27
Maj

Morgonstund har guld i mund

Anmäl Av:
i Afghanistan, Internationell insats, Lv 6, Nato/PfP

Klockan är 04.20 när alarmet ringer och jag tassar upp med förhoppningen att inte väcka min rumskamrat alltför mycket.
Jag ska denna tidiga morgon åka med vår logistikchef, Christoffer, i ett av hans uppdrag som busschaufför till flygplatsen i Mazar-e Sharif.

Den svenska stödfunktionen, NSE (national support element), stöttar den svenska kontingenten med bland annat personaltjänst, logistik, resor och welfareverksamhet.
Vi samarbetar även med en del andra nationer gällande logistik och ett av uppdragen är att ombesörja transporter till och från den civila flygplatsen där en del av den militära personalen ankommer.

Christoffer med förberedelser inför morgonens transport till och från flygplatsen. Foto: Försvarsmakten

Christoffer förbereder morgonens transport till och från flygplatsen. Foto: Ida-Maria Martinsson/Försvarsmakten

Denna morgon åker även två danska officerare med som i sin tur också ska ingå i körschemat framöver.
– Sverige har löst uppgiften som hjälp till flygplatsorganisationen. När nuvarande chaufför nu har lämnat Afghanistan för hemresa till Sverige så känns det ok vi fortsätter att hjälpa till med denna uppgift. Det känns dock bra att det nu tillkommer en del danskar som kommer att dela uppgiften med oss att köra. Sedan är det bara bra för svensk del att vi kan ställa upp och hjälpa andra nationer med deras olika uppdrag – det får vi säkert igen i ett senare läge, säger Christoffer.

När klockan slagit 06.30 och anländade personal kommit på plats rullar bussen tillbaka mot camp Marmal längs landningsbanan – nu väntar frukost innan arbetsdagen fortsätter i Afghanistan.

24
Maj

Avtackning på tyska fältsjukhuset

Anmäl Av:
i Afghanistan, Försvarsmedicincentrum, Internationell insats, Lv 6, Nato/PfP, P 4, Sjuksköterska

I samband med att FS 28 roterar hem och FS 29 tar över sker byte av svenska kontingentens medicinska koordinator och sjuksköterska.

Daglig uppställning på tyska fältsjukhuset. Foto: Pär Thornell/Försvarsmakten

Daglig uppställning på tyska fältsjukhuset. Foto: Pär Thornell/Försvarsmakten

Sjuksköterskan Sara Ljungwald har under det senaste halvåret arbetat på det tyska fältsjukhuset och i den svenska stödfuktionen, NSE, med ett stort engagemang för kontingentens hälsa och välbefinnande.

I onsdags avtackades Sara av chefen för tyska fältsjukhuset med diplom och coin. I samband med detta tog sjuksköterskan Anna Gustafson över arbetet.

Sara Ljungwald med diplom och coin. Foto: Försvarsmakten

Sara Ljungwald med diplom och coin. Foto: Försvarsmakten

22
Maj

FS 29 tar befälet

Anmäl Av:
i Afghanistan, Armén/mark, Ceremoni, F 21, Halmstad, Internationell insats, Lv 6, Nato/PfP, P 4, Skövde

Onsdagen den 20 maj genomfördes överlämningsceremoni mellan FS 28 och FS 29 på Camp Marmal i Afghanistan.
Större delen av båda kontingenterna var närvarande vid ceremonin, men då Sverige även har personal i Kabul var det inte möjligt att samla alla.

FS 28 och FS 29 uppställda för överlämningsceremoni. Foto: Försvarsmakten

FS 28 och FS 29 uppställda för överlämningsceremoni. Foto: Försvarsmakten

Till tonerna av Skaraborgs regementes marsch lämnade Överste Joakim Karlquist, chef FS 28, över den svenska fanan och därmed ansvaret till överste Jan Ohlson, chef FS 29.

I överste Karlquists tal nämndes flexibilitet, förtroende och kamratskap vilket även kommer fortsätta hos FS 29.

Överste Karlquist lämnar över den svenska fanan till överste Ohlson. Foto: Försvarsmakten

Överste Karlquist lämnar över den svenska fanan till överste Ohlson. Foto: Försvarsmakten

 

Efter överste Ohlsons tal, där han passade på att tacka FS 28 för varmt mottagande, spelades Luftvärnsregementets marsch för att avslutningsvis fika tillsammans på den tyska welfarerestaurangen Oasen.

