21
Maj

Göta Ingenjörregemente tar över på Marmal

Anmäl Av:
i Afghanistan, Ceremoni, Internationell insats

Sedan FS 31 kom till Afghanistan den 10 maj så har det genomförts HOTO (Hand Over Take Over) under ledning av personal ur föregående kontingent. En sorts ”on the job training” som är absolut nödvändig för att man på ett proffsigt och engagerat sätt skall kunna ta över sin arbetsuppgift. Detta gjorde FS 30 på ett mycket bra sätt och vi känner oss nu redo för att ta över.

I det för dagen något molniga och blåsiga vädret genomfördes onsdagen den 18 maj överlämningsceremoni (TOA, transfer of authority) mellan FS 30 och FS 31 på Camp Marmal i Afghanistan.

Fanförare Carin, chef FS 31 och chef FS 30.  Foto: Försvarsmakten

Fanförare Carin, chef FS 31 och chef FS 30.
Foto: Försvarsmakten

Ceremonin inleddes med att C FS 30 tackade sin kontingent för ett väl utfört arbete och han hälsade i samma andetag även personalen ur FS 31 välkommen till Afghanistan. Vi var efterlängtade, det hördes tydligt!

Till tonerna av Norrbottens regementes marsch lämnade överste Jarmo Koski, chef FS 30, över den svenska fanan och därmed också ansvaret till överste Lars Nilsson, chef FS 31.

Den svenska kontingenterna vid genomförande av överlämning.  Foto: Försvarsmakten

Den svenska kontingenterna vid genomförande av överlämning.
Foto: Försvarsmakten

Korta tal genomfördes till båda kontingenterna av C FS 31 som bl.a. påminde avgående styrka om att de nu kommer hem till den finaste perioden i Sverige med full blomning och förhoppningsvis fint sommarväder. Talet till FS 31 avslutades med orden: ”Nu är vi ensamma, helt utan back-up – detta kommer att lösa sig om alla bara gör sitt bästa och att vi också emellanåt ser till att ha roligt”. Avslutningsvis spelades Göta Ingenjörregementes marsch och ceremonin var över. Det firades nu med det svenskaste av allt ”fika” på den tyska restaurangen Oasen där dagen till ära en tårta i de svenska färgerna hade bakats.

Carin Brosten/Public Affairs FS 31

19
Maj

Det drar ihop sig…

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Efter 325 kapsyler, 534 kilometer löpning och ett par tusen fotografier är det med en  känsla av både  lättnad och ledsamhet som jag lämnar över till min efterträdare som passande nog också heter Carin.

IMG_2187

Min tid som PAO har varit fantastiskt givande och med en kamera runt halsen är man emellanåt både populär och privilegierad vilket har gett mig många minnesvärda möten.

325 kapsyler, en för varje halvliter vatten. Och då har jag nog ändå druckit mindre än genomsnittet. Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

325 kapsyler, en för varje halvliter vatten. Och då har jag nog ändå druckit mindre än genomsnittet.
Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

FS30_20160206_Flygplatsen_045

Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

Även om jag vet att det inte fungerar i verkligheten så hoppas jag att denna vita duva har många ägg i sitt rede och att den tillsammans med sina släktingar kan påverka freden i Afghanistan så att jag i framtiden kan återvända som turist till detta fantastiska land.

Tack för mitt halvår på bloggen 🙂
Carin Bergensten

Kamera och blogguppdrag överlämnas från Carin till Carin.

Kamera och blogguppdrag överlämnas från Carin till Carin.

07
Maj

Medaljering

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Långa, korta; varma, kalla; bra, dåliga; regniga, soliga. Dagar som livet i allmänhet. De 165 dagar som passerat sen vi kom har också varit så, men framförallt annorlunda mot vardagen hemma. Vi tror och hoppas att vi under dessa dagar bidragit till ett bättre säkerhetsläge i Afghanistan även om vägen till trygghet är lång.
I fredags var det dags för oss att erhålla medalj för vårt arbete här och det var en mycket nöjd och glad Brigadgeneral Renk som delade ut medaljerna.

C FS 30 överste Jarmo Koski lämnar av till C TAAC N Brigadgeneral Hartmut Renk

C FS 30 överste Jarmo Koski lämnar av till C TAAC N Brigadgeneral Hartmut Renk.

29
Apr

Fältartisterna Finalen

Anmäl Av:
i Afghanistan, Besök, Internationell insats, Musik

På torsdageftermiddagen fick vi en annorlunda fikarast med kaffe och ståuppkomik. Helt utan röd tråd. Ingen visdom. Inga åsikter. Bara väldigt, väldigt roliga skämt 🙂

 

Även om onsdagens International Wednesday inleddes med Final Countdown så var det torsdagskvällen som var finalen och scenen gjordes klar för ännu en toppenkväll.

Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

Artisterna har var och en sina egna och olika varianter på förberedelser.

