17
Apr

Se filmen “Avvecklingen har börjat i Afghanistan”

Anmäl Av:
i Afghanistan, Internationell insats

Vi har tidigare skrivit om avvecklingsarbetet som påbörjats i Afghanistan och med omstruktureringsstyrkan på plats går arbetet framåt i rasande fart. Nyligen släppte Försvarsmakten filmen “Avvecklingen har börjat i Afghanistan” som beskriver vad som händer just nu och vad som är planen för framtiden.

Filmen spelades in av Combat Camera i mitten av mars 2014 på Camp Northern Lights.

YouTube Preview Image
14
Apr

En mil för forskningen

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Igår slöt 21 personer från både den svenska och finska styrkan upp på Camp Northern Lights för att gå Bissen Brainwalk tillsammans, en 1 mil lång promenad till förmån för hjärnforskningen. Förutom att gå bidrog deltagarna med 2300 kr till Hjärnfonden.

Maria Sandgren, sjuksköterska (tredje fr v i bild)  var initiativtagare till Bissen Brainwalk på Camp Northern Lights.

Maria Sandgren, sjuksköterska (tredje fr v i bild) var initiativtagare till gårdagens Bissen Brainwalk på Camp Northern Lights.
Foto: Anna Lindh/Försvarsmakten

Fortsätt att läsa →

12
Apr

Se filmen “Snart kommer vi hem”

Anmäl Av:
i Afghanistan, Anhörig, Internationell insats

Sedan november 2013 har FS 26 varit i Afghanistan. Vi har agerat rådgivare, byggt säkerhetsposteringar, genomfört patruller och påbörjat avvecklingen av våra förläggningar. Tack vare er där hemma går tiden fort och nedräkningen tills vi får komma hem har börjat…

Denna film beskriver vår känsla just nu.

YouTube Preview Image

Stort tack till Försvarsmaktens Combat Camera för hjälp med inspelningen.

Magnus Lindstedt
FS 26

10
Apr

Engelska på schemat skapar positiva effekter

Anmäl Av:
i Okategoriserade

”Good afternoon!” utbrister den afghanska gränspolisöversten Mirza glatt och skrattar hjärtligt när han hälsar på oss efter morgonens stabsorientering. Engelskautbildning står på schemat idag och personalen på det regionala samverkanskontoret i Mazar-e-Sharif (Operations Coordination Center Regional – OCCR) kommer med varierande kunskaper i ryggsäckarna. Just i överste Mirzas fall är hälsningsfraser inga problem och det har blivit hans stående skämt med oss att alltid, oavsett tid på dygnet, hälsa med just ”good afternoon”.

Stämningen var god och deltagarna lyssnade intresserat när tolken gick igenom det engelska alfabetet. Foto: Lasse Dessle/Försvarsmakten

Stämningen var god och deltagarna lyssnade intresserat när tolken gick igenom det engelska alfabetet.
Foto: Lasse Dessle/Försvarsmakten

Fortsätt att läsa →

09
Apr

Läs artikeln “Omstruktureringsstyrkan på plats”

Anmäl Av:
i Afghanistan, FMLOG, FMTS, Ledning och logistik, Trängregementet

För några veckor sedan förberedde de sig hemma i Skövde medan tussilagon blommade. Nu lär många ur Omstruktureringsstyrka 04 (OMS 04) få klara sig utan den svenska våren och sommaren.
– Vi kommer att anpassa Camp Northern Lights till ett afghanskt behov. Tanken är att när Sverige avvecklar sitt bidrag till Isaf så ska vi lämna över förläggningen till den afghanska armén, säger major Mattias Andersson, chef för OMS 04.

Omstruktureringsstyrka 04 (OMS 04) anlände till Afghanistan i april 2014. Deras uppgift var att anpassa Camp Northern Lights till afghansk standard och avveckla Camp Birka. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Major Mattias Andersson är chef för Omstruktureringsstyrka 04 (OMS 04)
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Läs artikeln “Omstruktureringsstyrkan på plats

07
Apr

Åtta timmars vånda

Anmäl Av:
i Afghanistan, Internationell insats

“Vilket svarsförslag motsvarar 3x² + (3x)²? – A, B, C eller D?”