Tack FS 28 för en mycket bra och lärorik överlämning som har hållt hög kvalitet – njut av välförtjänt ledighet och hemkomst tillsammans med nära och kära; nu är FS 29 redo att ta över uppgifterna i Afghanistan.

Efter sex och en halv månad i Afghanistan lämnar FS 28 nu över ansvaret till FS 29. Foto: Försvarsmakten

Efter sex och en halv månad i Afghanistan lämnar FS 28 nu över ansvaret till FS 29. Foto: Försvarsmakten

 

19
Maj

Särskild tillsyn

Anmäl Av:
i Afghanistan, Arbetsmiljö, Besök, Förevisning, Internationell insats, Ledarskap, Nato/PfP, P 4, Yrkesofficer

Att rapportera hem hur det står till med förbandet är något som görs ofta, men för att verkligen se hur allt är på plats genomförde ställföreträdande chefen för insatsstaben, konteramiral Anders Grenstad, en särskild tillsyn av FS28 under valborg. Under sin vistelse på Camp Marmal hann amiralen och hans följe besöka alla svenskar som arbetar på campen.

Amiralen berättade även för de som varit på plats i snart 7 månader om vad som hänt i Försvarsmakten under bortavaron – man blir lätt isolerad när man är på insats. Sedan berättade han även om de utmaningar som vi som myndighet står inför framgent. Ett bra och gemytligt besök för alla parter!

konteramiral Grenstad hann med besök på Role 2 sjukhuset på Camp Marmal. Foto: Försvarsmakten.

Konteramiral Grenstad hann med besök på Role 2 sjukhuset på Camp Marmal. Foto: Försvarsmakten.

På sjukhusets vårdcentral arbetar Sara, som är Medical Planner, deltid. Hon är både en del av det tyska sjukhuset men främst ett stöd för kontingenten i mental och fysisk hälsa. Foto: Försvarsmakten.

På sjukhusets vårdcentral arbetar Sara, som är Medical Planner på FS28, deltid. Hon är både en del av det tyska sjukhuset men främst ett stöd för kontingenten i mental och fysisk hälsa. Foto: Försvarsmakten.

Även ett besök hos C-IED experten Ola som bland annat förmedlar sin kunskap i IED (Improvised Explosive Device) till TAAC North-personal. Foto: Försvarsmakten.

Även ett besök hos C-IED experten Ola som bland annat förmedlar sin kunskap i IED (Improvised Explosive Device) till TAAC North-personal. Foto: Försvarsmakten.

Kontermiral Grenstad tillsammans med Commanding Officer TAAC Nord - brigadgeneral Andreas Hannemann. Foto: Joakim Karlquist/Försvarsmakten.

Kontermiral Grenstad tillsammans med Commanding Officer TAAC Nord – brigadgeneral Andreas Hannemann inne på TAAC Nords högkvarter. Foto: Joakim Karlquist/Försvarsmakten.

15
Maj

Svenskarna fortsätter att leverera!

Anmäl Av:
i Afghanistan, Internationell insats, Ledarskap, Multinationell, Nato/PfP, Uppvisning, Yrkesofficer

Så var det ännu en svensks tur att få ett Letter of Commendation. Denna gång tilldelades Kenneth Persson det på sin sist dag i insatsområdet där han arbetat som rådgivare G3 på 209:e armékåren. Kenneth har gjort ett stort intryck under sin intensiva period på FS28. Han kom som ett yrväder i februari och lämnade kontingenten nu i maj för en välförtjänt ledighet.

Grattis Kenneth!

Kenneth inne på TAAC Norths högkvarter med sitt Letter of Commendation. Foto: Sofia Svensson/Försvrsmkten.

Vär värt efter mycket bra jobb! Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

KENNETH PERSSON

KENNETH PERSSON 001

10
Maj

Hemåt det bär

Anmäl Av:
i Afghanistan, Ceremoni, Internationell insats, Nato/PfP, P 4, Soldat, Tradition, Yrkesofficer

Det är ”hemåkartider” för FS28. Återigen var det på söndagskvällen dags för en avskedsgrill, den här gången tackar vi Kenneth och Stefan för deras insatsen här hos oss. De ur FS29 som redan anlänt, samt de av FS28 som finns kvar på Camp Marmal samlades för att äta hamburgare och spendera några timmar med sina kamrater. Det är inte ett särskilt stort gäng, men det är en god och uppsluppen stämning.

