17
Apr

Letter of Commendation

Anmäl Av:
i Afghanistan, Ceremoni, Internationell insats, Ledarskap, Multinationell, Nato/PfP, P 4, Samarbete, Yrkesofficer
DSC_0036_1284

Löjtnant Linda Kits och överstelöjtnant Patrik Edentoft erhöll stort beröm och ett varsitt väl värt Letter of Commendation på torsdagseftermiddagen. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Under gårdagen fick överstelöjtnant Patrik Edentoft och löjtnant Linda Kits Letter of Commendation av Commanding Officer i TAAC North, brigadgeneral Hannemann.
De har under de 8 månader som de varit i Afghanistan har de båda jobbat i SAROC (Situation and Awareness Recovery Operation Centre), där Patrik har varit chef och Linda watchkeeper.
De är de två på kontingenten som, i särklass, haft den högsta arbetsbelastningen – men har på ett proffesionellt och målmedvetet sätt förbättrat och upprätthållit en hög standard i SAROC.

DSC_0100_1348

Av de 4 officerare som fick Letter of Commendation var två svenskar. Det goda rykte om svenska officerare och soldater har, förvaltas mer än väl och detta om något är ju ett bevis på att det märks att SWECON gör ett bra jobb trots att de till antalet är få på plats. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten

Lindas motivering löd enligt följande:

”Letter of Commendation

Löjtnant Linda KITS tog sig an de viktiga ansvarsområdena och utmärkte sig förtjänstfullt som Watchkeeper i SAROC i TAAC-North från september 2014 till april 2015. Från allra första början underlättade hennes ansträngningar uppgifterna i SAROC oerhört, inte bara som en Watchkeeper men också som en lagspelare med fokus på det övergripande resultatet från SAROC. Hon har fullföljt sina åtaganden på ett extraordinärt sätt och hennes utmärkta uppträdande visade sig genom hennes förmåga att anpassa, utveckla och tackla alla situationer.

Lt KITS sociala kompetens och professionella uppträdande har förbättrat kommunikationen och minskat de kulturella skillnaderna inom den komplexa multinationella miljön i SAROC där mer än tio olika länder arbetar tillsammans dygnet runt under väldigt krävande omständigheter.

Lt KITS har på ett professionellt tagit utökat ansvar att  koordinera och hantera vakthavande befäls och Watchkeepers skiftbytessystem för att minimera negativa påföljder för SAROCs produktivitet under personalbrist med anledning av sjukdom, hemresor och rotationer. Detta uppnåddes effektivt och alltid med hänsyn till allas individuella förväntningar. Hon har även omorganiserat SAROCs mappsystem och informationsdatabas för att utveckla ett mer hållbart och robust datorbaserat system, som på ett enkelt sätt kan förstås av alla medarbetare i SAROC. Hennes insatser har blivit oerhört uppskattade av alla medarbetare, och har också lett till förbättringar under rotationer för all personal och för den totala produktiviteten i SAROC.

Lt KITS besitter ett naturligt ledarskap kombinerat med en positiv personlighet som ökar lagkänslan. Hennes vilja att ta ansvar bortom formella uppgifter har varit en värdefull tillgång för TAAC-North SAROC. Som den enda kvinnliga officeren i SAROC har hon gett en målbild för det sätt som kvinnliga soldater bör utföra sina arbetsuppgifter i en mansdominerad miljö.

Lt KITS har på alla sätt varit en god kamrat och varit ett utmärkt exempel på en praktisk, professionell och problemlösande officer. Hon har på ett signifikant sätt bidragit till framgångarna på TAAC-North under hennes tjänstgöring. Hon är en person man kan lita på både med arbetsrealterade och personliga ärenden och jag kan med detta i högsta grad reckomendera henne för fortsätta internationella uppdrag.

HANNEMANN, Andreas
BG DEU ARMY
COM TAAC NORTH”

DSC_0131_1378

”Välförtjänt” var det ordet som ljöd innanför TAAC North’s murar efter uppställningen var över. Det var många kollegor från olika länder som ville gratulera dem efter ceremonin. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Patriks motivering löd enligt följande:

”Letter of Commendation

Överstelöjtnant Patrik EDENTOFT tog sig an de viktiga ansvarsområdena och utmärkte sig förtjänstfullt som chef SAROC i TAAC-North från september 2014 till april 2015. Som om det vore medfött fördelade han uppgifter med ett superbt resultat. Hans kritiska öga för samordning mellan viktiga ledare och koalitionschefer har i hög grad bidragit till effektiviteten av Force Protection och underhållsstödet, som resulterat i väl utförda uppdrag under hela hans tjänstgöring. Han, som chef, har sakkunnigt representerat de kritiska intressen och mål i SAROC genom gränsöverskridande organisation och kommunikation för att inkludera samtidig planering och koordinering mellan North Atlantic Treaty Organization (NATO)/International Security Assistant  Force (ISAF) –högkvarter och Resolute Support högkvarter.

Övlt EDENTOFT har visat upp fenomenal stabskommunikation, problemlösningsfärdigheter och en uppfinningsrik kommunikation för att assistera hans underordnade i förbättringen av produktiviteten. Han har resolut visat personligt engagemang, operativ vision och stabsorganisation som resulterat i fullföljande av alla missionsväsentliga och styrda uppgifter medan han stöttat TAAC-Norths operationer.