 

Showen bjöd på en stor dos av lika delar engagemang, glädje och proffession!

 

Vi hade fantastiska dagar och vi hade gärna haft er kvar längre!

Nicklas Thelin, Johan Dereborn, Johannes Kotschy, Fredrik Andersson, Lars Olsson, Krister Kraftling, Linda Sundblad och Reine Dahlberg. Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

Nicklas Thelin, Johan Dereborn, Johannes Kotschy, Fredrik Andersson, Lars Olsson, Kristian Kraftling, Linda Sundblad och Reine Dahlberg.
Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

29
Apr

The best International Wednesday ever!

Anmäl Av:
i Afghanistan, Besök, Frivilligorganisation, Internationell insats, Musik

Onsdagens förmiddag bjöd på sigthseeing på hög nivå. De fältartister som ville fick följa med upp i den knappt 45 m hög masten som är Camp Marmals högsta ”byggnad”. Efter lite trång och småjobbig trappträning bjöds det på en fantastisk utsikt.

 

Varje onsdag har det under vår tid här nere varit ”International Wednesday”. De länder som finns representerade på campen har då fått möjlighet att visa upp sitt land på valfritt sätt. Vi har hittills bjudits på både god mat, vackra bilder, och någon enstaka långtråkig powerpoint 😉

I onsdags var det vår tur. Johan visade två filmer om Sverige och presenterade Kungen, valuta, IKEA, köttbullar mm. Sedan bjöd vi på smakprov av sill, västerbottenspaj, kaviar, renklämma och kolakakor.

Främst tack var Fältartisternas uppträdande var det många som sa: The best International Wednesday ever!

 

28
Apr

Fältartisterna dag 1

Anmäl Av:
i Afghanistan, Frivilligorganisation, Internationell insats, Musik

Efter en tid med leaveperiod och mycket ”vardagligt” arbete kastades vi in i en intensiv vecka och ett efterlängtad besök. Tillsammans med våra sista leaveresenärer anlände i tisdags Fältartisterna.

Med sitt ursprung ur beredskapsåren har Försvarets Fältartister sedan 1953 varit en del av den svenska frivilligrörelsen med uppgift att stödja Försvarsmakten med personalvård i form av musik och artisteri i Sverige såväl som i insatsområden.
Vill du veta mer om Fältartisterna kan du besöka deras hemsida.
http://www.forsvarsutbildarna.se/faltartist

På tisdagskvällen var vi ett knappt hundratal som på Camp Mirra (den Finska kontingenten) bjöds på hamburgare, musikquiz och trolleri.

Stämningen under musikquizen var på topp. Foto:Försvarsmakten/Carin Bergensten

Stämningen under musikquizen var på topp.
Foto:Försvarsmakten/Carin Bergensten

Dagens fördelsedagsbarn ville inte vara med på scen... Foto:Försvarsmakten/Carin Bergensten

Dagens fördelsedagsbarn ville inte vara med på scen…
Foto:Försvarsmakten/Carin Bergensten

Det vinnande laget. Foto:Försvarsmakten/Carin Bergensten

Det vinnande laget.
Foto:Försvarsmakten/Carin Bergensten

 

21
Mar

Mongolisk uppvisning

Anmäl Av:
i Afghanistan, Förevisning, Internationell insats

I lördags hade mongolerna uppvisning av både exercis och stridsteknik. Man förstår att det måste ligga många timmar träning bakom för det var en mycket imponerande föreställning!

Samlingsplatsen var såklart där den Mongoliska kontingenten bor, och det råder ingen tvekan om vilka baracker det rör sig om.

Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

 

Efter att den Mongoliske kontingentschefen hälsat alla välkomna så startade programmet med exercis, som genomfördes med en stor dos av precision.

 

Därefter genomfördes en kort uppvisning i stridsteknik. Dock inte av det modernaste slaget. Det var kast med kniv, spik och spade. Såg kanske inte så imponerande ut på håll, men när vi efteråt gick nära såg det annorlunda ut. Knivarna var nämligen vanliga bordsknivar.

 

Det som kanske imponerade mest var när ”ninja”-soldaterna drog igång. Slag, sparkar, krossande av betong, brinnande block mm som utfördes med stor inlevelse!

Bara uppsynen gjorde att man nästan blev rädd... Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

Bara uppsynen gjorde att man nästan blev rädd…
Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

 

Vi fick även en inblick i momentet ”kontorsskjutning” som alla som gått insatsutbildning på Livgardet är väl förtrogna med. Denna var tack vare en stor skopa action något annorlunda än vad vi är vana vid!

Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

 

När stridshettan lagts sig fick chefen för TAAC-N ett hederspris och sedan samlades en stor del av publiken för fotografering. Därefter bjöds på Mongolisk mat och vi fick även titta in i en yurta som är en  modern ”hydda” och den vanligaste Mongoliska bostaden för en familj.