DSC_0020_3159

Mingel på Villa Villekulla. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

DSC_0015_3154

Enligt tradition så är det den personal som lämnar området som står för tillagandet av maten. Stefan och Kenneth fixade hamburgare, men den saknade ingrediensen -LÖK. Jubel och fröjd! Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

CO, öv Joakim Karlquist, tog även tillfället i akt att medaljera PAO/STEX/Logass (mm) Sofia som ännu inte hunnit få ISAF-medaljen, övriga kontingenten fick när chefen P4 var och besökte insatsområdet. FS28 anlände från september 2014 till och med januari 2015, så de som anlände till insatsområdet mer än 30 dagar innan årsskiftet medaljeras med ISAF-medalj.

DSC_0046_3186

Efter medalj så var det utdelning av FS28 sköldar till Kenneth och Stefan efter deras goda insats i TAAC North. Foto: Peter NIlsson/Försvarsmakten.

Kontingenten uppställd på Villa Villekulla. Foto: Peter Nilsson/Försvarsmakten.

Kontingenten uppställd på Villa Villekulla. Foto: Peter Nilsson/Försvarsmakten.

DSC_0047_3187

Några skulle kanske kalla det informellt, men känslan är på bästa sätt intimt. Det är en väldigt god stämning i den lilla styrkan svenskar som finns på plats på campen. Foto: Peter Nilsson/Försvarsmakten.

DSC_0045_3185

Gemytligt. Foto: Peter Nilsson/Försvarsmakten.

 

 

 

 

 

07
Maj

Nya kamrater på plats

Anmäl Av:
i Afghanistan, Internationell insats, Ledarskap, Lv 6, Nato/PfP, P 4, Yrkesofficer

Vi som skriver detta avsnitt i Afghanistanbloggen tillhör egentligen FS29 som med sin huvudstyrka kommer ned senare i maj och avlöser FS28. Några ur FS29 kom ned så tidigt som i februari, medan ytterligare en grupp anlände i mitten av april.

IMG_0189BLOGG

Vy över Kabul på resan mot Mazar-E Sharif. Foto: Martin Bergstrand/Försvarsmakten.

 

GOPR0008blogg

Under transport till skjutbanan för inskjutning. Foto: Försvarsmakten.

Ett fåtal av oss bemannar TAAC Nords högkvarter, medan huvuddelen arbetar med att rådge den afghanska 209:3 armékåren. Från det vi klev av flygplanet på den militära delen av Mazar-E Sharif flygplats har vi tagits emot mycket väl och blivit som ett nytillskott av FS28. Våra företrädare har gjort ett utmärkt arbete och vår ambition är att fortsätta i samma goda anda och med samma professionalism.

IMG_0232__blogg_

Björn, Joakim och Ola på skjutbanan, Foto: Martin Bergstrand/Försvarsmakten.

Att det inte är lugnt i regionen fick vi ett mycket handfast bevis på en fredag för några veckor sedan, då insurgenter som deklarerat att ”Fighting Season 15″ inletts, genomförde en raketattack mot basen. Lyckligtvis utan personella skador. Erfarenheterna från attacken omsätts nu i förbättrade rutiner och procedurer.

När ISAF efterträddes av Resolute Support (RS) innebar det att fokus blev att träna, assistera och rådge de afghanska säkerhetsstyrkorna. Om vi begränsar oss till de afghanska säkerhetsstyrkorna i det norra området, där vi verkar, kan man lugnt säga att dessa goda råd nu är dyra. Utan att gå in på detaljer är stora delar av de afghanska styrkorna insatta i strider i de östra delarna. Denna utveckling följer vi noga av flera skäl, RS egen säkerhet är förstås prioriterat, men det är också viktigt att få en återkoppling på hur träningen och rådgivningen omsätts i praktiken.

Snart är huvudstyrkan FS29 på plats och den ordinarie överlämningsperioden påbörjas. FS28 kan snart ta kompassriktningen mot Skövde och njuta av att få umgås med familj och vänner samt en synnerligen välförtjänt ledighet efter väl genomfört uppdrag.

IMG_0221blogg

Såhär pendlar några av oss till jobbet. Foto: Martin Bergstrand/Försvarsmakten.

 

På återhörande!