Övlt Patrik EDENTOFT förde sömlöst över SAROC från ISAF till RS och fortsatte noggrant att övervaka de unika resurs- och hållbarhetskrav som är viktiga för att effektivt kunna stödja många av koalitionsstyrkornas operationer. Han har verkligen varit ”spindeln i nätet”. Genom hans stora engagemang, etablerades viktiga samarbeten mellan Task Forces, DEFENCE Intelligence Agency och andra koalitionsstyrkor vilket resulterade i oöverträffat samarbete och sammanhållning genom SAROCs aktiviteter och uppgifter. Hans distinkta prestationer speglar stor tilltro till honom själv, hans personal och den svenska armén.

HANNEMANN, Andreas
BG DEU ARMY
COM TAAC NORTH”

 VÄL FÖRTJÄNT!

Linda och Patrik utanför sin arbetsplats på högkvarteret. Foto: Sofia Svensson/Försarsmakten.

Linda och Patrik utanför sin arbetsplats på högkvarteret. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

13
Apr

Fokus på TAAC North

Anmäl Av:
i Afghanistan, Artilleriofficer, Fältarbetsofficer/Ingenjörofficer, Försörjningsofficer, Internationell insats, Ledarskap, Ledningsofficer, Markstridsofficer, Multinationell, Nato/PfP, P 4, Press och media, Samarbete, Träning, Yrkesofficer

TAAC NORTH

Under den här veckan kommer fokuset från Resolute Support-media ligga på TAAC North, alltså där vi  befinner oss.

Klicka på länken nedan för att se en film där vi bland annat kan se vår CO, överste Karlquist, tillsammans med sin afghanske motpart general Sayadi.

https://www.facebook.com/video.php?v=10153224658413454&set=vb.69621718453&type=2&theater

 

07
Apr

Egentid..

Anmäl Av:
i Afghanistan, Arbetsmiljö, Internationell insats, P 4, Själavård, Soldat

När arbetsbelastningen är hög så får man försöka hitta små tillfällen som höjer stridsvärdet utan att det tar så mycket tid av arbetsdagen. Till exempel att ta med sig sin frukost utomhus istället för att äta den inne i en bullrig matsal.

Godmorgon på er!

Selfie i morgonsolen med en tysk smörgås och favoritmuggen. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmkaten.

Selfie i morgonsolen med frukostmacka och min favoritmugg. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

05
Apr

Påskagrill

Anmäl Av:
i Afghanistan, Arrangemang, Internationell insats, Multinationell, Nato/PfP, Nordiskt samarbete, P 4, Samarbete, Soldat, Tradition, Yrkesofficer

Påskfirande blev av även på Camp Marmal och när alla hjälps åt är det mesta möjligt.
På långfredagen påskpysslades det på CSE:t. Ylva och Sofia tillverkade kycklingar på löpande band efter devisen; ”Kvantitet är en kvalitet i sig”…

Ylva producerar kycklingar på ackord. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Ylva producerar kycklingar på ackord. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Peter och Patrik under eftermiddag när förberedelserna var i full gång. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Peter och Patrik under eftermiddag när förberedelserna var i full gång. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Göran kastar pil i eftermiddagssolen. Foto:Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Göran kastar pil i eftermiddagssolen. Foto:Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Alla fick hjälpas åt så väl man kunde och det resulterade i en trerättersmiddag.
Till förrätt serverades det svensk sill, kokt potatis och knäckebröd. Det var efterlängtat och otroligt gott.
Rådgivarteamet på 209:e kåren hade med bländande bravur löst sin uppgift att grilla så varmrätten blev korv, kyckling, kotlett, bröd och någon tysk blandning mellan tsatsiki och gurkmajonnäs.
Till efterrätt bjöds det på kaffe, påskgodis och en sockerkaksliknande påsktårta.

Några av rådgivarna hjälps åt att agera grillmästare. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Några av rådgivarna hjälps åt att agera grillmästare. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Riktigt gött häng med ett gött gäng. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten

Riktigt gött häng med ett gött gäng. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten

Efter kaffet hade visst påskharen varit i farten och gömt ägg. Inte vilka ägg som helst utan ”spännande, något man kan leka med…. och choklad!”
Det utlystes äggjakt och alla deltagande delades upp i 4 lag. Enligt säkra källor hade haren gömt 28 ägg så varje lag hade i uppgift att samla 7 ägg och sedan bygga ihop alla leksakerna. Först som anmält klar vann ärofyllda priser.
Tröstpriset var en laminerad bild på Anders Ekroth, inte fy skam det!

Det påskharen inte hade tänkt på var att det har hunnit bli mörkt klockan åtta på kvällen, detta försvårade äggjakten en aning. Segern, med god marginal, gick till laget ”Åh nej inte Peter igen”. Grattis och Hurra!

Ett av lagen under pågående äggjakt. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Ett av lagen under pågående äggjakt. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Peter är supernöjd för ännu en seger. Foto: Anders Ekroth/Försvarsmakten.

Peter är supernöjd för ännu en seger. Foto: Anders Ekroth/Försvarsmakten.