 

Vi tackar Mongolerna för en mycket trevlig och imponerande uppvisning av både strid och kultur 🙂

Carin
PAO FS30

Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

 

 

 

13
Mar

Den Afghanska våren

Anmäl Av:
i Afghanistan, Internationell insats
Snön är borta från bergen och vallmon står i full blom. Foto: Försvarsmakten/Carin

Snön är borta från bergen och vallmon står i full blom.
Foto: Försvarsmakten/Carin Bergensten

För 2 veckor sedan passerade vi halvtid för vår insats och på dessa veckor har det vädermässigt hunnit hända väldigt mycket. Från snö och is till med svenska ögon sett full sommar. Våren har kommit och med den både fågelkvitter och blommande vallmo.
Ur vallmoblommans vita sav utvinns opium samt heroin och tyvärr står Afghanistan för ungefär 90% av all opiumtillverkning i världen. När man ser dessa blommors växtkraft så kan man förstå att det är svårt att få Afghanerna att välja andra grödor.
Talibanerna tros dra in omkring 100 miljoner dollar årligen i skatter som de kräver av vallmoodlarna. Pengar som sedan används för att finansiera kriget mot regeringen.
Våren i Afghanistan är historiskt sett förknippad med att ”fighting season” startar och striderna mellan den afghanska armén och talibanerna ökar. De senaste åren har man sett tendenser till att denna gräns suddas ut mer och mer och att Talibanerna är aktiva hela året.
Vi tror såklart att vår rådgivning ger resultat och att den Afghanska armén känner sig stärkta och är redo att möta våren och Talibanerna.

04
Mar

Den Grafströmska raiden

Anmäl Av:
i Okategoriserade
Taggar: ,
Camp MARMAL, AFG: Jägarofficer leder minnesceremonin för 4. Jägarkompaniet, Sallafronten 1940.

Camp MARMAL, AFG: Jägarofficer leder minnesceremonin för 4. Jägarkompaniet, Sallafronten 1940.

Den 1 mars varje år genomförs en minnesceremoni över den Grafströmska raiden (1-3 mars 1940) vid Arméns jägarbataljon, i Arvidsjaur. Jägarkompaniets strid tillhör en av de mest uppmärksammade händelserna under de två veckor Frivilligkåren låg vid fronten.

Kompaniet organiserades som en del av den svenska frivilligkåren under Finska vinterkriget och fortsättningskriget. Kompaniet rekryterades i huvudsak av personal ur K 4 i Umeå under ledning av Löjtnant Anders Grafström. ”Striden på holmen” uppstod då kompaniet var bivackerat under genomförandet av ett spaningsföretag bakom fiendens linjer i trakten av Märkäjärvi.

Jägarbataljonens personal ur FS30 genomförde på årsdagen ett uppmärksammande av händelsen och de stupade.

Läs mer om den Grafströmska raiden.

04
Mar

Marmal Games

Anmäl Av:
i Afghanistan, Enskilda insatser, Multinationell

Marmal Games har gått av stapeln på Camp Marmal i Mazar-e-Sharif med lottade och nationalitetsmixade lag. För de allra flesta innebar de här nya konstellationerna möte med nya människor utanför de vanliga grupperna. Viktigare att berätta om i denna text än alla de detaljer kring just de specifika tävlingarna är vad dessa innebär för samarbetet inom den internationella insatsen Resolute Support (RS) och specifikt det regionala ansvar Train, Advise, Assist Command North (TAAC N) som Sverige bidrar till.

Varje dag möts vi som arbetar här i en multinationell miljö i situationer med många olika människor, ofta på ett eller flera språk som vi inte är uppväxta med. Det är lätt att vi dras till de sociala kontexter som vi känner oss trygga i och som kräver minst social energi från oss. Alla är vi nog mer eller mindre på det sättet. Som människor i allmänhet finner vi ofta oss i våra rutiner och de människor som vi av vana väljer att umgås med, äta vår lunch med och hänga med på fritiden. Arrangemang som Marmal Games bryter våra invanda mönster. När människor hamnar i situationer där de behöver arbeta i en grupp tillsammans krävs det interaktion. När ett tävlingsmoment läggs på och kämparglöden väcks blir banden mellan deltagarna starkare.

Vi löser uppgift i en skarp miljö. Runt omkring oss här i norra Afghanistan och i landet i stort pågår ett krig som är inne på sitt senaste år av fler än vad vi svenskar som är på plats här nu kan överblicka. Uppgiften är omfattande och långsiktig. Afghanistans militär och polis ska bli självständiga. Inte minst i denna utmanande uppgift behöver vi känna varandra personligen inom hela insatsen och skapa band till varandra som förenklar i vår vardag och i våra roller. Allt arbete underlättas av personliga relationer.

Arrangemang som Marmal Games är viktigt genom att det bidrar till att förbättra förutsättningar för att stödet till afghanerna blir framgångsrikt och att vi därmed ökar våra möjligheter att lyckas i vår insats.

Thomas Simonsson FS30