02
Mar

Mortal Combat

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

Jobbet som militär rådgivare kräver att du förflyttar dig i syfte att undvika lockelsen att bli “kontoriserad“. Informationen i datorn kan alltför ofta ge intryck av att innehålla de svar man söker och skapa en intern uppfattning att man förstår vad som pågår. Om man som vi, militära rådgivare, förväntas ge råd och delge vår uppfattning om militär relaterade frågor till en politisk nivå, blir det essentiellt att verkligen söka följa upp saker och detta kräver förflyttningar.

I Kabul innebär detta att varje dag genomföra ett flertal omgrupperingar och enligt mina engelsktalande teamkamrater är det lika med att engagera sig i “mortal combat“.

Trafiken i Kabul - ser du alla potentiella faror? Foto: Joakim Brodin/ Försvarsmakten

Tänk dig att du ska köra på en färja och parkera med 10 cm avstånd till andra fordon. Lägg nu till att; allt förflyttar sig i 60-70 km i timmen, färjeinstruktören är utrustad med vapen, det är vinter så din omgivning ser ingenting genom rutorna, har blankslitna sommardäck och det mest imponerande – alla använder alla signaler ett fordon kan uppbringa i syfte att komma först till samma plats. Utbildad som du är har du lärt dig att undvika vita toytor(IED- favorit) och militära konvojer………!

 

Hur fungerar det då – tro det eller ej, jag har inte sett en enda trafikolycka under mina inledande 4 månader! Det är bara…..annorlunda….och som “mortal combat“….men fungerar…. antar jag, typ.

Åtgärder före... “Mortal Combat“ Foto: Joakim Brodin/ Försvarsmakten

Hälsningar,
Övlt Joakim Brodin
Militär rådgivare
UNAMA/Kabul


Ett svar till Mortal Combat

 1. Jörgen Persson 20 november, 2012 kl. 12:46 f m Anmäl kommentar

  Kul att höra att du blivit duktig på bilkörning 😉
  Hör av dig vet jag, det var ett tag sedan!

  Jörgen

  jorgenpersson@live.com

  Svara

Kommentera