Peter, Svante och Patrik vittjar vinstlådan. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Peter, Svante och Patrik vittjar vinstlådan. Där ingick deodorant, solkräm, flugfångare, norska chokladägg och lite annat smått och gott.Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

 

GLAD PÅSK alla våra nära och kära där hemma! 

30
Mar

Största fågeln i himlen

Anmäl Av:
i Afghanistan, F 21, Flygvapnet/luft, Internationell insats, Ledning och logistik, Nato/PfP, P 4, Yrkesofficer

När stora saker måste flygas in eller ut från Camp Marmal så behövs det ett ännu större flygplan. På Marmal så används Antonov 124 (An124) till de största objekten. An124 är det andra största transportflygplanet med hänseende till nyttolasten den kan bära, 150,000kg. An124 tar alltså runt 7,5ggr mer last än en Hercules.

Foto: Stefan Lindqvist/Försvarsmakten

Lastgolvet på An124. En tankbil, en tjugo fots container, en gaffeltruck samt nästan hela nyttolasten på en hercules; 4 paletter. Foto: Stefan Lindqvist/Försvarsmakten

 På Marmal bär svenskarna huvudansvaret för arbetet med denna typ av flyg. Allt börjar med mottagandet av last. Lasten måste kontrolleras så alla regler för flygtransport efterföljs samt att alla fraktsedlar och deklarationer som skall medfölja frakten finns och är korrekt utförda.

Meniga 1kl. Emil Wester hjälper till att kontrollväga en kranbil med trasig motor. Foto: Stefan Lindqvist/Försvarsmakten

 Med all last levererad och kontrollerad så kan svenskarna börja förbereda dokument inför flygning. Det främsta dokumentet är lastmanifestet vilket berättar för bl.a  flygbesättningen vad som skall flygas, vad det väger och vilken fara det kan utgöra för flygplanet och besättningen. Med militärutrustning så hittar vi ofta farligt gods som har olika farliga egenskaper; explosiva, giftiga och frätande, etc.

Den ansvariga lastaren måste göra en bedömning om kollit i fråga är säker nog att flyga och vilka förberedelser som måste göras för att det ska kunna flygas på ett så säkert sätt så möjligt.

ivan

Ansvarig lastare Vicekorpral Ivan Wejdell kontrollerar tillsammans med sin Belgiska kollega luftventiler på en tankbil. Faran uppstår när kabinen trycksätts under flygfärd, om ventilerna är stängda så kan det bildas en oerhört stor tryckskillnad mellan tanken och kabinen. Foto: Stefan Lindqvist/Försvarsmakten

Innan något får lämna Afghanistan så måste frakten sprutas med ett medel som ska förebygga att vi får med oss bl.a mikroorganismer på flyget. Allting skall deklareras med tullen, passagerare måste manifesteras och bokas in för säkerhets-screening som består av precis som på t.ex. Arlanda att passagerare går igenom en metaldetektorbåge, samt väskor skall röntgas. Arbetet inför en Antonovflygning brukar ta uppemot en vecka och kan bli väldigt hektiskt när de olika aktörer som är inblandade inte utför sitt arbete eller de nödvändiga förberedelserna korrekt eller i tid. Utmaningen för den ansvariga lastaren är att alltid vara proaktiv utan att tappa modet.

När planet väl landar in tidigt på morgonen så är det fortfarande mörkt och svalt.

Lastningsarbetet tar runt 3.5 timmar att utföra. Detta består av att lossa all last som har kommit in med flygplanet och pålastning av allt som vi har förberett.

Avlastning i full gång Foto: Stefan Lindqvist/Försvarsmakten

Avlastning i full gång Foto: Stefan Lindqvist/Försvarsmakten

Det är otroligt viktigt att få iväg planet innan det blir för varmt på dagen och luften blir tunnare eftersom det påverkar hur mycket vikt planet kommer kunna bära under lyft från flygplatsen. Blir An124’an försenad och är för tungt lastad så är risken att  den kommer förbli ståendes till nästa morgon. Detta är ju så klart högst oacceptabelt och skall undvikas till alla kostnader.

flyg 1

Dagens sista objekt som skall lastas. En tysk frakthelikopter som ska hem på service. Foto: Stefan Lindqvist/Försvarsmakten

Med det sista ilastat så signerar lastmästaren på Antonoven lastmanifestet och därmed övertar ansvaret på lasten. Med detta så kan den ansvariga lastaren på mark Ivan pusta ut, slappna av och kanske ta en rolig bild med sina arbetskamrater.

Stefan, belgiska kollegan Kenneth och Ivan. Foto: Stefan Lindqvist/Försvarsmakten

Text/foto

Vice Korpral Stefan Lindqvist 254.FTP Mazar-e-Sharif

23
Mar

FS28 fick besök av fältartisterna

Anmäl Av:
i Afghanistan, Arrangemang, Besök, Internationell insats, Militärmusiker, Multinationell, Musik, Nato/PfP, P 4, Skövde, Uppvisning

SÅ kom den tid som många av oss gått och väntat på! Informationen fanns sedan tidigare att FÄLTARTISTERNA skulle komma, nu blev det verklighet. Tidigt tisdagen 17 mars anlände de, ”The MAZAR-INEZ”, med vår leave-flight för att bli inkvarterade samt rekognosera för de kommande spelningarna.