Svetten rinner längs tinningen, någon stampar nervöst med foten och någon sträcker på sig och andas uppgivet. Det ser likadant ut. Det spelar ingen roll om du är i Mariestad eller i Mazar-e Sharif.

Det är inte bara kroppen som behöver energi. Om man skriver prov en hel dag går det åt mycket vatten och frukt. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Det är inte bara kroppen som behöver energi. Om man skriver prov en hel dag går det åt mycket vatten och frukt.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Fortsätt att läsa →

05
Apr

Malin springer längst

Anmäl Av:
i Afghanistan, Internationell insats, Sjukvård, Träning

Tänk dig att du står på Stockholms centralstation klockan 22:00 en torsdagskväll.

Du har satt på dig löparskor, kläder som transporterar bort fukt och en pannlampa på huvudet. Samtidigt faller ett stilla duggregn från himlen och luften är tung och klibbig. Tänk dig att du kastar dig ut på den asfalterade vägen och börjar springa. Tänk dig nu att din slutdestination är Eskilstuna.
Om du inte orkar kontrollera distansen på en kartsajt kan vi berätta att det är drygt 110 kilometer asfalt som ska avverkas.

Klockan 21:57 - Malin gör sig redo för nattens äventyr. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Klockan 21:52 – Malin gör sig redo för nattens äventyr. Bakom henne har hon förberett med energidrycker, vatten, godis och chokladbollar.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Fortsätt att läsa →

05
Apr

Läs artikeln “Valdag i Afghanistan”

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Idag går afghanerna till val. En ny president ska väljas i landet. De flesta vallokaler beräknas kunna hålla öppet även om det väpnade motståndet har uttalat sin ambition att störa valet på olika sätt och oroligheterna har den senaste tiden ökat över hela landet. Att valet kan genomföras har stor påverkan på utvecklingen i Afghanistan och att det afghanska folket på ett säkert sätt kan rösta är viktigt. De afghanska säkerhetsstyrkorna (ANSF) är de som på egen hand planerat och ansvarar för säkerheten inför, under och efter valet. Sverige och Nordic Baltic Transition Support Unit (NB TSU) har i sin tur också förberett sig väl och står beredda att hjälpa till.

Köerna ringlade sig långa utanför vallokalerna i Mazar-e-Sharif på valdagens morgon. Foto: Aleksander Hage/Norska Försvarsmakten

Köerna ringlade sig långa utanför vallokalerna i Mazar-e-Sharif på valdagens morgon. Foto: Aleksander Hage/Norska Försvarsmakten

Läs hela artikeln “Valdag i Afghanistan”

04
Apr

Med valet bakom hörnet – en bildkavalkad från Mazar-e Sharif

Anmäl Av:
i Okategoriserade

På gatorna i utkanten av Mazar-e-Sharif är det idag extra mycket barn ute och leker. Vi undrar varför och får svar av en liten kille som kommit framspringande till oss. Alla skolor är stängda på grund av det kommande presidentvalet i helgen. Barnen har händerna fulla av små bilder på presidentkandidaterna och på husväggarna sitter valaffischer uppsatta. Imorgon är en viktig dag för Afghanistan.

20140402_annlin27_piaada_idp_0017_web

Fortsätt att läsa →

04
Apr

Läs artikeln “Afghanerna har ansvar för valet”

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Några kilometer utanför Mazar-e Sharif ligger Camp Shaheen. Det är en afghansk förläggning som inrymmer den 209:e armékåren. Här arbetar Morgan Gustafsson med rådgivning till planerings- och genomförandesektionen i kårens stab. Inför det afghanska presidentvalet är nästan alla på förläggningen upptagna med säkerhetsplanering. Några är dessutom upptagna med trädplantering.

Överste Rahimi Ayel är chef över planerings- och genomförandesektionen vid den 209:e armékåren. I morgon ansvar han för säkerhetsarrangemanget kring det afghanska presidentvalet. Foto: Magnus Lindstedt

Överste Rahimi Ayel är chef över planerings- och genomförandesektionen vid den 209:e armékåren. I morgon planerar han säkerhetsarrangemanget kring det afghanska presidentvalet i norra Afghanistan.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Läs artikeln “Afghanerna har ansvar för valet“.