12
Jan

Månadsbrev från CO – december

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

Det har nu gått en dryg månad sen vi kom till Afghanistan. För de flesta har det gått lätt att anpassa sig, många har ju varit här och tjänstgjort förut. För andra har det varit en helt ny upplevelse som det säkert tagit lite tid att vänja sig vid. Men som chef för FS 22 kan jag försäkra er att vi nu är igång på allvar. Vi har kunnat bygga vidare på tidigare kontingenters arbete och vi har snabbt påbörjat gemensamma operationer tillsammans med de afghanska förbanden. Vi har också börjat utveckla vårt eget arbetssätt efter de metoder vi tror på och samtidigt börjat vrida på hur vi tillsammans med mentorer från andra länder bäst stödjer den afghanska polisen och militären.

Vi är ju här för hjälpa det afghanska folket och i det arbetet är det vår uppgift att stödja uppbyggnaden och utvecklingen av den afghanska armén. Arméns förmåga att samarbeta med afghansk polis och säkerhetstjänst, vilka sammanfattas under förkortningen ANSF (Afghan National Security Forces) och den civila administrationen på provinsnivå är något vi lägger mycket kraft på.

Den så kallade transitionsprocessen är i full gång. Allt mer skall vi lämna över säkerhetsansvaret till afghanerna. I slutet av december var jag på en ceremoni i en av de provinserna som ingår i vårt område, Samangan. Ceremonin markerade början på transitionen i den provinsen och inom kort står andra provinser i vårt område på tur. Detta förändrar inte vårt arbete omedelbart men kommer successivt att innebära ett annat uppträdande från vår sida.

Våra soldater på Camp Northern Lights i MeS är så gott som dagligen ute och löser uppgifter tillsammans med den afghanska armén och polisen, ofta från tidig morgon till sen kväll, men det har också genomförts lite längre operationer över några dagar med övernattning ute i terrängen.

Ofta, men inte alltid, går det gemensamma arbetet bra men ibland planeras och utförs arbetet på ett annat sätt än vi är vana vid. Här gäller det att vi är ödmjuka, bibehåller en positiv grundinställning och har tålamod. Endast genom ökat ansvar kan den afghanska armén och polisen utvecklas i positiv riktning. Vi har tillsammans börjat lösa uppgifter i områden där ISAF och de afghanska förbanden inte varit tidigare. Detta har varit bra då det visar det afghanska folket att den afghanska regeringen genom ANSF är närvarande överallt – inte ständigt men när så behövs.

För soldaterna på Camp Monitor går en stor del av tiden åt till att bevaka campen och att bidra med skydd i samband med möten med afghanska företrädare. Dessa möten på provinsnivå i alla våra fyra provinser är viktiga för hela PRT. Bevakningsuppgiften på Monitor är också av stor betydelse då det innebär skydd för ISAF sjukvårdshelikoptrar vilka ger oss möjlighet till sjukvårdstransport även i avlägsna områden. Vi förstärker nu enheten på Monitor för att möjliggöra lösandet av andra uppgifter också.

Våra samverkansteam gör ett bra jobb genom ett tålmodigt deltagande i de afghanska säkerhets- och planeringsmöten som genomförs runt om i våra fyra provinser. Dessa team ger mig en bra bild om vad som händer i området och vad som planeras. Den informationen är grunden för min stabs planering av våra operationer.

OMLT på bataljonsnivån, från 1.Amfibieregementet, har också kommit igång bra och fått en del ny utrustning. De har haft en lugn start men för någon tid sedan genomfördes en större operation tillsammans med afghanska enheter och några delar ur PRT:t.

Nu när vardagen börjat sätta sig här nere så vandrar tankarna oftare iväg till er där hemma. Vi firade för ett tag sedan jul och nyår här på campen. Det var trevligt men det är klart att saknaden efter er då blev extra stor. Era kommentarer här på Afghanistanbloggen och andra bloggar värmer. Er omtanke hjälper oss när allvaret tynger och stärker oss i vårt arbete för ett säkrare Afghanistan.

Ta hand om er!

Anders Löfberg, CO, PRT MeS


9 Svar till Månadsbrev från CO – december

 1. Ylva Hansson januari 12, 2012 kl. 3:47 e m Anmäl kommentar

  Jag vill bara säga tack för en trevlig och informativ anhörigkväll igår på Karlberg. Man blir glad och stolt (och så klart lite orolig när man hör talas om minor och vägbomber) över arbetet ni utför. Ha det bra!

  Svara
 2. Majorskan januari 12, 2012 kl. 10:24 e m Anmäl kommentar

  Hej, det är roligt att få läsa om hur Ert arbete fortskrider och hur positivt Ni ser på Ert uppdrag. Fortsätt med det och vet att Ni har vårt stöd hemifrån. Ta väl hand om Er. Stolt majorsfru.

  Svara
 3. Loisie januari 13, 2012 kl. 7:26 e m Anmäl kommentar

  Sänder en tanke till alla er som varit tvingade att åka och lämna era familjer mot er vilja. Ni och era familjer behöver extra stöd, att efter många år av trogen tjänst få välja mellan mission eller arbetslöshet är inte mänskligt. Jag är mycket stolt över min anhörige, men kommer aldrig mer att vara stolt över FM med den usla behandling av personalen som de har. En anhörig är oumbärlig för familjen men inte för FM, låt de som värderar sin familj och vill stanna hemma göra det.

  Svara
 4. Anders Silwer januari 14, 2012 kl. 12:06 f m Anmäl kommentar

  Anders med kamrater på PRT

  Ett stort tack för ett bra besök i början av veckan. Ni är ett bra förband som gör skillnad. Var rädda om er.

  Anders Silwer

  Svara
 5. Annika januari 14, 2012 kl. 8:19 e m Anmäl kommentar

  Tack för en mycket proffsig anhörigdag på K3. Allt var så där ”svenskt lagom” = bra balanserat med bilder, allmän information och stödorganisationernas presentation.
  Önskar er all lycka även fortsättningsvis.

  Svara
 6. carina januari 14, 2012 kl. 8:20 e m Anmäl kommentar

  Tack för en givande och trevlig träff på Karlberg i onsdags.Vi är oerhört stolta över er och ert arbete och skulle önska att svenska folket förstod hur viktig insats ni gör.

  Svara
 7. Franke januari 15, 2012 kl. 5:13 e m Anmäl kommentar

  Även jag vill tacka för den information som gavs på Karlberg i onsdags. Sånt betyder mycket för oss här hemma. Tack också för den information som sker här via Försvarsmaktens bloggar. Gillar verkligen den öppenhet som finns och är stolt över att vi kan vara en del i att göra världen lite bättre.

  Svara
 8. Steve Fogderud januari 16, 2012 kl. 12:05 e m Anmäl kommentar

  Denna vecka har genomförts anhörigträffar runt om i Sverge ca 550 anhöriga har deltagit i dessa träffar och visat stort intresse och haft många bra frågor om ert arbete, utveckling och utrustning bl.a

  Svara
 9. Annelie januari 16, 2012 kl. 4:19 e m Anmäl kommentar

  Karlberg i onsdags var mycket spännande och trevlig. Bra information till oss anhöriga och massor av bilder, där man som mamma får mer förståelse för det otroliga arbete Ni gör!! Nu kommer min son hem på sin första leave, och det ska bli så skönt att se honom igen 🙂 Stor kram till Er alla!! Vi är såå stolta över det arbete ni valt att göra!

  Svara

Kommentera