Mazar-inez Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Mazar-inez Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

The MAZAR-INEZ bestod av, Henka Johansson på trummor, Conrad Boqvist på gitarr, Nina Söderquist sång, Peter Löwgren på bas, Fredrik Andersson Stand up och Magnus Ludwigsson på key-board. Av alla våra 40 fältartister hade dessa utsetts att komma till Camp Marmal för att förgylla våra kvällar i dagarna tre. I vanliga fall underhåller de endast svenskarna med sin musikalitet och skämt men då vi är förhållandevis få svenskar i insatsområdet spelade de för alla nationer under två kvällar.

Kväll 1 fick vi svenskar egen tid med bandet då de ”utsatte” oss för en musikalisk Quizz! Vi utsatte dem för vår kokkonst, dvs grillkväll, bestående av hamburgare. Vi indelades i tre olika lag under quizzen där segrarna fick utsökta priser bestående av smågodis, portionssnus samt en bok av Keppler. Mellan musikinslagen bjöd ”Quizz-master” Fredrik på trolleritrick samt en del skämt.

Ivan Wejdell och Mj Jeffrey Ambjörn Foto: Sara LJungwald/Försvarsmakten

Ivan Wejdell och Mj Jeffrey Ambjörn Foto: Sara LJungwald/Försvarsmakten

Stefan Lindqvist Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Stefan Lindqvist Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Svante blir utsatt Fredrik Anderssons trolleri Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Svante blir utsatt för Fredrik Anderssons trolleri Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Peter Löwgren Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Magnus Ludwigsson, Nina Söderquist,  Peter Löwgren & Conrad Boqvist Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Nina Söderquist förtrollar oss med sin röst Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Nina Söderquist förtrollar oss med sin röst Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Vinnarna av quizzen Team: "Tyvärr kom Peter tillbax" Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Vinnarna av quizzen Team: ”Tyvärr kom Peter tillbax” Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Så här glad blev kapten Peter Nilsson över vinsten, en kartong med svenskt smågodis och snus! ! Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Så här glad blev kapten Peter Nilsson över vinsten, en kartong med svenskt smågodis och snus! ! Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Kväll 2, ”Elddopet” för artisterna! Vid 19:30 skulle de spela och roa de övriga nationerna i Atrium vilket är det ställe man går till för att spela biljard, kasta pil, låna film eller bara umgås över en bit mat inne i resturangen eller ute i innergården.  Tidigare under dagen riggades instrument samt högtalare och viss förövning av låtar hördes över Campen.

Klockan slog 19.30 och artisterna äntrade scenen. ”Publikhavet” närmast scen bestod av oss fåtalet svenskar medan de övriga nationaliteterna bänkade sig utmed väggarna. CO höll en inledande presentation innan spelningen började. Fantastiskt att höra dessa spela, då de av 40 olika artister sätts ihop i en grupp om ca 4-6 personer, för en kortare spelning någonstans i världen. En bra bit in på deras spellista och önskemål från publiken, lättades stämningen upp en del och våra danska vänner anslöt längre fram mot scenen. Bandets ”tilltag” att skicka ut Nina att leda en ringdans föranledde denna uppsluppenhet och öppnade upp för många att ansluta vid scenen. När sista ”setet” var över var ALLA eniga om att det var LÄNGE sedan de skådat ett sådant bra uppträdande på Camp Marmal! Tror nog att de flesta såg fram emot sista spelningen…

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Henka Johansson Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Henka Johansson Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

 

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Kväll 3, sista spelningen…förväntan är på topp. CO hade kvällen innan informerat om att vid sista spelningen skulle vi i svenska kontingenten upp på scenen och framföra en sång/låt som med tiden blivit en tradition där fältartisterna uppträder för svenska soldater. Likt kvällen innan inledde CO med att presentera The MAZAR-INEZ, för att sedan låta bandet dra igång. Spelningen bestod även denna kväll av ”två set” och i början av det andra skulle vi få chansen att ”lufta struparna” till melodin ”Stad i ljus”. Skillnaden denna kväll var att det inte tog lika lång tid att få de andra nationaliteterna att ta sig fram till scenen. HÄRLIG STÄMNING!

Stad i ljus.... Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Stad i ljus…. Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Peter Löwgren & Conrad Boqvist Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Peter Löwgren & Conrad Boqvist Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

pianist

Magnus Ludwigsson Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

 

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Bäst av allt är att jag som bloggare tillhör kommande kontingent, FS29, och det innebär att jag fick uppleva dessa begåvade artister samt de som kommer ner under min fortsatta missionstid.

Lev väl och uppskatta det man har!

Major Tommy Lundmark Advisor G6 ANA 209:e kåren FS 28/29

Läs gärna Fältartisternas egen blogg: http://www.forsvarsutbildarna.se/faltartist/dagbok/dagbok-fs28

18
Mar

Chefsbesök och medaljceremoni

Anmäl Av:
i Afghanistan, Nato/PfP, P 4, Reservofficer, Yrkesofficer

Så var det dags för medalj!

I och med att den svenska kontingenten tillbringat över 30 dagar i insatsområdet blir vi tilldelade medalj. I vårt fall är det lite speciellt då vi under vår insatstid övergått från ISAF; International, Security, Assistance, Force till RS; Resolute Support, vilket gör att vi kommer tilldelas två medaljer.  P4:s regementschef Överste Ståhlberg besökte kontingenten i veckan och i samband med detta medaljerade  svenskarna med ISAF-medaljen.

