03
Okt

Larmet går!

Anmäl kommentar Av:
i Göteborg, Gotland, Helikopter, Räddning

Flygning till Khilegay.

Larmet går inne på Mission Support Element, MSE, hos Swedish Air Element MedEvac. En afghansk soldat har blivit sårad under en eldstrid och behöver flygtransporteras till en mer kvalificerad vårdinrättning. Uppdraget hamnar hos de svenska helikopterbesättningarna, som omedelbart gör sig redo för uppdraget.

Flygningen skall den här dagen gå till Khilegay, en plats i de sydöstra delarna av norra Afghanistan. Samtidigt som teknikerna gör helikoptrarna redo för uppdraget, får besättningen all information de behöver för att kunna genomföra transporten på ett så säkert sätt som möjligt, både med hänsyn taget till hotbild, men även till patientens behov av mer kvalificerad vård.

Omlastning på Marmal

Patienten omlastas på Marmal.

Patienten vårdas av läkaren och sjukskötaren på SAE ISAF MEDEVAC.

Kort tid efter larmet är helikoptrarna i luften och på väg mot upphämtningsplats. Soldaten opereras under tiden för sina skador, för att vara redo för transport när helikoptrarna väl anländer till Khilegay. Efter överlämning mellan läkare på plats och förbandets läkare och sjuksyster, lastas patienten för transport till det tyska fältsjukhuset på Camp Marmal, utanför Mazar-E-Sharif. Vid landning på Marmal möter ambulans och sjukvårdspersonal upp för att ta patienten sista biten till sjukhuset. När helikoptrarna tystnat på uppställningsplatserna är uppdraget ingalunda slut. Nu skall allt debriefas och rapporteras samtidigt som maskinerna klargörs för kommande uppdrag.

Vår insats är ibland skillnaden mellan liv och död och i detta fall gick det bra.

Niklas
Besättningsman i SAE ISAF MEDEVAC 


Ett svar till Larmet går!

  1. Mia Boysen oktober 3, 2011 kl. 6:22 e m Anmäl kommentar

    SÅ roligt att se vilket super jobb ni gör.. Ta hand om er……..kram till min älskade M

    Svara

Kommentera