår egen personal skottskadades. Övningen var mycket uppskattad, bland annat värdesattes den autentiska stadsmiljön samt de duktiga instruktörerna.

Pontus Stenberg, LedR, Södermanlandsgruppen


Kommentera