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Stefan Lindqvist och Mj Göran Karlsson Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Överste Ståhlberg tillsammans med P4:s personalchef  Major Karlsson besökte kontingentens olika arbetsplatser, och uttryckte efter samtalen med våra rådgivares afghanska motparter, sin positiva bild över arbetet som vi utför här och har gjort i olika former under 14 år. Både Överste Ståhlberg och Major Karlsson tjänstgjorde i Afghanistan under FS 15 som stabschef respektive personalchef. Då fram till FS27 hade svenska insatsen sin egen huvudbas för PRT Mazar-e Sharif, kallad Camp Northern Light. Den var belägen mer centralt i Mazar-e Sharif till skilllnad mot Camp Marmal, där vi är förlagda idag, som ligger ute i öknen vid stadens flygplats. I takt med stadens utveckling närmar sig nu också stadsbebyggelsen även Camp Marmal. Camp Northern Light är idag överlämnad till afghanerna, dock oklart hur den en gång hemtrevliga och lite mindre basen idag används.

Överste löjtnant Edentoft och Överste Ståhlberg Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Överstelöjtnant Edentoft och Överste Ståhlberg Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Våra besökare hann även med en av Villa Villekullas och numera även flertalet gäster från andra nationers höjdpunkter, fredagsquizzet, som den här kvällen  leddes av Daniel Andersson och Eirik Steinum. Temat var Vikingar och lagen sattes på prov i allt från Valkyriornas härkomst, till  runskrift och varför vikingarnas skepp var byggda på ett visst sätt. Bataljen var jämn mellan två lag på högsta poäng och fick avgöras med utslagsfråga till utomnordiskas förtret om vad en fullvuxen älg kan väga som mest. En kväll med lite underhållning och kamratskap kan bidra till lite avkoppling från insatsens tjänstekrav. Att få höra av en ickesvensk att de faktiskt kan glömma att de är i Afghanistan för en stund när de besöker Villa Villekulla som gäst är ett tecken på god verksamhet. Även om vi svenskar har två till tre leaveperioder under vår sex till nio månader långa insats är det lätt att glömma bort att flertalet nationaliteter här inte har rätt till leave och till och med tjänstgör upp till ett år utan uppehåll.

På söndagskvällen samlades hela kontingenten på en utav basens tre restauranger och i samband med detta kunde vi fira Major Jeffrey Ambjörn, vår personalchef på plats, som dagen till ära fyllde år.  Grattis!

Major Jeffrey Ambjörn fick fira sin födelsedag i Afghanistan Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Major Jeffrey Ambjörn fick fira sin födelsedag i Afghanistan Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Mj Pär Thornell Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Ylva och Eirik Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Ylva och Eirik Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Lite olika löptävlingar börjar dyka upp nu när våren och värmen anlänt till Afghanistan. Vi var först ut och kunde skjuta startskottet i samband med Vasaloppet förra veckan. Denna vecka var det den Ungerska kontingenten som anordnade ett lopp i minne av deras Ungerska revolutionen 1848.

I strålande sol svettades kapten Christoffer Stolt och Sara Ljungwald tre varv runt den 1848 meter långa banan. Eftersom Vasaloppets kvinnliga medaljörer denna dag var upptagna på annat håll lyckades Sara knipa åt sig första platsen bland damerna.

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Foto: Linda Kits/Försvarsmakten

Stolt som kom in samtidigt över mållinjen hävdar att han kom delad första plats i damklassen…. Han fick en t-shirt som tröst.

11
Mar

Vasaloppet i Afghanistan

Anmäl Av:
i Afghanistan, Arrangemang, Internationell insats, Jämlikhet, Jämställdhet, Multinationell, Nato/PfP, P 4, Samarbete, Skövde, Tävling och mästerskap

Samtidigt som en av Sveriges största traditioner gick av stapeln söndagen den 8 mars, var det en liten grupp svenskar ca 460 mil bort som samtidigt firade denna dag med att anordna sitt eget Vasalopp. Den 8 mars är även den internationella kvinnodagen som tyska militära kyrkan planerat att uppmärksamma, varför inte anordna ett lopp kombinerat svensk tradition med välgörenhet för afghanska kvinnor tänkte vi? En grupp med svenska kollegor, tyska militära kyrkan och tysk welfare-officer sattes därefter samman. Loppet gick under benämningen ”Vasaloppet charity run 2015”.

Dagen innan loppet var det nästan nollgradigt, snöblandat regn och starka vindar. Det såg inte lovande ut, men på söndagsmorgonen sken solen och luften var varm. Väderförhållandena blev därmed perfekta för dagen. Stefan Lindqvist agerade speaker och tillsammas med CO Joakim Karlquist återgav de historien bakom vår svenska tradition Vasaloppet.