01
Maj

Svenskarna fortsätter att utmärka sig

Anmäl Av:
i Afghanistan, Artilleriofficer, Försörjningsofficer, Internationell insats, Ledarskap, Ledning och logistik, Ledningsofficer, Markstridsofficer, Mentor, Multinationell, Nato/PfP, P 4, Reservofficer, Samarbete, Underrättelsebefäl, Veteran, Yrkesofficer

Ännu en svensk officer har fått Letter of Commendation av brigadgeneral Hannemann för sin insats här i Afghanistan.

VÄL FÖRTJÄNT och GRATTIS EIRIK STEINUM!

Eirik

Eirik 001

 

 

Under föregående vecka avtackades de rådgivarna ur 209:e kåren som varit här sedan september 2014 som nu roterat hem till Sverige och har gått på en väl värd ledighet.

DSC_0053_2766

De svenska rådgivarna tillsammans med en turkisk och en tysk kollega. De har stöttat 209:e armékåren i logistik, joint fire, it, samband och underrättelse. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

De sex svenskar som roterade hem avtackades på Villa Villekulla med en grillkväll.
Vi saknar er redan!

DSC_0048_2869

CO Öv Joakim Karlquist delade ut FS28:s minnessköldar. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

 

 

DSC_0069_2889

På afghanskt manér höjde de sina gåvor och utropade ”för Afghanistan och för Sverige!” till publikens jubel. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

DSC_0081_2902

Från september till slutet av april har de här 6 officerarna gjort ett stort och gott intryck på såväl internationella medarbetare och sina svenskar kollegor. De skall vara, och vi är, stolta över deras insats. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

 

 

25
Apr

Basketturnering

Anmäl Av:
i Afghanistan, Arrangemang, Multinationell, P 4, Samarbete, Tävling och mästerskap, Träning

I dagarna anordnades en basketturnering på Camp Marmal. Svenskarna och den något (för oss) otippade basketnationen Lettland ställde upp med ett lag.

Turneringen spelades i ett playoff-system, förlorade man en match åkte man ut direkt. Svensk/Lettiska-laget blev lottade att inleda mot ett av tre mongoliska lag som deltog.

Det blev en kort fröjd för svensk/letterna, mongolerna visade sig ha en gudomlig spänst och kvicka fötter. Men inte hängde de läpp för det. En skön eftermiddag och ett avbrott i ”vardagen”.

DSC_0115_2585

Matchstart. Spänst! Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

DSC_0136_2606

Sara in action. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

DSC_0222_2692

Ett glatt gäng trots att det ”bara” blev en match. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

 

17
Apr

Letter of Commendation

Anmäl Av:
i Afghanistan, Ceremoni, Internationell insats, Ledarskap, Multinationell, Nato/PfP, P 4, Samarbete, Yrkesofficer
DSC_0036_1284

Löjtnant Linda Kits och överstelöjtnant Patrik Edentoft erhöll stort beröm och ett varsitt väl värt Letter of Commendation på torsdagseftermiddagen. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Under gårdagen fick överstelöjtnant Patrik Edentoft och löjtnant Linda Kits Letter of Commendation av Commanding Officer i TAAC North, brigadgeneral Hannemann.
De har under de 8 månader som de varit i Afghanistan har de båda jobbat i SAROC (Situation and Awareness Recovery Operation Centre), där Patrik har varit chef och Linda watchkeeper.
De är de två på kontingenten som, i särklass, haft den högsta arbetsbelastningen – men har på ett proffesionellt och målmedvetet sätt förbättrat och upprätthållit en hög standard i SAROC.

DSC_0100_1348

Av de 4 officerare som fick Letter of Commendation var två svenskar. Det goda rykte om svenska officerare och soldater har, förvaltas mer än väl och detta om något är ju ett bevis på att det märks att SWECON gör ett bra jobb trots att de till antalet är få på plats. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten

Lindas motivering löd enligt följande:

”Letter of Commendation

Löjtnant Linda KITS tog sig an de viktiga ansvarsområdena och utmärkte sig förtjänstfullt som Watchkeeper i SAROC i TAAC-North från september 2014 till april 2015. Från allra första början underlättade hennes ansträngningar uppgifterna i SAROC oerhört, inte bara som en Watchkeeper men också som en lagspelare med fokus på det övergripande resultatet från SAROC. Hon har fullföljt sina åtaganden på ett extraordinärt sätt och hennes utmärkta uppträdande visade sig genom hennes förmåga att anpassa, utveckla och tackla alla situationer.

