27
Sep

Shura – Grannsamverkan nära Camp Northern Lights

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

Kapten Daniel resonerar med byäldstar och mullor som bor nära Camp Northern Lights

Ett av kompanierna som bor och jobbar på Camp Northern Lights är Papa Lima. Ett av våra mål är att skapa goda relationer med de som bor nära campen.

Vi gör fotpatruller två-tre gånger i veckan. Det är ett sätt att få och ge information. Vi samverkar även med representanter på stadsdelskontoret och den lokala polisstationen. När vi patrullerar träffar vi mycket folk som gärna pratar med oss. I de mötena har vi möjligheten att få information som vi behöver för att kunna fullgöra vårt jobb.

Barnen är ett naturligt inslag på gatorna i Mazar-e-Sharif. De är väldigt nyfikna och ofta väldigt påstridiga i sin iver att få vara med om något nytt. Barnen är ofta en bra ”mätare” på hur kvarteren där vi passerar mår för tillfället. Om det är få barn, och vuxna, ute är det något som skiljer sig från vardagen och då finns det anledning att prata lite extra med befolkningen och försöka reda ut om det är något speciellt som pågår. 

Under våra patruller har vi upplevt många olika saker såsom slakt av kor och getter direkt på gatan, försäljning av allehanda varor, en mängd olika luktintryck, inbjudningar på te, jobbansökningar, kor som fastnat i en bäck, får som transporteras på en mopedsadel med föraren ovanpå! Dessutom hundar som nog skulle skrämma slag på de flesta fyrbenta kusiner i Sverige. Patrullerna brukar ta två-tre timmar och under sommarmånaderna har svetten flödat då temperaturen i solen emellanåt varit nästan 70 grader.

Den gångna helgen genomförde vi Shura, ett afghanskt möte, med elva byäldstar och mullor som bor i den omedelbara närheten runt campen. Mötet diskuterade de hjälpbehov som finns i området men även säkerhetsfrågor som både rör landet i stort men även lokalt här i Mazar-e-Sharif. Mötet kom fram till att vi ska behålla kontakten mellan oss inne på campen och de lokala byäldstarna även fortsättningsvis. Budskapet från shuran var även att området runt campen är förhållandevis lugnt och att vår närvaro är uppskattad bland folket som bor här även om de hoppas att vi kan åka hem snart för det betyder ju att det går bättre för landet.

Kapten Daniel, ställföreträdande chef Papa Lima


Ett svar till Shura – Grannsamverkan nära Camp Northern Lights

  1. Kapten Sebbe september 29, 2011 kl. 6:00 e m Anmäl kommentar

    Min sons kommentar när han fick se bilden från marknaden: Pappa titta cyckeln! Cool!
    Vi ser alla världen på olika sätt!

    Hoppas ni har det bra, och fortsätt göra allt bra ni gör!

    Svara

Kommentera