CO Joakim Karlquist välkomnar deltagarna. Foto: Försvarsmakten

CO Joakim Karlquist välkomnar deltagarna och berättar historen bakom vår svenska tradition. Foto: Försvarsmakten

Stefan presenterar reglerna Foto: Försvarsmakten

Stefan presenterar reglerna Foto: Försvarsmakten

Inskrivning. Foto: Försvarsmakten

Inskrivning. Foto: Försvarsmakten

Anders och Svante var stabila i sekretariatet Foto: Tyska PAO

Anders och Svante var stabila i sekretariatet Foto: Tyska PAO

152 startande skrev under morgonen in sig. Stämningen var god och våra funktionärer gjorde ett fantastiskt jobb. Bansträckningen för ”Vasaloppet” var 9 kilometer löpning på tid men deltagarna kunde även välja att bara springa välgörenhetsklassen där det var antal kilometer som räknades och ingen tidtagning aktuell. Detta resulterade i att vi hade deltagare som sprang allt mellan 4,5 kilometer upp till en halvmara.

Inför start Foto: Försvarsmakten

Inför start Foto: Försvarsmakten

Startfållan Foto: Försvarsmakten

Startfållan Foto: Försvarsmakten

Stefan Lindqvist peppar löparna Foto: Försvarsmakten

Stefan Lindqvist peppar löparna Foto: Försvarsmakten

Vid startlinjen var deltagarna laddade. Stefan fick svårt att hänga med och löparna valde att tolka ”Aaarrreeee yooouuuu reeeaaadddyyyy” som –varsågod starta ! Så det var bara att köra på.

Foto: Försvarsmakten

Foto: Försvarsmakten

Foto: Försvarsmakten

Foto: Försvarsmakten

Grabbarna grus ordnar med musiken Foto: Försvarsmakten

Grabbarna grus ordnar med musiken Foto: Försvarsmakten

Kapten Christoffer Stolt skötte tideräkningen Foto: Försvarsmakten

Kapten Christoffer Stolt skötte tidtagningen Foto: Försvarsmakten

Fanjunkare Eirik Steinum Foto: Försvarsmakten

Fanjunkare Eirik Steinum pinnade på i 13,5 km! Foto: Försvarsmakten

Major Pär Thornell uppmuntrar publiken. Foto: Försvarsmakten

Major Pär Thornell uppmuntrar publiken. Foto: Försvarsmakten

Major Daniel Andersson drog in med 13,5 km till både vasalopp och välgörenhet Foto: Försvarsmakten

Även Major Daniel Andersson drog in med 13,5 km till både vasalopp och välgörenhet Foto: Försvarsmakten

När tiduret stod på 35 minuter sprang vår manliga vinnare över mållinjen. Kranskullan var övertygad om att det var en Kenyan som legat i ledningen och blev lätt överraskad när det var en av våra finska deltagare som swishade förbi. Hon fick springa snabbt ikapp för att kunna lägga kransen runt vinnarens hals.

På imponerande 37 minuter korsade vår kvinnliga vinnare mållinjen och inte långt därefter gled vår svenska kollega och watchkeeper Lt Linda Kits in på en andra plats! Grattis!!

Vår kransmas eskorterar kvinnliga förstapristagaren i mål Foto: Försvarsmakten

Vår kransmas Tommy eskorterar kvinnliga förstapristagaren i mål Foto: Försvarsmakten

Löjtnant Linda Kits sprang in en stark andraplats i Vasaloppets damklass Foto: Försvarsmakten

Löjtnant Linda Kits sprang in en stark andraplats i Vasaloppets damklass Foto: Försvarsmakten

CO Joakim Karlquist går i mål Foto: Försvarsmakten

CO Joakim Karlquist går i mål Foto: Försvarsmakten

Kapten Ekroth skriver ner antal kilometer som chefen för TAAC N, General Hannemann, har sprungiit. Foto: Försvarsmakten

Kapten Ekroth registrerar antal kilometer som chefen för TAAC Nord, General Hannemann, har sprungit. Foto: Försvarsmakten

Major Jeffrey Ambjörn Foto:Försvarsmakten

Major Jeffrey Ambjörn Foto:Försvarsmakten

ylva

Längst med startområdet serverades traditionsenligt blåbärssoppa av Ylva och tyskarna bjöd på nystekta crépes Foto: Försvarsmakten

Adghansk kranskulla och holländska kvinnliga vinnaren av Vasaloppet Foto: Försvarsmakten

Lt Sara Ljungwald som afghansk kranskulla och holländska kvinnliga vinnaren av Vasaloppet Foto: Försvarsmakten

brandberg

Till och med vår kollega Fredrik Brandberg i Kabul mätte upp en egen bana och sprang loppet samtidigt. Foto: Fredrik Brandberg

dalahästar

Under förberedelsernas gång tog vi kontakt med Vasaloppsarrangörerna hemma i Sverige. Vi fick positiv respons för vår idé och som pricken över i blev vi försedda med bland annat riktiga Vasaloppet-nummerlappar och genuina dalahästar. TACK så mycket! Foto: Försvarsmakten

Pengar samlades in genom en anmälningsavgift samt att den tyska militära kyrkan bidrog med en summa pengar för varje kilometer som deltagarna sprang. De insamlade pengarna skänktes sedan till Afghan Red Crescent Society widow center ”Maraston” i Mazar- e- Sharif. Det är ett boende för ca 65  barn och änkor efter ANA-soldater som stupat i strider. Vår tyska welfareofficer, Löjtnant Seitz, formulerade sig i sitt tal ”Detta är ett ytterligare sätt att utan vapen bidra till återuppbyggnaden av Afghanistan”.