Lt KITS sociala kompetens och professionella uppträdande har förbättrat kommunikationen och minskat de kulturella skillnaderna inom den komplexa multinationella miljön i SAROC där mer än tio olika länder arbetar tillsammans dygnet runt under väldigt krävande omständigheter.

Lt KITS har på ett professionellt tagit utökat ansvar att  koordinera och hantera vakthavande befäls och Watchkeepers skiftbytessystem för att minimera negativa påföljder för SAROCs produktivitet under personalbrist med anledning av sjukdom, hemresor och rotationer. Detta uppnåddes effektivt och alltid med hänsyn till allas individuella förväntningar. Hon har även omorganiserat SAROCs mappsystem och informationsdatabas för att utveckla ett mer hållbart och robust datorbaserat system, som på ett enkelt sätt kan förstås av alla medarbetare i SAROC. Hennes insatser har blivit oerhört uppskattade av alla medarbetare, och har också lett till förbättringar under rotationer för all personal och för den totala produktiviteten i SAROC.

Lt KITS besitter ett naturligt ledarskap kombinerat med en positiv personlighet som ökar lagkänslan. Hennes vilja att ta ansvar bortom formella uppgifter har varit en värdefull tillgång för TAAC-North SAROC. Som den enda kvinnliga officeren i SAROC har hon gett en målbild för det sätt som kvinnliga soldater bör utföra sina arbetsuppgifter i en mansdominerad miljö.

Lt KITS har på alla sätt varit en god kamrat och varit ett utmärkt exempel på en praktisk, professionell och problemlösande officer. Hon har på ett signifikant sätt bidragit till framgångarna på TAAC-North under hennes tjänstgöring. Hon är en person man kan lita på både med arbetsrealterade och personliga ärenden och jag kan med detta i högsta grad reckomendera henne för fortsätta internationella uppdrag.

HANNEMANN, Andreas
BG DEU ARMY
COM TAAC NORTH”

DSC_0131_1378

”Välförtjänt” var det ordet som ljöd innanför TAAC North’s murar efter uppställningen var över. Det var många kollegor från olika länder som ville gratulera dem efter ceremonin. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Patriks motivering löd enligt följande:

”Letter of Commendation

Överstelöjtnant Patrik EDENTOFT tog sig an de viktiga ansvarsområdena och utmärkte sig förtjänstfullt som chef SAROC i TAAC-North från september 2014 till april 2015. Som om det vore medfött fördelade han uppgifter med ett superbt resultat. Hans kritiska öga för samordning mellan viktiga ledare och koalitionschefer har i hög grad bidragit till effektiviteten av Force Protection och underhållsstödet, som resulterat i väl utförda uppdrag under hela hans tjänstgöring. Han, som chef, har sakkunnigt representerat de kritiska intressen och mål i SAROC genom gränsöverskridande organisation och kommunikation för att inkludera samtidig planering och koordinering mellan North Atlantic Treaty Organization (NATO)/International Security Assistant  Force (ISAF) –högkvarter och Resolute Support högkvarter.

Övlt EDENTOFT har visat upp fenomenal stabskommunikation, problemlösningsfärdigheter och en uppfinningsrik kommunikation för att assistera hans underordnade i förbättringen av produktiviteten. Han har resolut visat personligt engagemang, operativ vision och stabsorganisation som resulterat i fullföljande av alla missionsväsentliga och styrda uppgifter medan han stöttat TAAC-Norths operationer.

Övlt Patrik EDENTOFT förde sömlöst över SAROC från ISAF till RS och fortsatte noggrant att övervaka de unika resurs- och hållbarhetskrav som är viktiga för att effektivt kunna stödja många av koalitionsstyrkornas operationer. Han har verkligen varit ”spindeln i nätet”. Genom hans stora engagemang, etablerades viktiga samarbeten mellan Task Forces, DEFENCE Intelligence Agency och andra koalitionsstyrkor vilket resulterade i oöverträffat samarbete och sammanhållning genom SAROCs aktiviteter och uppgifter. Hans distinkta prestationer speglar stor tilltro till honom själv, hans personal och den svenska armén.

HANNEMANN, Andreas
BG DEU ARMY
COM TAAC NORTH”

 VÄL FÖRTJÄNT!

Linda och Patrik utanför sin arbetsplats på högkvarteret. Foto: Sofia Svensson/Försarsmakten.

Linda och Patrik utanför sin arbetsplats på högkvarteret. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.