02
Maj

Uppskatta de anhörigas insats

Anmäl kommentar Av:
i Armén/mark

Hemkomst FS / Foto FöRSVARSMAKTEN

Utan stödet från de anhöriga skulle inte våra nationella eller internationella insatser fungera. Det är hög tid att på olika sätt uppmärksamma denna ”insats” som sker i det tysta. I USA kallas denna ”back up” samt övrigt frivillig arbete för ”The Force behind the Force”.  Detta är inte bara en försvarsmaktsfråga utan också en samhällsfråga. Låt mig ge några exempel (givetvis finns det många fler exempel) på dessa insatser som genomförts och genomförs;

– Under 80 talet genomförde marinen omfattande ubåtsjakts-övningar där många officerare och deras familjer fick slita hårt. Under flera veckor kunde officeren vara sjökommenderad och efter något dygn hemma kunde det vara åter dags att dra ut 2-3 veckor i sträck  pga. av skarp insats.

– Under efterkrigstiden har flygvapnets incidentberedskap varit en viktig del för att skydda Sveriges gränser och integritet. Många anhöriga har genom åren fått ta ett stort ansvar på ”hemmafronten” för att incidentberedskapen ska fungera.

– I hemvärnet och frivilligrörelsen finns det idag ca 22000 hemvärnsmän och kvinnor. Utan stödet hemifrån skulle dessa inte kunna genomföra sin övningsverksamhet på helger eller de skarpa insatser som genomförs nationellt.

– Traditionellt har våra internationella insatser till mer än 90% bemannats med personal ut armén. Sedan i början av 50-talet har ca 115 000 svenska män och kvinnor tjänstgjort utomlands. De anhöriga som varit kvar hemma eller i vissa fall varit med i observatörs missioner har i det tysta dragit ett tungt lass. Nyligen blev en svensk anhörig i övervakningsteamet i Korea utsedd till ”Volunteer of the year” på den amerikanska basen där de svenska familjerna bor.

Vad drar vi då för slutsats av de anhörigas ”insatser”?  En sak är klar vi bör uppmärksamma detta på olika sätt. Vad tycker du?

Generalmajor Berndt Grundevik/Arméinspektör


7 Svar till Uppskatta de anhörigas insats

 1. Loisie 15 maj, 2012 kl. 11:02 e m Anmäl kommentar

  Tyvärr tycker jag att det gått några steg tillbaka med det nya utlandsvillkoret där anhöriga och familj överhuvudtaget inte har någon möjlighet att påverka när utlandstjänst ska ske. Anhöriga har också arbeten som kan behöva prioriteras vid vissa tillfällen och då tycker jag det är självklart att Fm ska ställa upp på samma villkor som de anhörigasarbetsgivare behöver göra vid utlandstjänst. På andra områden har stödet blivit bättre men det finns mycket kvar och det kräver att man utser kontkatpersoner mellan anhöriga och förband med stor omsorg. Det skiljer för mycket mellan olika förband

  Svara
 2. Anki Knutsson 15 maj, 2012 kl. 8:49 e m Anmäl kommentar

  Jag har sen 2008 mött fantastisk respons av försvarsmakten. Utan er uppslutning, förändring och positiva arbete hade min ork tagit slut tidigare. Tack Berndt, Diana, Lars F och Karina ert engagemang och viljan till förändring har gett positiva spår i försvarets arbete. Fröet är satt och kan bara växa till en stark grund. Grunden som soldaten har med i bagaget för en lyckad utlandstjänst och tryggare anhöriga.

  Svara
  • Berndt Grundevik 19 maj, 2012 kl. 5:48 f m Anmäl kommentar

   Anki
   Tack för din positiva kommentar. Det finns många människor som gör ett fantastiskt arbete. När jag jämför med mina tre insatser, 1977 i Sinai, 1985 Cypern och 2007 i Kosovo så har stödet till anhöriga blivit mycket bättre men det finns mer att göra.
   Hälsningar Berndt Grundevik

   Svara
 3. Berndt Grundevik 7 maj, 2012 kl. 12:27 e m Anmäl kommentar

  Martin
  Bra att du redovisar tankar på hur de anhöriga kan känna uppskattning.
  Hälsningar Berndt Grundevik

  Svara
 4. Martin 2 maj, 2012 kl. 10:29 e m Anmäl kommentar

  Ett mycket bra inlägg. Anhörigas insatser borde lyftas fram mycket mer. Kanske dags att undersöka möjligheten för en anhörigmedalj, utmärkelse eller liknande?

  Svara
  • Berndt Grundevik 12 maj, 2012 kl. 1:08 e m Anmäl kommentar

   Martin
   Tack för positiv respons.
   Hälsningar Berndt Grundevik

   Svara
  • Anhörig FS22 17 maj, 2012 kl. 8:25 e m Anmäl kommentar

   @Martin
   Enligt InvidZonen så ska det redan finnas tankar och arbete runt detta. Menar då inte InvidZonens egen medalj för hemmahjältar. Vi är många som tänkt samma tanke!

   Jag är officersfru och anser att anhörigarbetet sakta men säkert förbättrats under åren gällande utlandsmission. Dock så upplever jag fortfarande att man när rädd att tänka utanför ramarna och våga tänka nytt. Men det kommer med tiden.

   Svara

Kommentera