Under två timmar hade löparna möjlighet att samla kilometrar och runt lunchtid avslutades tävlingen med ceremoni och medaljutdelning. ”Director of House Maraston” höll ett tacktal till löparna för deras insats och mottog det bidrag som alla lyckats att springa in. 2222,5 Euro!

2222,5 Euro överlämnades till direktören för "Afghan Red Crescent Society Widow Center Maraston".  Foto: Försvarsmakten

Lt Seitz (t.v) 2222,5 Euro överlämnades till direktören för ”Afghan Red Crescent Society Widow Center Maraston”.  Foto: Försvarsmakten

Kanske var det det vackra vädret eller det annorlunda inslaget i vardagen på camp Marmal som gjorde att dagen blev så speciell, men nu känner i alla fall minst 152 deltagare, allt från mongoler, kenyaner, afghaner, holländare, tyskar, belgare till amerikanare, till historien om Sverige och kung Gustav Eriksson Vasa.

 

08
Mar

Sjukvårdsträning till tonerna av Ace of Spades

Anmäl Av:
i Internationell insats, Övning, P 4, Samarbete, Sjukvård, Träning, Utbildning

Förbandet har nu tränat sina sjukvårdskunskaper. Det har varit varmt och strålande sol den senaste tiden men just dessa två dagar valde vår asagud Tor att bjuda på två blöta men roliga timmar.

Förevisning av taktiskt omhändertagande. Foto: Pär Thornell/Försvarsmakten

Förevisning av taktiskt omhändertagande. Foto: Pär Thornell/Försvarsmakten

 

Vi tränas i omhändertagande utifrån TOS-konceptet, taktiskt omhändertagande av stridsskadad. Genom att basera omhändertagandet på minnesramsan: C-ABCDE, minskas risken för att viktiga åtgärder glöms och detta ökar chanserna före överlevnad markant.

C -”Stora C” står för catastrophic hemorrhage-control. Att stoppa större livshotande blödningar prioriteras eftersom statistik från stridssituationer visat att just kraftiga blödningar är den vanligaste orsaken då en skadad inte klarat sig.

A- står för airways. Nästa steg blir att kontrollera den skadades luftväg. Den skall vara ren och hållas fri.

B- står för breathing. Kan den skadade ta ett djupt andetag och räkna till tio? Vi söker efter eventuella skador på bröstkorgen och bedömer vad som behöver åtgärdas.

C- står för circulation. Vi kontrollerar att eventuellt förband under ”stora C” fortfarande håller och gör nu kontroll av befintlig handledspuls och undersöker vid behov efter misstänka inre blödningskällor.

D- står för disability. Vi kontrollerar den skadades medvetandegrad och håller denna hela tiden under uppsikt för eventuell förändring.

E- står för exposure. En patient utsatt för trauma måste hållas varm! Vi kontrollerar bland annat övriga kroppen efter skador och patienten förbereds för avtransport.

 

1:e sergeant Johan Helgesson och Major Daniel Andersson Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

1:e sergeant Johan Helgesson och Major Daniel Andersson Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

 

Göran tamponerar

Mj Göran Karlsson och Kn Henrik Bjelkov

 

Ivan Wejdell och Kn Christoffer Stold omhändertar Emil Wester Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Ivan Wejdell och Christoffer Stolt omhändertar Emil Wester Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

 

Ett avsnörande förband (även kallad tourniquet) sätter soldaten för att stoppa en akut livshotande blödning. Under övning har vi som tidsmål 45 sekunder från det att tourniquen tagits från utrustningen till det att den skall vara färdigåtdragen. För detta krävs träning! För att utmana kollegorna ytterligare ifördes de ögonbindel och fick agera till tonerna av ace of spades, ett kärt minne från den förberedande utbildningen på Livgardet.

Kn Peter Nilsspn och Fanjunkare Eirik Steinum förberedda för tourniquetsättning i blindo. Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Kapten Peter Nilsson och Fanjunkare Eirik Steinum förberedda för tourniquetsättning i blindo. Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

 

Överste Joakim Karlqvist & Major Daniel Andersson

Major Daniel Andersson och Överste Joakim Karlquist Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

 

Kn Ekroth Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Kn Ekroth Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten


Stefan Lindqvist blir omhändertagen. Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Stefan Lindqvist blir omhändertagen. Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

 

Vi är utrustade med olika förband anpassade till typen av skada. En del kan vara lite lurigare att lägga om, som en skada på halsen till exempel.

Kapten Stefan Andersson Ylva Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Stefan och Ylva Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

 

Major Daniel Andersson ser dock ganska nöjd ut. Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

Foto: Sara Ljungwald/Försvarsmakten

 

Major Daniel Andersson ser dock ganska nöjd ut efter dagen…..

 

 

 

02
Mar

Ett rådgivarteam

Anmäl Av:
i Afghanistan, Förevisning, Internationell insats, Ledarskap, Markstridsofficer, Multinationell, Nato/PfP, P 4, Reservofficer, Samarbete, Samhällsuppbyggnad, Stöd till samhället, Träning, Underrättelsebefäl, Yrkesofficer
DSC_0382_8188

Delar av OCCR N-teamet. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Vi är sex svenska, två lettiska och en finsk officer som dagligen åker ut till Operational Coordination Center Region North (OCCR N) i Mazar-É-Sharif för att rådge afghanska officerare.

