28
Jul

Tjej i försvaret

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

Att jobba i försvarsmakten som i stort sett bara består av karar är något det pratas och undras mycket om. Hur känns de? Känner du att du kan tillföra lika mycket osv. Vilket i min syn är klart jag kan, men vi alla är olika och kan därför tillför efter det!!

Som tjej i försvarsmakten syns man, man sticker ut och kan sällan dölja sig bakom någon annan fastän vi har samma kläder och skor på oss. Att tro att man helt och hållt smälter in är att glömma direkt, vi syns!

Hur man uppfattas och hur man behandlas, nä det kan vi liksom på vilket jobb som helst inte styra över helt och hållet men vi enskilda personer har ändå mycket att säga till om. Och jag tror att som just tjej i vårat yrke kan vi styra ganska mycket. Jag menar kommer man till jobbet(vårat jobb) och har sminkat sig, man har”tydligt” fixat håret osv ja det sänder vissa signaler. För det är en sak jag lärt mig efter några år i denna miljö, killar är duktiga på att skvallra!!! Som tjej måste man kanske visa framfötterna lite mer, ja it´s sucks but suck it up, vi måste kanske bevisa att vi klarar vissa saker som borde vara självklara men gör det bara och låt inte killarna medvetet eller omedvetet som många kanske gör erbjuda sig att hjälpa till lite för mycket ibland. De skulle aldrig erbjuda en kille hjälp att bära sin utrustning eller vapen från en plats till en annan som vissa kan erbjuda oss, säg till, visa att det är klart jag kan bära det själv. Det handlar inte om att vara otrevlig. Sen visst är det klart man ska få vara lat ibland, men jag hoppas ni förstår hur jag menar. Som min fänrik sa i lumpen,-Brändström är ingen tjej, hon är soldat och ska bli behandlad därefter.

Vill man bli som en i gänget och en av killarna måste man sluta be om att bli behandlad som en tjej, man måste iaf lära sig känna av när det passar och inte. Det här är svårt och jag säger inte att man ska sluta vara den man är eller försöka göra sig grabbig, men man ska vara väl medveten om vad man sänder för signaler och hur man beter sig och hur man vill bli sedd och kanske måste ibland bete sig på ett annorlunda sätt.

De tjejer som är i försvarsmakten för att hitta sig en kar, ja jag säger bara det det märks och i många fall slutar som ett skvallerobjekt. Sen att det generelt är så att man träffar sin partner i jobbet, ja det är inte specifikt för något yrke.

Att sen vara på mission, ja efter att bara ha varit här i 10 veckor så kan jag säga det, allt åt alla håll är mycket mer.

Varför jag valde att skriva detta är för att det varit en del frågor till mig angående detta och jag svarar gärna. Detta är vad jag tycker och tänker och inga fakta eller facitsvar på någonting. Jag dömmer ingen eller vill trampa någon på tårna, jag skriver bara om hur jag tycker det är! Tro på att du har makten att kunna behandlas som du vill vare sig du är tjej eller kille, jobbar i försvaret eller ej.


10 Svar till Tjej i försvaret

 1. 101grader 17 november, 2012 kl. 04:51 Anmäl kommentar

  Hej Kismet!
  vad bra att jag kunde svara på dina funderingar! Jag hoppas du väljer att vara dig själv iaf! Är det något du undrar över är det bara att fråga!
  /Madde

 2. Kismet 16 november, 2012 kl. 01:54 Anmäl kommentar

  Hej,
  Tack för detta inlägg! Jag ska göra GMU till sommaren och var lite nervös för att jag visste inte hur man skulle bete sig som tjej inom försvaret,, ska man vara tuff och grabbig som GI jane eller sig själv och hysa respekt för den man är… Nu vet jag svaret så tack, tror att det kommer gå utmärkt! Håll tummarna för mig är ni snälla :-)!

 3. 101grader 1 september, 2012 kl. 06:08 Anmäl kommentar

  Tack Lina!
  Jag kan inget annat än hålla med med ett stort leende!!

 4. Lina 30 augusti, 2012 kl. 06:16 Anmäl kommentar

  Madde: Mycket bra inlägg. Jag förstår precis vad du menar och håller med!

  karen: Jag ser inte problemet. Att träffa sin själsfrände på jobbet är väl inte helt ovanligt, men det är rätt stor skillnad mellan det och mellan att flirta vilt på jobbet sådär i största allmänhet. Att uppföra sig så är i min uppfattning oprofessionellt, oavsett vilket kön och vilket jobb man har. Men tyvärr så är jämställdheten inte riktigt framme ens i Sverige ännu, och som kvinna får man ännu mindre respekt än som man om man uppför sig på det viset. It sucks, but suck it up, som en klok människa sagt.

  /Lina, också FS23

 5. karen 14 augusti, 2012 kl. 11:39 Anmäl kommentar

  Hej! Okej att din stavning är under all kritik, men känns det inte lite underligt att ta upp relationer inom FM när du själv har hittat din ”kar” genom tjänstgöringen?

 6. 101grader 31 juli, 2012 kl. 04:01 Anmäl kommentar

  Tack Sara vad roligt att höra!

 7. Sara 30 juli, 2012 kl. 06:39 Anmäl kommentar

  Bra skrivet och du gör mig fortfarande mer taggad att fortsätta inom försvarsmakten efter varje inlägg jag läser!!

 8. 101grader 29 juli, 2012 kl. 03:28 Anmäl kommentar

  Tack både Petra och Dejan!
  vad roligt att det blev en sådan respons var lite orolig på tvärtom!!

  Petra: jasså du ska ner vad roligt, vart ska du vara?
  /Madde

 9. Petra Fredriksson 29 juli, 2012 kl. 12:56 Anmäl kommentar

  Ytterligare ett fantastiskt inlägg!!!
  Som anställd soldat förstår jag precis vad du menar!!!
  För mig är det otroligt irriterande att hela tiden bli erbjuden hjälp…. Jag är tjej, inte dum i huvudet:) jag tror nog att jag kan klura ut hur man ställer in bältet till hölstret…;)

  Ta hand om dig och vem vet… Vi kanske springer på varandra vid rotation!!!

 10. Dejan Petrovic 28 juli, 2012 kl. 07:17 Anmäl kommentar

  Så klart du har rätt!
  Dejan P