07
Maj

Till Dig, anhörig till soldat i Afghanistanstyrkan FS21

Anmäl kommentar Av:
i Anhörig

Mitt namn är Rickard Johansson och jag är chef för den svenska Afghanistanstyrkan FS21. Det här brevet har tidigare skickats ut till de två anhöriga som respektive soldat uppgivit. Dock vet jag att varje soldat har långt fler anhöriga och för att nå så många anhöriga som möjligt publicerar jag även brevet här på förbandets blogg. Anledningen till att jag skriver detta brev är helt enkelt att jag vill ge en kort sammanfattning om läget på förbandet och för att visa min respekt för alla anhöriga.

Nyligen har förbandet genomfört anhörigdag på Livgardet i Kungsängen. Sammanlagt deltog omkring 2 300 personer i arrangemanget och det är en uppslutning som med råge överträffade åtminstone mina i förväg högt ställda förväntningar.

Jag tar det höga deltagarantalet som ett tydligt kvitto på att uppdraget som ligger framför oss engagerar våra anhöriga och det är ett engagemang som är centralt för att vi ska kunna utföra ett bra arbete i Afghanistan under de månader som återstår av 2011. Stödet från nära och kära på hemmaplan i Sverige är en förutsättning för att vi ska kunna hålla fullt fokus på den svåra och ibland farliga uppgiften vi står inför, och det gäller för alla mina soldater såväl för mig som chef för FS21.

När du läser detta brev är delar av förbandet FS21 är redan på plats i Afghanistan, och under de närmaste veckorna kommer resterande personal att flyga ner till Afghanistan. FS21 är utan tvekan det svåraste chefsuppdrag jag någonsin har tagit mig an, som alla vet är det ett uppdrag som emellanåt kommer att ställa mina soldater inför svåra prövningar. Trots komplexiteten i uppdraget känner jag en stor tillförsikt inför detsamma.

Anledningarna till detta är att den långa utbildningsperioden i stort varit mycket givande och då inte minst de utbildningsmoment under vilka vi har fått ta del av färsk erfarenhet från många kollegor som nyligen tjänstgjort i vårt kommande missionsområde. Många soldater på FS21 har tidigare tjänstgjort utomlands och deras kunskap gör ett redan kompetent förband ännu bättre. Samtliga soldater under mitt befäl har helt enkelt gjort ett enormt jobb som jag är ytterst nöjd med. Och en bättre start på vårt uppdrag kan jag som chef inte få.

Som du säkert redan känner till sänder SVT nu en dokumentärserie om den svenska insatsen i Afghanistan. Personligen tycker jag att det är mycket bra att Försvarsmakten tydligt visar hur livet som svensk soldat i Afghanistan ter sig, även om jag kanske inte delar varenda personlig åsikt som kommer till tals i serien. Men det är bra att vi uttrycker olika åsikter eftersom det skapar debatt, och debatt utmynnar i slutändan ofta i större förståelse för uppgiften som debatteras. Och just förståelse på hemmaplan för vårt arbete i Afghanistan är mycket viktigt för oss på FS21.

Avslutningsvis vill jag understryka att den svenska militära närvaron i Afghanistan gör skillnad. Inte för alla afghaner i hela Afghanistan, men för människorna i de fyra provinser i norra delen av landet som vi ansvarar för. Dessa familjer lever ett bättre och säkrare liv tack vare att svenska kvinnor och män med tre kronor på sina ökenuniformer håller vakt i närheten. Och att de gör så tillsammans med afghansk polis och militär.

Genom att ett antal svenska män och kvinnor frivilligt har valt att lägga den svenska bekvämligheten åt sidan gör Sverige skillnad för dessa afghaner. Då syftar jag emellertid inte enbart på soldaterna under mitt befäl, utan lika mycket på alla anhöriga, nära och kära, vuxna och barn vi lämnar bakom oss i Sverige.

Ni gör en storartad insats på hemmaplan för att Sverige ska kunna ha trupp på plats i Afghanistan.

Med vänlig hälsning

Rickard Johansson, chef FS21


4 Svar till Till Dig, anhörig till soldat i Afghanistanstyrkan FS21

 1. Sofia maj 13, 2011 kl. 7:41 e m Anmäl kommentar

  Ska bli kul och följa denna bloggen! Se vad bror min är med om där nere!

  Svara
 2. Lena Olsson maj 19, 2011 kl. 8:23 f m Anmäl kommentar

  Ser fram emot när ni börjar skriva på denna bloggen.

  Svara
 3. Yvonne Hultgren Fendell maj 22, 2011 kl. 9:55 f m Anmäl kommentar

  Vet inte riktigt om jag ser fram emot detta men det känns skönt att det finns ett forum som gör att man känner sig lite delaktig och förhoppningsvis informerad.

  Svara
 4. evamariesvensson maj 27, 2011 kl. 6:18 e m Anmäl kommentar

  Ja detta var verkligen intressant att läsa,kommer att följa denna blogg.Många kramar till er tjejer och killar som är där nere. <3

  Svara

Kommentera