OCCR N är en samverkansfunktion med 45 afghanska officerare från polisorganisationer, armén och säkerhetspolisen. Uppgifterna för OCCR N är i huvudsak att möjliggöra planering och uppföljning för säkerhetsoperationer mellan polisiära och militära organisationer och att säkerställa informations- och underrättelseflödet från provinserna upp till högkvarteren i Kabul.

Ute i de nio provinserna finns också Operational Coordination Center Province (OCCP) som har ett nära samarbete med civila organisationer och styrs av provinsguvernörerna. OCCR och OCCP skall också möjliggöra samverkan mellan säkerhetsoperationer och stöd till det civila samhället. Det är viktigt – för att säkerhetsutveckling, ekonomisk, social och politisk utveckling går hand i hand.
Varje OCC är organiserad som en stab med poliser, militärer och säkerhetspoliser i varje sektion. Chefen är en generalmajor från armén och han har två ställföreträdare, en från polisen och en från säkerhetspolisen.

OCC genomför planeringsmöten där alla polisiära och militära säkerhetsorganisationer deltar. Här under ett möte på OCCP Balkh ser vi överste Kakar från polisen, generalmajor Sayadi som är chef på OCCR och hans rådgivare öv Joakim Karlquist. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten

OCC genomför planeringsmöten där alla polisiära och militära säkerhetsorganisationer deltar. Här under ett möte på OCCP Balkh ser vi överste Kakar från polisen, generalmajor Sayadi som är chef på OCCR och hans rådgivare öv Joakim Karlquist. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten

Rådgivarna eskorteras och skyddas av en holländsk skyttepluton med tyska fordon. De utgör livvakter och sjukvårdsstöd och svarar för alla transporter i området. Foto: Pär Thornell/Försvarsmakten.

Rådgivarna eskorteras och skyddas av en holländsk skyttepluton med tyska fordon. De utgör livvakter och sjukvårdsstöd och svarar för alla transporter i området. Foto: Pär Thornell/Försvarsmakten.

Rådgivarteamet är eskorterade av en välutbildad holländsk pluton med sjukvård och bra materiel. OCCR N är grupperad på en afghansk polisbas i utkanten av Mazar-É-Sharif. OCCR N arbetar och följer utvecklingen dygnet runt, men vi är ute några timmar om dagen för rådgivning. Rådgivarteamets uppgift är att stödja utvecklingen av OCCR samt att utveckla de afghanska officerarna. Vi jobbar nära tillsammans med våra afghanska officerare för att få bra relationer och kunna rådge som en naturlig del i det dagliga arbetet. Relationerna med afghanerna är nyckeln till framgång, både med våra afghanska officerare och med tolkarna. Våra fem tolkar är en viktig del i vårt arbete och de är också våra kulturella rådgivare.

Nyckeln till bra rådgivning är att ha ett gott förhållande med sina afghanska officerare. Här ser vi Göran som rådger Esatullah på G2 med tolken Sabor som stöd. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Nyckeln till bra rådgivning är att ha ett gott förhållande med sina afghanska officerare. Här ser vi Göran som rådger Esatullah på G2 med tolken Sabor som stöd. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Rådgivarteamet stödjer de afghanska officerarna för att de skall kunna agera instruktörer under egen utbildning. Här håller övlt Dastiger utbildning i karttjänst för officerrea på OCCR N. Foto: Försvarsmakten

Rådgivarteamet stödjer de afghanska officerarna för att de skall kunna agera instruktörer under egen utbildning. Här håller övlt Dastiger utbildning i karttjänst för officerrea på OCCR N. Foto: Pär Thornell/Försvarsmakten

Rådgivarteamet utbildar de afghanska officerarna till instruktörer, vilket gör att de kan hålla i kurser och utbildningar på OCCR N. Vi hjälper också till med att utveckla stabsmetoder, rapportering, planeringsmetoder, logistik, samband, datorsystem och inte minst underrättelsetjänst.

 

En del av arbetet är också rapportering av säkerhetsutvecklingen inom vår egen organisation i Resolute Support, då vår verklighetsuppfattning i stora delar bygger på afghansk rapportering. Rådgivarteamet strävar också efter att vidmakthålla sitt stridsvärde genom fysträning, stridsskjutningar och sjukvårdstjänst under tiden vi inte är ute på rådgivning eller går på möten med staben.

Ett gott samarbete med tolkarna är oerhört viktigt för att nå fram i sin rådgivning. Här samverkar Pär med afghanska officerare med hjälp av tolken Sabor.  Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Ett gott samarbete med tolkarna är oerhört viktigt för att nå fram i sin rådgivning. Här samverkar Pär med afghanska officerare med hjälp av tolken Sabor. Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten.

Det är oerhört stimulerande att vara rådgivare, att jobba med afghanerna och få vara med och utveckla en organisation och dess personal. Rådgivning av officerare är en viktig nyckel för att utveckla ett lands säkerhetsstyrkor till att fungera självständigt och säkerställa personlig säkerhet för befolkningen.
Våra erfarna yrkesofficerare och reservofficerare bör förbereda sig för att åka ut i någon av våra viktiga rådgivarinsatser framgent!

Joakim Karlquist, Senior Advisor OCCR N, kontingentschef FS28.