18
Jun

Samverkan med ANSF

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

Just nu jobbas det för högtryck på FOB Monitor. Våra företrädare har lämnat Afghanistan för trygga Sverige. Det är, som vanligt när man är ny i ett insatsområde, mycket att sätta sig in i. Många nya intryck påverkar en; värmen, lukter, ljud och inte minst alla människor man träffar.

För samverkansofficerarna vid OCC-P (Operations Coordination Centre- Province) sker möten med befolkningen dagligen. Deltagare vid dessa samverkansmöten är representanter ur ANSF (samlingsnamn för afghanska armén, polisen och säkerhetstjänsten). Syftet är att delge varandra information om vad respektive enhet har gjort, gör och skall göra. Vid mötena ges även förslag på operationer som skall genomföras tillsammans med ANSF. Vikten av att genomföra operationer med ANSF kan inte nog understrykas då själva kärnan i den svenska insatsen i Afghanistan utgörs av så kallad ”partnering”. Partnering innebär i praktiken att bidra med truppstöd vid operationer, att genomföra patruller tillsammans med polisen, sk. Joint Patrols, eller att utbilda och träna den afghanska armén. Sättet vi jobbar på skapar en oerhörd närhet till det afghanska folket. Denna närhet ger i sin tur insikt och förståelse för varför Afghanistan ser ut som det gör. Att det afghanska folket är ett härdat folk som varit med om mycket genom åren står väldigt klart.

Även om det mesta är givande i vårt jobb stöter man även på en hel del problem när det gäller samarbetet med ANSF. Det har hänt att vi kommit överrens om att genomföra patruller tillsammans med polisen, patruller som vi fått ställa in för att polisen inte dök upp. Ibland vill de att saker skall ske med detsamma och har liten förståelse för våra svenska planeringsmetoder. I sådana fall gäller det att ha is i magen, inte lova något men ”se vad man kan göra”. Det viktiga är att alla blir nöjda och glada då mycket av jobbet går ut på att bygga och bevara relationer.

 /Capt Johan, LNO OCC-P  RL


7 Svar till Samverkan med ANSF

 1. Ann juni 18, 2011 kl. 10:22 f m Anmäl kommentar

  Härligt Johan – nu får man mer insikt i vad ditt innebär….tack för att du skriver!
  Kramar från mamma o pappa

  Svara
 2. Ann juni 18, 2011 kl. 10:25 f m Anmäl kommentar

  Vad ditt ARBETE innebär menar jag såklart. Kram

  Svara
 3. Mamma Ann juni 18, 2011 kl. 12:29 e m Anmäl kommentar

  Johan, intressant att få läsa om ert arbete där borta. Många styrkekramar……

  Svara
 4. boel ny juni 19, 2011 kl. 9:10 f m Anmäl kommentar

  hej intressant att veta lite vad ni gör Kramar från Espevik

  Svara
 5. Inger juni 19, 2011 kl. 12:43 e m Anmäl kommentar

  Hej Johan!
  Hittade denna sida hos Albinssonskan. Vi kommer att fortsätta läsa dina inslag.
  Hälsningar Bengt och Inger

  Svara
 6. Micke juni 22, 2011 kl. 1:07 f m Anmäl kommentar

  Trevlig midsommar!
  Skall tänka på er när jordgubbarna och snapsen förtärs!
  Syns snart. /Micke

  Svara
  • Johan juni 23, 2011 kl. 4:53 f m Anmäl kommentar

   Låter härligt Micke! Vi får göra vårt bästa för att fira midsommar här nere. Väderprognosen lovar i alla fall sol! Ät en jordhubbe för oss oxå!
   /Johan och Magnus

   Svara

Kommentera