25
Nov

EOD-gruppen informerar

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

 

Utdelning av skolmateriel

Begreppet EOD brukar oftast förknippas med sprängämneshantering och kraftiga explosioner. Detta är naturligt då soldaterna som arbetar inom EOD, som står för Explosive Ordnance Disposal, dagligen kommer i kontakt med oexploderad ammunition och sprängämnen vars bäst före datum ofta har passerats för längesedan. Soldaterna ingåendes i PRT MeS EOD-grupp har tagit förväntningarna på sin verksamhet ett steg längre. Med vetskapen om att Afghanistan är ett land som både innehåller oerhört mycket oexploderad ammunition i terrängen samt består av en population där femtio procent är under 15 år har gruppen anslagit en ambition om att i förebyggande syfte informera den yngre befolkningen om riskerna kring oexploderade granater, projektiler och minor mm.

Undervisning”Ett nära samarbete med lokalbefolkningen underlättar vårt arbete mycket då det kommer till att lokalisera OXA (Oexploderad Ammunition) samt att säkerställa att information kring riskerna med den kommer ut”. Orden kommer från Markus som är FS21 EOD-gruppchef. Med fakta rörande Afghanistans utsatthet gällande just OXA som grund har ett möte bokats in på en av skolorna i Chemtal ca fyra mil väster om svenskarnas camp i Mazar e Sharif. Syftet med mötet är att för de yngre eleverna på skolan visa hur oexploderad ammunition kan se ut samt hur man ska agera om man stöter på den när man är ute och leker.

”Rör absolut inte granatliknande föremål, minor eller projektiler som ni finner på marken när ni leker. Istället ska ni berätta vad ni hittat till närmsta vuxen”. Markus talar och pekar på de medtagna objekten inför en klass som lyssnar noggrant. Den lokala polischefen är medbjuden och nickar instämmande. Totalt når informationen från EOD-gruppen ca 250 barn denna dag.
”Förhoppningsvis tar barnen informationen till sig och plockar fram den då de finner ett potentiellt farligt objekt i terrängen när de leker”, fortsätter Markus. EOD-gruppen plockar ned den medtagna visningsmaterielen men lämnar beskrivande affischer kvar som sätts upp i korridoren.

Informationsbehovet är stort men med EOD-gruppens initiativ har med största sannolikhet budskapet sats i rörelse. EOD-gruppen lämnar skolan med vetskapen om att budskapet rörande OXA har gått ut, nu återstår bara att hoppas att de flesta förstått. EOD-arbetet fortsätter.

/Jacob


2 Svar till EOD-gruppen informerar

  1. hares mobashir november 28, 2011 kl. 9:59 e m Anmäl kommentar

    tack sverige för allt

    Svara
  2. Pingback: London Paralympics Avslutningsceremoni – en HEDNISK rit för Panteister och konfessionslösa Hedningar « Hedniska Tankar

Kommentera